Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Marșul credinței pe străzile orașului

Un eveniment inedit, "Marșul credinței" prin oraș și noaptea euharistico-ispășitoare cu adorație în toate bisericile catolice, s-a desfășurat la Onești în seara de sâmbătă, 30 august 2008.

Evenimentul a fost inițiat de Surorile lui Isus Răscumpărătorul la încheierea întâlnirii "Tânăra și liturgia", ediția a IX-a, care s-a desfășurat în casa surorilor în perioada 28-31 august, cu tema "Cred, Doamne! Vino în ajutorul necredinței mele!". Inițiativa desfășurării "Marșului credinței" a fost bine primită de păstorii din parohiile romano-catolice, care au prezidat momentele de adorație.

Invitația a fost îndreptată nu numai către credincioșii din Onești, ci și în toate parohiile din Decanatul de Trotuș.

După un itinerar bine stabilit, noaptea de rugăciune s-a desfășurat astfel:

  • ora 21.00: Adorație în capela "Buna-Vestire" a surorilor cu tema: "Doamne, tu ești viața!" și citirea unei mărturii lăsată de o beneficiară a centrului maternal; o tânără mamă care nu a cedat tentației de a ucide și a acceptat viața zămislită în sânul ei.

  • ora 21.45: S-a început marșul cu cântece, rugăciuni și reflecții până la Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus", unde era deja expus sfântul sacrament. A urmat un timp de adorație cu tema: "Cred, Doamne! Vino în ajutorul necredinței mele!"
    Lumânările aprinse în mâinile pelerinilor arătau curajul și voința de "a merge", semnul credinței în timp ce cu toții se îndreptau spre Spitalul Municipal.

  • ora 23.00: La spital, rugăciunea s-a unit cu strigătul bolnavilor: "Doamne, dacă vrei, poți să mă vindeci!". Mai mult, s-au făcut rugăciuni de ispășire pentru atâtea vieți omenești neglijate, tratate cu indiferență, răceală și, mai ales, curmate înainte de a se naște, prin flagelul avortului.
    S-a reluat traseul pe strada principală spre Parohia "Ss. Petru și Paul", unde tema de rugăciune a fost centrată pe familie: "Doamne, sfințește familia!", în finalul căreia doi tineri miri din parohie, aflați în noaptea nunții lor, au dat mărturie despre vocația la viața de familie.

  • ora 0.15: Itinerarul și-a urmat cursul spre Sanctuarul "Fericitul Ieremia", însă, în drum spre sanctuar, o altă oprire cu un scurt moment de rugăciune s-a desfășurat în fața catedralei ortodoxe "Pogorârea Duhului Sfânt". Aici s-a implorat unitatea între cele două Biserici surori cu tema: "Duhule Sfânt, călăuzește-ne!"

  • ora 0.45: Participanții la marșul credinței pășeau pragul sanctuarului. Însuflețiți de exemplul de sfințenie al fericitului Ieremia și al altor sfinți, au urmărit o prezentare power point cu viața unor sfinți din diferite epoci și de diferite categorii sociale.

A urmat celebrarea de încheiere a nopții ispășitoare cu tema "Doamne, fă-ne sfinți!", sub egida sfintei Fecioare Maria, "Măicuța mea", așa cum o numea fericitul Ieremia. Ea este modelul de sfințenie prin excelență pentru toți aceia care vor să-și trăiască credința pe urmele sale și ale sfinților.

Totul s-a încheiat în jurul orei 2.00.

Participarea a fost numeroasă (350-400 de pelerini), toți credincioșii prezenți, din Onești și din împrejurimi, s-au rugat din tot sufletul și au participat în mod activ.

Împreună cu salutul "La revedere!" a fost dăruită o pâine, ca amintire a pelerinajului lui Israel în timpul celor 40 de ani în pustiu, ca o expresie de jertfă, hrană și comuniune.

O "cutiuță-surpriză" cu un pergament pe care scria rugăciunea: "Cred, Doamne! Vino în ajutorul necredinței mele!", ne va uni în acest an, până când vom reveni la următorul marș al credinței.

A fost o noapte de har și de sacrificiu pe care cei prezenți au oferit-o cu bucurie în vederea creșterii în credință - acest dar minunat ce trebuie alimentat tot mereu și transmis altora, ca o mărturie a prezenței și a acțiunii lui Dumnezeu în lume.

Surorile lui Isus Răscumpărătorul


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat