Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Campus pentru tineri din Iași

Un grup de 30 de tineri ai Parohiei "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, au participat, în perioada 18-23 august 2008, la campusul recreativ-formativ "Cele patru iubiri", desfășurat la Slănic Moldova. Susținuți și încurajați în participarea lor activă de către pr. paroh Anton Farcaș, tinerii au descoperit, îndrumați fiind de pr. vicar Daniel Iacobuț, frumusețile locului în care se aflau dar mai ales frumusețea de a iubi așa cum ne-a iubit Dumnezeu în toate ambientele vieții: cel familial, al prieteniei, al îndrăgostirii, și al iubirii dezinteresate de aproapele.

Iată mărturia lui Cosmin Cadar, un tânăr care a luat parte la acest campus:

"După patru ore de mers cu trenul, ziua de 18 august 2008, ne regăsește pe noi, cei 30 de tineri ai Parohiei «Sf. Tereza a Pruncului Isus» Iași, împreună cu pr. Daniel Iacobuț, prinși într-un spațiu ancestral. Până și ploaia, care curgea din înaltul cerului, ne îndemna să ne redescoperim și să iubim în Cristos.

Zilele ce au urmat s-au constituit atât într-un exercițiu de cunoaștere și înțelegere a noastră și a grupului din care făceam parte, cât și într-o încercare de aprofundare a celor patru forme de iubire, propuse de tema campusului: iubirea familială, iubirea de prietenie, iubirea cuplului, iubirea ca dar al lui Dumnezeu.

În plan exterior, acest campus a fost o modalitate de a scăpa dintr-un cadru citadin, dominat de rutină, de imposibilitatea revigorării interioare a individului. În acest sens, peisajele superbe ce ni s-au creionat in fața ochilor, jocurile de grup, precum si itinerariile propuse de pr. Daniel: kilometrii parcurși până la Mănăstirea Ștefan cel Mare, jumătatea de zi petrecuta în salina Tg. Ocna, popasul făcut în Cireșoaia, la pr. Petru Beșleagă, traseul celor 300 de trepte, ne-au făcut să ne simțim ca într-o mare familie, din care a făcut parte și celălalt părinte vicar al parohiei noastre, pr. Felix Roca, ce ne-a vizitat pentru o zi.

În plan spiritual, în cele câteva zile petrecute la Slănic, am analizat și discutat despre iubire în formele diferite pe care aceasta le îmbracă. Se spune că există goluri în sufletul omului care nu pot fi umplute decât de iubire, iar o persoana ce nu cunoaște sensul și forma acesteia încetează să mai existe.

Ni s-a înfățișat în aceste zile sursa unică a iubirii: Isus. Iubim pentru că el ne-a iubit necondiționat și dezinteresat mai întâi. Iubirea umană, experimentată de noi toți, derivă din iubirea sacră pe care Dumnezeu ne-o poartă din veșnicie. Am putut desluși profunzimea sentimentului pur al iubirii, atunci când îl are la bază și ca exemplu pe Cristos, văzut prin prisma relațiilor de familie, din grupul de prieteni sau dintre îndrăgostiți.

Discuțiile de grup, momentele de deschidere în rugăciune, lecturarea si descoperirea evangheliilor sub îndrumarea și cu ajutorul preotului însoțitor, cât și momentele de distracție petrecute împreună ne-au transformat, schimbându-ne dintr-un grup în care interesul propriu prima în fața celui colectiv, într-un tot unitar în care deschiderea față de ceilalți, respectul, cunoașterea și ajutorul reciproc, comunicarea și înțelegerea, pun bazele unei strânse iubiri de prietenie în Cristos.

Întorși acasă, am rămas cu imaginea încă vie a locului în care, alături de Isus, am meditat tainele și senzațiile înălțătoare ce survin de la unicul sentiment care umanizează: Iubirea!"

Material oferit de pr. Daniel Iacobuț


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat