Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Freising (Germania): Congres Mondial pentru Pastorația Țiganilor

Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților în colaborare cu Conferința Episcopală Germană au organizat, în perioada 1-4 septembrie 2008, la Freising, în Germania, Cel de-al VI-lea Congres Mondial al Pastorației Țiganilor, cu tema "Tinerii țigani în Biserică și în societate". La congres au participat 160 de persoane din 27 de țări. Din România au participat: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care are ca sarcină problema migranților în cadrul Conferinței Episcopale Române, pr. Iosif Dorcu (Iași), prof. Nicolae Gheorghe (București), prof. Vasile Burtea (București), studenta Mădălina Burtea (București) și Elena Motas (Iași), ultimii patru fiind reprezentanți ai etniei rome.

Lucrările au început în după-amiaza zilei de luni, 1 septembrie, prin salutul adresat de arhiepiscopul Agostino Marcheto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. Au mai luat cuvântul: ÎPS Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în Germania, PS Norbert Trelle, episcop de Hildesheim și responsabil cu Oficiul pentru Migranți în cadrul Conferinței Episcopale Germane, reprezentanți ai autorităților locale civile și religioase. La ora 17.00, în domul din Freising, s-a celebrat Liturghia de deschidere a congresului, celebrată de ÎPS Reinhard Marx, arhiepiscop de München și Freising.

La prima ședință a lucrărilor de marți, 2 septembrie, moderator a fost PS Petru Gherghel, iar la prezidiu au luat cuvântul: pr. Denis Membrey, director național pentru pastorația țiganilor din Franța, și dr. Eva Rizzin, de la Centrul de Cercetare contra Discriminării din Roma.

La lucrările de miercuri, 3 septembrie, România a fost prezentă la tribună prin domnul Nicolae Gheorghe din București, reprezentant și apărător al etniei rome din România. În după-amiaza aceleiași zile, la tribună au urcat cinci tineri care și-au prezentat doleanțele și propunerile lor. Printre ei s-a aflat și o tânără romă din București, studenta Mădălina Burtea. Ceilalți tineri erau din: Italia, Germania, Franța și Ungaria.

Într-o intervenție a sa, PS Petru Gherghel a afirmat că "în cadrul acestei etnii sunt multe valori care ar trebui luate în seamă: o mare deschidere către sacru, un cult al pelerinajelor, o spiritualitate și cultură destul de bogate".

La congres au participat și doi preoți care trăiesc de zeci de ani în caravane cu romii din Italia: pr. Pietro Gabela și pr. Mario Riboldi.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-4 septembrie: Freising (Germania): Congres Mondial pentru Pastorația Țiganilor

* * *

Freising (Germania): "Tinerii țigani în viața Bisericii și a societății"

Germania: Pregătiri pentru Cel de-al VI-lea Congres Mondial al Pastorației Țiganilor


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat