Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Se încheie Jocurile Olimpice și este arestat un episcop în China

Monseniorul Julius Jia Zhiguo, episcop de Zhengding (provincia Hebei, China), a fost dus de poliție într-un loc necunoscut, după cum au adus la cunoștință diferite organe de presă.

Episcopul se afla de mai mult luni arestat la domiciliu, informează agenția AsiaNews, organ de informație al Institutului Pontifical pentru Misiunile Externe, și Cardinal Kung Foundation.

AsiaNews mai afirmă că "episcopul a celebrat Liturghia duminicală, în prezența câtorva credincioși în catedrala din Wuqiu. La ora 10 dimineața, patru polițiști au intrat în biserică și l-au luat fără să spună nimic. Credincioșii nu știu nimic despre locul în care se află și nici motivele acestei arestări".

Conform acestei agenții, "în timpul perioadei Jocurilor Olimpice, guvernul a constrâns la arest domiciliar mulți episcopi și preoți din Biserica subterană", la care aderă toți credincioșii care, neacceptând controlul din partea Asociației Patriotice, organ al Partidului Comunist, practică credința în structuri neînregistrate și deci neoficiale, riscând să fie pedepsiți pentru acțiuni "ilegale" și "de deranjare a ordinii publice".

"Însuși Monseniorul Jia era urmărit 24 de ore din 24 - amintește AsiaNews -. Poliția chiar construise o baracă în fața casei episcopului pentru a facilita urmărirea zi și noapte, cu schimburi de pază și de somn".

"Securitatea publică a interzis orice adunare a creștinilor în timpul perioadei Jocurilor Olimpice, pentru a evita tensiuni și probleme de imagine a Chinei - se citește apoi în același comunicat -. Dar circa o mie de credincioși din dieceza de Zhengding, sfidând interdicția, s-au adunat în catedrală în ziua Adormirii Maicii Domnului".

"Poliția, pentru a evita conflicte, a poruncit episcopului să celebreze Liturghia, rămânând în curtea bisericii".

Monseniorul Jia, de 73 de ani, a petrecut 15 ani în temniță (între anii 1963-1978). Din anul 1989 se află sub controlul strict al poliției. În toți acești ani a fost arestat și apoi eliberat de cel puțin 11 ori. Cea de ieri este a douăsprezecea.

În trecut, Vaticanul a susținut adesea cauza libertății sale. Dieceza lui are 110.000 de catolici, cel puțin 80 de preoți și peste 90 de surori.

Zhengding este o mică localitate situată la peste 100 km la sud de Pekin.

"Episcopul Jia se îngrijește de aproximativ 100 de orfani purtători de handicap care au fost abandonați. Acest orfelinat are absolut nevoie de susținere financiară și medicală", informează Cardinal Kung Foundation.

(După Zenit, 25 august 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat