Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În pelerinaj jubiliar la Lourdes

Un grup de 50 de pelerini din România au plecat cu un autocar, marți, 19 august 2008, către Lourdes, într-un pelerinaj jubiliar diecezan organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, în colaborare cu Misiunea Catolică de Pelerinaje "Ad Astra Pilgrims". Sosirea în țară a fost prevăzută pentru 4 septembrie.

Pelerinajul a fost prilejuit de împlinirea în 2008 a 150 de ani de la aparițiile sfintei Fecioarei Maria în grota Massabielle (Lourdes).

Grupul de pelerini îl include și pe PS Petru Gherghel, alături de care sunt trei preoți, mai multe persoane consacrate, familii, oameni în vârstă, tineri, în total 50 de pelerini din toată România.

Punctele de plecare pentru pelerini au fost orașele Iași, Bacău și Roman. Traseul include obiective turistice și religioase din Germania (Altötting - important sanctuar marian german), Austria (Mariazell - un important sanctuar marian, Viena), Franța (Lisieux, Lourdes, Avignon), Italia (Padova, Mondovi, sanctuarul de la Vicoforte, Padova).

Programul detaliat al pelerinajului a fost publicat deja pe www.ercis.ro (dați clic pentru a vedea programul).

Grupuri individuale de pelerini din Dieceza de Iași au mers sau vor merge anul acesta la Lourdes, pentru a-și manifesta devoțiunea față de Maica Domnului care s-a arătat tinerei Bernadeta în grota Massabielle începând cu 11 februarie 1858, de 18 ori, prezentându-se, la 25 martie 1858, prin cuvintele: "Eu sunt Neprihănita Zămislire!".

Papa Benedict al XVI-lea va fi vizita Lourdes în zilele de 13 și 14 septembrie, în cadrul vizitei apostolice în Franța programată pentru perioada 12-15 septembrie. La Lourdes, papa va vizita sâmbătă, 13 septembrie, biserica "Sfânta Inimă" și Cachot (casa familiei Soubirous), apoi va merge la grotă. La ora 21.30 va încheia procesiunea mariană cu torțe pe esplanada sanctuarului de la Lourdes. Duminică, 14 septembrie, papa va celebra Liturghia pentru cea de-a 150-a aniversare a aparițiilor, apoi se va ruga Angelus. La 15.15 se va întâlni cu episcopii francezi și, o oră mai târziu, se va adresa participanților la o procesiune euharistică. La 8.45, luni, 15 septembrie, papa va vizita oratoriul Spitalului din Lourdes, apoi va celebra o Liturghie pentru bolnavi în bazilica "Fecioara Rozariului". Ceremonia de plecare va avea loc la 12.30 PM pe aeroportul Tarbes-Lourdes-Pyrenees.

La 11 februarie, la Lourdes a fost celebrată Liturghia pentru cea de-a 150-a aniversare a primei apariții a Fecioarei Maria. Ultima apariție a Mariei în fața Bernadetei Soubiroux a fost la 16 iulie 1858. Jubileul aparițiilor a fost marcat și în Dieceza de Iași, printr-un pelerinaj special la Cacica pentru un grup din Dieceza de Iași alcătuit din bolnavi însoțiți de personal medical, organizat la 13 mai de către Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Celebrări speciale dedicate acestei aniversări mariane au fost făcute la diferite date, mai ales în lunile februarie și august, în mai multe localități din dieceză.

Anul jubiliar a debutat la 8 decembrie 2007 și va dura până la 8 decembrie 2008. Programul jubileului cuprinde celebrarea celor 18 apariții ale Fecioarei, marcarea în mod excepțional a tuturor sărbătorilor religioase din acest an și susținerea de congrese și colocvii având teme diferite, dar cu precădere mariologice. Programul detaliat al acestui eveniment se găsește pe situl special conceput pentru acest eveniment: www.lourdes2008.com.

*

Lourdes
Țară: Franța
Departament: Hautes-Pyrénées
Populație (2003): 15.203
Suprafață: 37 kmČ
Altitudinea medie: 410 m.
http://www.lourdes-france.com/

Lourdes (limba gasconă: Lorda) este cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, fiind situat în sud-vestul Franței în departamentul Hautes-Pyrénées. Orașul are circa 15.000 de locuitori (2003).

Orașul se află la poalele munților Pirinei, la altitudinea de 420 m deasupra nivelului mării, fiind străbătut de râul Gave de Pau. În oraș se află un muzeu cu exponate ale religiei protestante franceze și picturile lui Franz Schrader pictor, cartograf și cercetător al munților Pirinei din secolul al XIX-lea. La sud de Lourdes se află vârful Pic Schrader (3.177 m). În anul 1858 Bernadeta Soubirous a văzut-o în apropiere de grota Massabielle de mai multe ori pe Sfânta Maria ca o apariție sub forma unei femei îmbrăcate în alb. Mai târziu ea a afirmat că este "fecioara neprihănită" (în latină immaculata conceptio). După aceasta a țâșnit apa unui izvor din grotă, iar apariția a însărcinat-o pe Bernadeta Soubirous să întemeieze în acel loc o biserică. Azi biserica este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolici, izvorului acordându-se puteri miraculoase de tămăduire a bolilor. Bernadeta Soubirous a fost declarată sfântă la 8 decembrie 1933.

Lourdes are 30 de hoteluri, un aeroport, o bazilică subterană cu 20.000 de locuri și este vizitat anual de 4-5 milioane de pelerini. Există chiar și un birou medical de constatări, format din medici de confesiuni și rase diferite. Dintre zecile de mii de vindecări miraculoase, aceștia au confirmat 1.200, în timp ce autoritățile bisericești au confirmat doar 64.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat