Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Funeraliile părintelui Petru Dâncă

După ce a fost chemat la cele veșnice în ziua de 21 august 2008, pr. Petru Dâncă a fost înmormântat în satul natal, Pildești la 23 august. Liturghia funerară a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București.

În ziua de 23 august 2008, începând cu ora 9.00, a avut loc la Pildești sfânta Liturghie de înmormântare a părintelui Petru Dâncă. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, la care au mai participat pr. Emilian Cătălin, provincial al OFMConv., pr. Ioan Jicmon, paroh, circa 80 de preoți, persoane consacrate, fr. Gheorghe Dâncă (fratele de sânge al părintelui răposat și frate franciscan), rude și mulți credincioși din Pildești, Hălăucești și din localitățile unde a slujit pr. Petru.

Sfânta Liturghie de înmormântare a început cu procesiunea din biserică, unde fusese așezat trupul neînsuflețit al părintelui adus de la Hălăucești, în seara zile de vineri, 22 august. După așezarea sicriului în fața altarului special amenajat în curtea bisericii și celebrarea ritului de început al înmormântării, s-a dat citire biografiei părintelui, urmată de proclamarea cuvântului Domnului și de predica ținută de pr. Ioan Horvat, OFMConv.

În cuvântul său de învățătură, pr. Ioan a subliniat tăria în credință și fidelitatea părintelui, mai ales în momentele de încercare ale prigoanei comuniste, crescând tot mai mult în spiritul minor, trăit de sfântul Francisc.

În încheierea celebrării, pr. provincial Emilian Cătălin a adus laudă lui Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii și Provinciei Franciscane în persoana părintelui Petru. Totodată i-a mulțumit ÎPS Ioan Robu, care a dorit să fie prezent la celebrare, precum și celor care în ultimul timp s-au îngrijit de pr. Petru, în special comunitatea de la Hălăucești și Surorile Franciscane din aceeași localitate.

ÎPS Ioan Robu, în cuvântul de încheiere, a îndemnat pe toți cei prezenți să ducă mai departe credința primită, urmând exemplul celor care, asemenea pr. Petru, l-au mărturisit pe Cristos prin cuvânt și faptă.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea la cimitir, unde a fost depus trupul părintelui.

Dumnezeul să-l primească în pacea și odihna veșnică!

*

Părintele Petru Dâncă s-a născut în satul Pildești, comuna Cordun, județul Neamț, la 11 ianuarie 1916, fiind fiul lui Petru I. Dâncă și a Anei născută Mihai Mârț din Pildești.

După ce a absolvit cinci clase primare în satul natal, în toamna anului 1929 a intrat în Seminarul Franciscan din Hălăucești, unde a absolvit cinci clase liceale. În anul 1934 a intrat în Noviciatul Franciscan din Hălăucești iar la 4 octombrie 1935 a depus voturile simple în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sf. Iosif" din România.

Între anii 1935-1942 și-a continuat formarea intelectuală și spirituală la Luizi-Călugăra și tot aici la 4 octombrie 1938 a făcut profesiunea solemnă, consacrându-se astfel definitiv lui Dumnezeu în Ordinul Franciscan.

După trei ani, la 11 mai 1941, a fost hirotonit preot la Luizi-Călugăra de către Mons. Mihai Robu. Ca preot a activat mai întâi ca vicar la Luizi-Călugăra până în septembrie 1943, când a fost trimis în Transilvania, fiind numit paroh de Dicănești, jud. Bihor. În decembrie 1944 a revenit în Moldova și a fost numit paroh la Faraoani, unde a rămas timp de doi ani.

În toamna anului 1946 este trimis din nou în Transilvania unde va activa în ritul greco-catolic mai întâi ca vicar la Oradea, Sanislău și ca paroh la Bilbor, lângă Toplița.

O dată cu instaurarea regimului comunist, care a desființat Biserica Greco-Catolică, părintele Petru s-a reîntors în Moldova și a fost numit vicar la Faraoani.

În dimineața zilei de 13 martie 1949 satul Faraoani a fost înconjurat de Securitate, iar "preoții - cum scrie părintele Petru într-una din memoriile sale - au fost arestați, legați ca niște răufăcători și aruncați într-un camion și duși la Securitatea din Bacău". În perioada următoare părintele Petru împreună cu ceilalți preoți și credincioși arestați va parcurge calvarul interogatoriilor Securității, fiind supus la torturi grele pentru a da declarații compromițătoare. Anchetele au durat un an și jumătate, după care a fost dus la Galați și judecat de tribunalul militar din acest oraș. Părintele Petru a fost condamnat la 6 ani muncă silnică pentru vina de a fi predicat împotriva regimului comunist.

Perioada de detenție dintre anii 1949-1955 a executat-o la Canal, la închisoarea din Gherla și la Baia Sprie, unde timp de un an a muncit în subteran la mina de plumb.

La 11 martie 1955, la expirarea sentinței, a fost eliberat și în perioada următoare a activat ca vicar în diferite parohii: Luizi-Călugăra, Galați, Gherăiești și ca paroh la Iugani, iar din 20 decembrie 1956 a fost numit paroh de Pustiana, unde a lucrat mult la consolidarea bisericii parohiale.

Din toamna anului 1958 până în 1961 a activat ca vicar la catedrala "Sf. Iosif" din București, administrând totodată și Parohia Ploiești, preoții de aici fiind arestați.

În ziua de 16 decembrie 1961 pe când era vicar la catedrala din București, părintele Petru a fost arestat a doua oară împreună cu alți preoți franciscani și dus la Securitatea din Bacău. Aici a fost din nou anchetat și supus la alte chinuri (a fost pălmuit, bătut, pus la curentul electric), după care a fost condamnat la 7 ani muncă silnică, dintre care a executat doar trei la Jilava și la Luciu Giurgeni.

În 1964, ca urmare a decretului de grațiere, a fost eliberat. A stat în închisoare: 8 ani, 7 luni și 13 zile. După a doua perioadă de detenție 1961-1964 a activat mai întâi ca vicar la Cleja, șase ani ca paroh la Poiana Negri, jud. Bacău, iar între anii 1978-1982 a slujit din nou la Cleja ca paroh.

În anul 1982 s-a pensionat rămânând la Cleja. În 1985 a fost transferat la Slănic Moldova, unde a rămas împreună cu fr. Gheorghe Dâncă (frate de sânge a părintelui și frate franciscan care acum se află în conventul din Prăjești) până în anul 1990 când a fost mutat la Vatra Dornei pentru a-l ajuta pe pr. provincial Iosif Sabău.

Din anul 1991 a făcut parte din Conventul din Hălăucești îndeplinind pentru o perioadă și slujirea de gardian al comunității. Tot aici, la 11 mai 2001, și-a sărbătorit jubileul de 60 de ani de preoție. După 67 de ani în care l-a slujit pe Dumnezeu cu dragoste și fidelitate, în ziua de 21 august 2008, ora 09.20, după o perioadă de suferință, pe care a primit-o cu aceeași credință și seninătate care i-au caracterizat întreaga viață, Isus Cristos, Preotul Veșnic, l-a chemat la sine.

Toți cei care l-au cunoscut pe părintele Petru Dâncă au fost mereu atrași și edificați de credința și de pacea sufletească, pe care Sfinția sa o manifesta prin cuvintele și gesturile pline de atenție față de cei din jurul său. Ca un adevărat frate minor a înțeles și a pus în practică cuvintele scrise de sf. Francisc în Regulă: "Sfătuiesc, atrag atenția și îndemn pe frații mei în Domnul nostru Isus Cristos ca, mergând prin lume... să fie blânzi, pașnici, modești, vorbind cu toți frumos precum se cuvine" (Rb, III).

Mulțumindu-i Domnul pentru darul pe care l-a făcut Bisericii și Provinciei Franciscane în persoana părintelui Petru îl rugăm să primească jertfa mărturiei sale de credință și să-l primească în pacea sa ca pe un slujitor drept și credincios!

La cei 92 de ani de viață și 67 de ani de preoție, pr. Petru Dâncă era decanul de vârstă atât al Provinciei Franciscane, cât și al Diecezei de Iași.

Fr. Virgil Blaj,
secretar provincial

(text adaptat după www.ofmconv.ro)


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat