Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la sanctuarul marian de la Walsingham (Anglia)

În ziua de 7 septembrie 2008, a avut loc pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra, de fapt ediția a doua, la sanctuarul marian de la Walsingham, pelerinaj organizat de Dieceza romano-catolică de Westminster. Pentru englezi, sanctuarul marian de la Walsingham, aflat în estul Angliei, reprezintă ceea ce pentru noi, românii reprezintă sanctuarul marian de la Cacica. Un punct de reper spiritual și un loc de devoțiune mariană, drag sufletelor credincioșilor.

Sanctuarul Marian de la Walsingham a fost construit de către Richeldis de Faverches, la 1061, inspirată de sfânta Fecioară, ca o replică la scară mai mică a casei din Nazaret. Scopul a fost acela de a se constitui într-o amintire perpetuă a Bunei-vestiri, un loc de devoțiune și alinare sufletească. Sanctuarul a trecut prin momente cumplite în timpul Reformei 1538, când a fost dărâmat din temelii iar obiectele de cult duse la Londra pentru a fi arse. Până în anul 1829, sanctuarul a fost vizitat în secret de către credincioși, apoi a fost din nou permisă catolicilor exprimarea publică a credinței lor.

În anul 1897, cu aprobarea și binecuvântarea papei Leon al XIII-lea, sanctuarul a fost reconstruit în apropierea fostului loc la aproximativ 2 km.

Sanctuarul marian de la Walsingham astăzi este vizitat de peste 100.000 de credincioși catolici anual.

Printre aceștia, anul acesta pentru a doua oară, s-a aflat și un grup de pelerini români din cadrul comunității românești din Anglia.

În jur de 53 de credincioși împreună cu pr. Robert Mățău, capelanul român din Londra, au participat la pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra la Walsingham. După un drum de aproape 200 km pe o ploaie torențială am ajuns. Problema se punea în felul următor: se așteptau între 42-47 autocare. Aproape 2.000 de credincioși. Deoarece bazilica este destul de redusă ca dimensiuni, celebrarea în astfel de ocazii se desfășoară unind, prin deschiderea ușilor culisante, bazilica și curtea interioară unde încap destul de mulți credincioși. Dar în curtea interioară totul este sub cerul liber, iar dacă plouă torențial, e greu pentru credincioși.

Singurul lucru pe care îl puteam face era să ne rugăm prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, pentru vreme bună, deși prognoza meteo era descurajatoare. Și, totuși, cu un sfert de ora înainte de începutul celebrărilor, ploaia s-a oprit în zonă, a dat soarele și pentru câteva ore a fost cald și frumos cum nu prea a fost în toată luna august sau începutul lui septembrie. Iar după ce s-au terminat celebrările și am pornit spre casă, ploaia a reînceput în forță. Ce am gândit și spus cu toții e lesne de înțeles.

Celebrările au început cu prezentarea grupurilor de pelerini, a steagului țării pe care o reprezentau, și a rostirii rugăciunii Tatăl Nostru în limba maternă. Anul acesta noi românii am prezentat noul steag icoană al comunității noastre de aici din Londra și am venit îmbrăcați în noile tricouri inscripționate cu emblemele de pe steagul nostru și cu numele comunității noastre de aici, tricouri sosite cu o zi mai devreme. Am produs o impresie deosebită și toți doreau să se fotografieze cu noi, știau acum de unde și cine suntem.

A urmat celebrarea sfintei Liturghii, la care a participat un mare număr de credincioși din toate colțurile lumii, ceea ce a fost un prilej de reamintire și reiterare a catolicității Bisericii noastre. La sfânta Liturghie, evanghelia s-a citit în trei limbi, una dintre ele fiind limba română ceea ce s-a constituit într-un nou motiv de bucurie și mândrie pentru noi, prezente fiind peste 35 de naționalități. În prezența PS Michael Evans, episcopul Diecezei de East Anglia (unde se află sanctuarul), precum și a doi episcopi auxiliari de Westminster (dieceza unde activăm noi), PS Bernard Longley și cel care a predicat, PS Patrick Lynch, episcopul auxiliar al Arhidiecezei de Southwark, aflată în partea de sud a Londrei, precum și a numeroși preoți capelani din toate colțurile lumii, ne-am rugat, am adus laudă lui Dumnezeu și mulțumiri Fecioarei Maria, în cântecele și rugăciunile noastre, hrănindu-ne sufletește cu pâinea cerească, sfânta Euharistie.

După ce s-au încheiat celebrările liturgice și după ce ne-am rugat pentru cei de aici și de acasă din țară, am plecat către Londra întăriți sufletește, cu imaginea Mariei în inimi și cu speranța de mai bine, cântând imnuri în cinstea sfintei Fecioare, Mama și Ocrotitoarea noastră.

"Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi!"

Pr. Robert Mățău


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat