Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: Gânduri la moartea unui lucrător al cuvântului scris

A trecut la cele veșnice Gheorghe Bulai din Nicolae Bălcescu (BC), la 17 august 2008, o persoană providențială care, înainte de evenimentele din 1989, împreună cu pr. Ioan Ciuraru, au fost pe baricade lucrând la tipărirea cărților religioase, riscând libertatea și alte privațiuni din partea comuniștilor care controlau și supravegheau chiar și o mașină de scris dintr-un birou.

Dorința lor a fost să nu lipsească din nici o familie Cartea de rugăciune, Catehismul și colecția de cântece prescurtată numită Extras care cuprindea cele mai cunoscute cântece religioase. Aceste cărți erau tipărite noaptea sau în timpul liber, care era așa de puțin, într-un număr mult mai mare decât cel primit prin autorizație specială de la Departamentul Cultelor.

Tipografia bisericii se afla în casa parohială din Buzău unde venea cu trenul și, nu de puține ori, întorcându-se acasă, din cauza oboselii, se întâmpla să coboare la câteva stații după Bacău, adormind în tren sau se odihnea pe vreun palet de hârtie din magazie, departe de ochii indiscreți ai "îngerului păzitor" care-l supraveghea.

Timpul său era serviciul fiind apreciat ca unul dintre cei mai buni tipografi; familia numeroasă care l-a susținut și încurajat; deplasarea la Buzău; munca grea de pionierat pe care o desfășura pentru funcționarea unui atelier tipografic și Biserica pe care o iubea, dovedind aceasta prin participarea zilnică, dacă era posibil, la sfânta Liturghie și Împărtășanie.

Gata să ajute pe toți cei care apelau la serviciile sale, nu a spus niciodată nu, decât atunci când boala și suferința și, în cele din urmă, moartea l-au luat dintre noi.

A lucrat pentru Biserică cu abnegație, cu spirit de credință și sacrificiu și, pentru a-l răsplăti, trebuia să găsești alte prilejuri și moduri decât plata unei sume modice de bani.

Înmormântarea a avut loc marți, 19 august 2008, în localitatea Nicolae Bălcescu, cu participarea unui număr foarte mare de credincioși, colegi de serviciu, prieteni și cunoscuți. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Iosif Comorașu, alături de care au concelebrat preoții Cazimir Budău, Pavel Butnariu, Ciprian Budău și părintele paroh Gheorghe Cojocaru.

Dumnezeu a primit jertfa acestui slujitor credincios, iar una dintre fiicele sale, Ana-Maria, îi va continua munca de răspândire a credinței prin tipărirea cărților bune, fiind călugăriță la Fundația "Fiicele Sfântului Paul" din București.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru acești oameni providențiali, îl rugăm să binecuvânteze în continuare această muncă și pe noi, cei care citim aceste rânduri, deoarece Don Bosco spunea: "Vă recomand cu căldură, pentru slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor, difuzarea cărților bune. Eu nu ezit să numesc dumnezeiesc acest mijloc... Difuzarea cărților bune în popor reprezintă unul dintre mijloacele prin care se păstrează credința în suflete. Câte suflete s-au salvat datorită cărților bune, câte au fost apărate de erori și câte încurajate să facă binele! Cine dăruiește o carte bună, fără să aibă alt merit decât înălțarea unui gând spre Dumnezeu, deja a câștigat mult în fața lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu cunoaște binele pe care îl produce o carte".

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

A consemnat pr. Pavel Butnariu

* * *

Tatăl meu s-a născut la 1 septembrie 1951 în Nicolae Bălcescu, jud. Bacău.

A urmat Școala primară și gimnazială în satul natal. În copilărie a dorit să devină preot pentru ca să predice, inspirat fiind de părintele paroh din acel timp care predica cu mult zel. S-a rugat mult pentru aceasta. În timpul acela se putea da examen la seminar doar o data la patru ani. Când a terminat gimnaziul ar fi trebuit să aștepte trei ani pentru aceasta. Așa că a intrat la Școala profesională tipografică din București. După trei ani de studiu, a devenit tipograf.

În 1975 s-a căsătorit și a avut 9 copii.

După câțiva ani, a făcut alte studii în București și a devenit maistru tipograf. În 1985, părintele Ioan Ciuraru a obținut o aprobare de la statul comunist de a înființa o mică tipografie catolică în Buzău, cu condiția ca acolo să lucreze doar preoți. Totuși pr. Ciuraru, întâlnindu-l pe tatăl meu la tipografia din Bacău, l-a chemat să colaboreze cu el la tipografia din Buzău. Comunicau pe ascuns, iar când părintele îl chema la Buzău, parola era: "Como, vino, că avem un botez". Astfel tatăl știa că aveau de tipărit. Pleca de la serviciu sâmbăta după-amiaza, lucra zi și noapte în tipografia catolică din Buzău și duminica noaptea, luni dimineața se reîntorcea direct la serviciu, se odihnea câteva ore pe scaune și apoi intra la lucru.

Din 1985 până la revoluție a mers aproape săptămânal la Buzău, unde a tipărit catehisme, mici cărți de rugăciune, calendare, iconițe etc. Riscul era mare, dar iubirea sa față de Dumnezeu și Biserică a fost nemăsurat mai mare.

După revoluție tatăl meu a continuat să colaboreze în diferite feluri pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu. Aceasta era bucuria lui cea mai mare ca Dumnezeu să fie cunoscut și iubit.

După mulți ani un preot i-a spus un lucru care l-a marcat profund: "Îți dai seama că prin ceea ce tipărești, tu predici?" După aceea tatăl meu ne spunea deseori cu multă emoție: "Ceea ce am cerut de la Dumnezeu, aceea mi-a dat! Am cerut să-mi dea harul de a deveni preot pentru a predica. Iar în planul său de iubire, mi-a îndeplinit această dorință în felul său".

A plecat dintre noi la Tatăl Ceresc repede și suferința noastră e mare, dar avem încredere că Dumnezeu știe ce face, și că toate le permite pentru binele nostru mai mare. Îi mulțumim din inimă pentru darul imens al vieții lui "tăticu" (așa cum obișnuiam să-i spunem) în viața noastră, pentru iubirea sa pentru noi, pentru exemplul vieții sale și credem că el, primind răsplata slujitorului credincios, va continua să ne însoțească cu iubirea sa, pentru că iubirea nu moare niciodată.

Ana-Maria Bulai
(fiica domnului Gheorghe Bulai)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat