Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Profesiune perpetuă

În biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău, trei tinere - Ana Horvat, Felicia Barticel, Lucia Bulai - au făcut profesiunea perpetuă în cadrul Congregației "Slujitoarele Maestre Pie Venerini" în ziua de duminică, 24 august 2008, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.30 care a fost prezidată de PS Aurel Percă.

În timp ce se intona cântecul Ecce sacerdos magnus, procesiunea formată din 16 surori, 17 preoți și Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pășea spre biserica unde urma ca cele trei tinere să spună "Da"-ul lor lui Dumnezeu pentru toată viața. Din procesiune făcea parte și pr. Dumitru Gabor, paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia", pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Anton Săbăoanu, director la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif", din Bacău, pr. Ștefan Erdeș, decan onorific de Bacău, sr. Marcella Lorenzeti, maica provincială, sr. Eliana Massini, vicara generală, și sr. Maria Stella Celesti, vicara provincială.

La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh Dumitru Gabor i-a urat Preasfințitului Aurel bun venit în Parohia "Fericitul Ieremia", parohie care "este astăzi în sărbătoare. În sărbătoare, pentru că trei surori de-ale noastre vor depune voturile, dăruirea vieții lor pentru totdeauna, prin Excelența voastră, în mâinile maicii superioare, aici prezentă. Vă rugăm ca împreună cu noi să ridicați rugăciunea la Domnul pentru ca această dăruire a lor să fie binecuvântată și plină de haruri". Sora Maria Luca a prezentat apoi istoria Congregației "Slujitoarele Maestre Pie Venerini" și a carismei, "A educa pentru a mântui".

După proclamarea evangheliei de către pr. Isidor Dâscă, candidatele au fost chemate pe nume și fiecare dintre ele au răspuns "Iată-mă", cerând ca să facă profesiunea perpetuă în familia religioasă "Maestre Pie Venerini" spre lauda lui Dumnezeu și pentru slujirea Bisericii.

Apoi a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Aurel care a scos în evidență, legat de liturgia cuvântului din acea zi, ce reprezintă profesiunea perpetuă: "Vocația religioasă este un răspuns dat lui Dumnezeu. Dumnezeu cheamă pe fiecare la o stare de viață și la un anumit moment din viață poate să întrebe pe fiecare dintre noi, să ne spună pe nume și să ne întrebe: Mă iubești? Vino și urmează-mă! Și fiecare găsește acest răspuns în inima sa, fiecare are un drum de urmat așa cum Dumnezeu dorește: unii pentru viața de familie, alții la viața de preoție, surorile, pentru viața consacrată. Este un răspuns dat și un răspuns care este pecetluit cu un jurământ. Biserica dorește ca să fie o perioadă de pregătire și la sfârșitul acestei pregătiri au loc depunerea voturilor simple, temporare, un prim pas pentru a dovedi că răspunsul dat într-un prim moment este adevărat și sincere și astfel persoanele consacrate fac trei voturi, de curăție, ascultare și sărăcie și se angajează în fața Bisericii, a comunității, că vor trăi aceste trei sfaturi evanghelice. Dar vine un moment în care acest "Da" spus pentru o perioadă determinată, să fie spus pentru toată viața. Este ziua profesiunii religioase perpetue sau solemne, zi în care persoanele consacrate, cele chemate să trăiască chemarea lor în urmarea lui Cristos, spun din toată inima "Da"-ul lor pentru toată viața, repetând "Da"-ul lor pentru toate cele trei sfaturi evanghelice....Aceasta este ziua în care pregătirea, perioada de formare, angajarea de a răspunde la chemarea lui Cristos și de a dovedi iubirea ating punctul culminant, punctul cel mai înalt în viață".

A vorbit apoi despre răspunsurile pe care le-a dat Petru și despre răspunsurile pe care le-ar da astăzi oamenii, răspunsurile pe care le-am da și noi, personal, dacă am fi întrebați: Cine este Cristos? Spunea Preasfințitul că "fiecare ne mărturisim credința, iar astăzi ne-o mărturisim într-un mod deosebit, având și exemplul lui Petru și a surorilor care astăzi își fac profesiunea de credință, care se angajează să mărturisească nu numai cu cuvântul, dar și prin faptă, prin existența lor, credința și iubirea în Isus Cristos".

După ce surorile s-au angajat în fața Bisericii și în fața întregii comunități de a fi mereu prompte, gata să răspundă la chemarea reînnoită mereu de Cristos, a urmat litania tuturor sfinților, pentru ca aceștia să vină în ajutorul acestor surori.

Preasfințitul a dat binecuvântarea solemnă, după care a binecuvântat inelele, încredințându-le celor trei surori ca semn al fidelității față de mirele lor, Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul Aurel le-a felicitat pe cele trei surori și în numele Preasfințitului Petru Gherghel, pentru slujirea lor de până acum și mai ales pentru angajarea din acea zi, care să fie spre lauda lui Dumnezeu și spre binele poporului creștin.

După ce a amintit că aceia care sunt chemați cu o vocație specială sunt însoțiți de rugăciunile comunităților, pentru a împlini un rol deosebit în Biserică, Preasfințitul Aurel a anunțat că, începând din acea zi, la Congregația Salezienilor este un nou superior, în locul pr. Tiziano care a plecat la Constanța, în persoana părintelui Venceslau Grosu, care va răspunde de această comunitate și de activitatea care se va desfășura la Oratoriu. Preasfințitul i-a urat succes, har și binecuvântare pentru această muncă delicată care este desfășurată în acest centru în favoarea copiilor și tinerilor din Bacău, dar și ca o mărturie în întreaga dieceză a unei prezențe deosebite a spiritului sfântului Ioan Bosco.

Cele trei surori care au depus profesiunea perpetuă sunt:

  • sr. Ana Horvat, din Parohia Luizi Călugăra. La 20 octombrie 1997 a intrat în congregație, la 25 martie 1998 a intrat în postulandat, la 20 septembrie 1998 a început noviciatul la Roma, la 15 octombrie 2000 a făcut prima profesiune la Roma.

  • sr. Felicia Barticel, din Parohia Nisiporești. La 8 mai 1997 a intrat în congregație, la 25 martie 1998 a intrat în postulandat, la 20 septembrie 1998 a început noviciatul la Roma, la 15 octombrie 2000 a făcut prima profesiune la Roma.

  • sr. Lucia Bulai, din Parohia Pildești. La 14 martie 1994 a intrat în congregație, la 25 martie 1995 a intrat în postulandat, la 16 septembrie 1995 a început noviciatul la Roma, , la 25 ianuarie 1998 a făcut prima profesiune la Roma.

* * *

Congregația "Maestre Pie Venerini" a fost fondată la Viterbo-Italia în 1685, din inițiativa sfintei Roza Venerini, născută la 9 februarie 1656, când situația socială, mai ales a femeii, nu era ușoară.

Carisma congregației este "a educa pentru a mântui": a elibera de ignoranță, de închiderea minții, de egoism care împiedică creșterea personală și sărăcește în duh.

Carisma congregației este educativă și eliberatoare, atentă la formarea umană, spirituală, culturală a persoanei, mai ales a tinerilor. Școala, catehismul, pastorația tinerilor, animarea liturgică, ospitalitatea tinerelor, atenția acordată familiilor printr-o pastorație adecvată, care să răspundă exigențelor acestora, ascultarea necesităților Bisericii și a societății, sunt modul prin care Institutul duce înainte și face mereu vie propria misiune.

Congregația și-a răspândit activitatea în multe țări, printre care și în România, unde sunt trei case: Bacău, Pildești și Târgu Jiu.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 august: Bacău: Profesiune perpetuă


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat