Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: La 50 de ani de la moartea Veronicăi Antal

În biserica din Nisiporești s-a celebrat, duminică, 24 august 2008, începând cu ora 11.00, o sfântă Liturghie solemnă cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. La 24 august 1958, Veronica Antal (1935-1958), în timp ce se întorcea la Nisiporești de la sfânta Liturghie de la Hălăucești, jud. Iași, în mijlocul câmpului, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viața curată. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuțit. Avea 23 de ani.

Liturghia a fost prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali din România, alături de care au fost un sobor de preoți și sute de credincioși veniți din împrejurimi și din alte parohii ale Diecezei de Iași.

La predică, pr. Vacaru Ștefan, paroh de Barticești, interpretând lecturile biblice ale zilei, a scos foarte bine în evidență figura și exemplul luminos al slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, ea fiind cea care prin viața și moartea ei a știut să întrupeze cuvântul lui Dumnezeu în inima și sufletul ei, mai ales prin credința de care a dat dovada în momentul suprem al morții. Și-a întărit această credință, spunea pr. Ștefan, prin rugăciunea zilnică, prin participarea la sfânta Liturghie și practicarea tuturor celorlalte virtuți creștine. Astfel, slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal este și poate fi pentru fiecare dintre credincioși, dar mai ales pentru tinerii și tinerele de astăzi, un imbold spre o viață trăită în curăție și un exemplu de credință nestrămutată în vâltoarea vieții de astăzi.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Isidor Mocanu, magnus poenitentiarius și delegat din partea episcopului Petru Gherghel pentru această ocazie, a dat citire unui mesaj din partea păstorului diecezei. În acest mesaj Preasfințitul Petru Gherghel a subliniat cum viața și moartea acestei tinere a stat tot timpul sub semnul iubirii divine, iubire pe care a acceptat-o până la jertfa supremă și care rodește continuu de acum de 50 de ani în sânul comunității din Nisiporești și din întreaga noastră dieceză.

A urmat procesiunea în cimitirul parohial la mormântul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, unde s-au înălțat cântece și rugăciuni atât ca mulțumire pentru acest exemplu de sfințenie, cât și pentru ridicarea cât mai grabnică la cinstea altarelor a acestei slujitoare a lui Dumnezeu.

Pr. Damian Pătrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 august: Nisiporești: La 50 de ani de la moartea Veronicăi Antal


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat