Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale
Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064 Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 30/21.08.2008

COMUNICAT DE PRESĂ

Veronica Antal: 50 de ani de la moarte

Se împlinesc 50 de ani de la moartea martirică a Veronicăi Antal. Duminică, 24 august, la ora 11.00, se va celebra o sfântă Liturghie solemnă în biserica Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, jud. Neamț, urmând ca, în după-amiaza aceleiași zile, să se meargă în procesiune la mormântul Veronicăi Antal din cimitirul satului și la locul stropit de sângele ei, care se află între Nisiporești și Hălăucești.

Liturghia va fi prezidată de pr. Emilian Cătălin, provincialul călugărilor franciscani din România. Din partea PS Petru Gherghel, care se află în pelerinaj la Lourdes, va participa pr. Isidor Mocanu, care va avea un mesaj special.

În urmă cu 50 de ani (24 august 1958), Veronica Antal (1935-1958), în timp ce se întorcea la Nisiporești de la sfânta Liturghie de la Hălăucești, jud. Iași, în mijlocul câmpului, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viața curată. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuțit. Avea 23 de ani.

Imediat după moarte, credincioșii din Nisiporești și din satele învecinate au început să vorbească despre ea ca fiind o sfântă, numind-o "martiră a curăției". Oamenii au realizat că moartea ei sfântă a fost rodul unei vieți sfinte, a fidelității sale față de acel Dumnezeu în care inima ei de tânără credea cu fermitate. În fiecare an, în ziua de 24 august, la locul martiriului se celebrează o sfântă Liturghie la care participă mii de credincioși.

În cadrul procesului de canonizare, la 25 noiembrie 2003 a început procesul informativ asupra vieții, virtuților, faimei de sfințenie și martiriului slujitoarei lui Dumnezeu, Veronica Antal. La 11 noiembrie 2006, dosarul sigilat cu mărturiile adunate a fost trimis la Congregația pentru Cauza Sfinților de la Vatican, care va continua analizarea actelor procesului, ultima fază fiind recunoașterea vieții virtuoase și a martiriului.

"Jertfa vieții slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal nu poate fi ascunsă, mai ales în timpul și societatea în care trăim, când tinerii și tinerele nu mai sunt ajutați să prețuiască darul curăției, când totul devine relativ în viața credincioșilor, când valorile tind să fie înlocuite cu pseudovalori", scrie episcopul de Iași într-o scrisoare adresată credincioșilor catolici din Moldova.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact: pr. Cornel Cadar: tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro

* * *

Veronica Antal (1935-1958) s-a născut în Nisiporești (com. Botești), la 7 decembrie 1935, din părinții Gheorghe și Eva. Botezul l-a primit în biserica parohială din Hălăucești la 8 decembrie 1935. A urmat cursurile școlii primare din localitate. După vârsta de 16 ani a vrut să intre în mănăstire pentru a-și consacra viața Domnului. Se trezea în fiecare dimineață la ora 4.00 și mergea pe jos circa 8 km până la Hălăucești pentru a participa la Liturghie și a se împărtăși. Iubea mult copiii și bolnavii, pe care îi vizita des. Îi învața pe copii rugăciunile și ajuta la pregătirea lor catehetică. Își alimenta viața spirituală cu citirea cărților sfinte și deseori, în fața prietenelor ei, își manifesta dorul după cer. "Îngerilor, scrieți în cartea vieții: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus". Sunt puținele cuvinte rămase în scris de la ea. În după-amiaza zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Hălăucești, în mijlocul câmpului, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viața feciorelnică. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuțit. A fost găsită a doua zi de către niște săteni care mergeau la câmp: era cu fața în jos, fără suflare și plină de sânge, cu Rozariul strâns în palma mâinii drepte și cu o cruce pe spate făcută din strujeni de porumb.

* * *

Veronica Antal - crin însângerat


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat