Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanFreising (Germania): "Tinerii țigani în viața Bisericii și a societății"

S-a deschis luni, 1 septembrie 2008, la Freising, în apropiere de München, în Germania, Cel de-al VI-lea Congres Mondial al Pastorației Țiganilor, promovat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, în colaborare cu Conferința Episcopală Germană. În centrul întâlnirii care se va încheia pe 4 septembrie, este aprofundarea temei: "Tinerii țigani în Biserică și în societate".

La congres, participă aproape 20 de arhiepiscopi și episcopi, precum și 150 de preoți și colaboratori pastorali care analizează și caută soluții concrete specifice în cadrul pastorației universale ținând conte de evoluția actuală a societății. La lucrări participă din Dieceza de Iași PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, pr. Iosif Dorcu, responsabil cu Oficiul pentru Ecumenism și Dialog Interreligios din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași și patru reprezentanți ai țiganilor: Vasile Burtea, Mădălina Burtea, Nicolae Gheorghe și Elena Motas.

Prima zi a lucrărilor s-a caracterizat prin mesajul cardinalului Renato Raffaele Martino și discursul arhiepiscopului Agostino Marchetto, președintele și respectiv secretarul departamentului vatican pentru pastorația migranților și itineranților.

"În fața situațiilor de discriminare și de indiferență ale căror victime sunt mulți țigani, Biserica nu poate rămâne indiferentă": a avertizat cardinalul Martino, în cuvântul său de bun venit către participanții la congres, care a fost citit de arhiepiscopul Marchetto. Biserica "cheamă toți oamenii și mai ales creștinii să asume propriile responsabilității, atât în serviciul societății cât și în angajarea politică, în scopul de a asigura deplina respectare a demnității și drepturilor fiecărei ființe umane". O sarcină care revine înainte de toate guvernelor și organismelor internaționale. "Nu rareori -constată cardinalul Martino - asistăm la o anumită inflexibilitate și la atitudini ambigue din partea unor guverne pe care nu putem decât să le deplângem".

Statele - este îndemnul președintelui Consiliului Pontifical "Dreptate și Pace" - trebuie să garanteze o dezvoltare nu numai economică, ci integrală a persoanei. Și invită guvernele "să furnizeze sprijin realităților educative și de agregare a țiganilor", școlilor și asociațiilor lor, "unde în respectul normelor și regulamentelor de conviețuire civilă, se dezvoltă o personalitate echilibrată și responsabilă" și în care se nasc "subiecți apți să participe pe deplin la viața comunității".Cardinalul solicită totodată mijloacelor de comunicare "să ofere societății o imagine adevărată a minorității romilor, în diferitele sale expresii, care va ajuta la dezrădăcinarea din mințile și inimile persoanelor prejudecăți și marginalizări în privința lor".

Un puternic avertisment la a învinge prejudecățile și "stereotipele negative" a venit și de la arhiepiscopul Agostino Marchetto, în intervenția sa asupra realității tinerilor țigani, definiți de prelat "o resursă pentru Biserică și pentru societate". Mulți țigani, este amara sa constatare, "întâmpină dificultăți în a obține deplin acces, în plan paritar, la siguranța socială, la asistența sanitară, găsirea unei locuințe de închiriat, la serviciile publice și justiție".

Secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a pus accentul pe importanța unei educații adecvate și a unei munci demne pentru favorizarea integrării tinerilor rom în societate.

Mons. Marchetto a denunțat xenofobia și actele de violență care lovesc comunitatea romilor, mai ales pe cei mai slabi și lipsiți de apărare. A îndemnat guvernele "să garanteze drepturile de deplină participare la societățile de primire și să faciliteze, dacă e necesar, accesul la obținerea naționalității".

"Marginalizați, respinși la granițele umanității, umiliți în propria demnitate", afirmă prelatul vatican, țiganii "au nevoie de o Biserică vie, comuniune capabilă să formeze și să ajute la depășirea dificultăților pe care politica în general nu reușește să le depășească". E nevoie, a mai spus "să se construiască punți", "să se acorde încredere" făcând ca tinerii rom să devină "părtași și activi în sânul Bisericilor noastre".

Mons. Marchetto consideră deci prioritară stabilirea unei pastorații a tinerilor țigani și prezintă o serie de propuneri capabile să favorizeze cultura primirii: crearea unui mai mare număr de centre bisericești în acest scop, promovarea de activități de schimb cultural între tinerii țigani. Urează crearea de comisii mixte între autoritățile bisericești și cele statale "pentru a reflecta asupra problematicilor de înfruntat" și "programa strategii de acțiune". În fine, cere organizațiilor umanitare și asociațiilor Caritas să acorde micro-credite pentru familii și comunități pe care să le utilizeze în favoarea etniei lor.

Adaptare după Radio Vatican

* * *

Germania: Pregătiri pentru Cel de-al VI-lea Congres Mondial al Pastorației Țiganilor


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat