Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iazu Vechi (Săveni): Profesiune perpetuă

În filiala Iazu Vechi a Parohiei Săveni, în cadrul unei Liturghii solemne, sora Dorina Balan din Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor" a făcut profesiunea solemnă, duminică, 24 august 2008.

Din partea PS Petru Gherghel a fost prezent pr. Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași.

Au mai fost prezenți alți patru preoți, surori din Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor", părinții și rudele candidatei la profesiunea perpetuă, dar și un număr destul de mare de credincioși, aceasta dacă avem în vedere că filiala Iazu Vechi din cadrul Parohiei Săveni are un număr de 18 familii.

Sfânta Liturghie a debutat cu procesiunea din fața bisericii, a urmat salutul de început al pr. Alois Fechet, care a prezidat celebrarea sacră în numele episcopului, predica ținută de pr. Felician Tiba, momentul propriu-zis al depunerii celor trei voturi: curăția, sărăcia și ascultarea, cu intonarea litaniei tuturor sfinților, în timp ce sora candidată s-a prosternat în semn de totală supunere la voința lui Dumnezeu.

La sfârșitul celebrării, pr. Alois Fechet a purtat celor prezenți salutul și binecuvântarea episcopilor noștri, s-a dat citire binecuvântării speciale trimise de papa Benedict al XVI-lea cu această ocazie, s-au adus vii mulțumiri din partea sorei Dorina și s-a recitat o poezie deosebit de frumoasă în cinstea evenimentului și a sărbătorii.

A urmat apoi binecuvântarea finală după care fiecare din cei prezenți s-au putut bucura de prezența sorei Dorina, a celorlalte surori și a preoților.

Cu profesiunea sa perpetuă, sora Dorina Balan se adaugă celor două surori din aceeași congregație, care au trăit același eveniment la 6 august la Piatra Neamț.

Exemplul ei, privit cu entuziasm de cele patru aspirante prezente, va rămâne și în memoria credincioșilor din Iazu Vechi, mai ales a tinerelor care erau de față, ca o deschizătură de drum.

Filiala Iazu Vechi din cadrul Parohiei Săveni, care este formată doar din 18 familii, însumând un număr de 63 de suflete, se poate mândri cu un număr record de preoți și surori. Din cele 18 familii provin 3 preoți, un seminarist și două surori cu voturi perpetue.

Sora Dorina Balan provine dintr-o familie cu 11 copii, din care unul este preot, unul seminarist, iar una soră cu voturi perpetue.

Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor" a fost înființată de către fericitul Giacomo Gusmano în anul 1880 la Palermo (Italia).

Încă de mic Giacomo Gusmano a avut un vis, de a deveni într-o zi "doctor al săracilor". Murindu-i mama pe când el avea doar trei ani, este crescut de către sora sa Vincenzina, care îl va și urma în proiectul său.

Astăzi congregația este răspândită în Italia, SUA, Mexic, Brazilia, Camerun, Uganda, Filipine, India și România.

În România sunt două case: la București și Piatra Neamț. Misiunea principală este educația copiilor prin grădinițe și oferirea de hrană caldă persoanelor nevoiașe.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat