Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Sărbătoarea primirii medaliei veșnice pentru cursa vieții pământești

În sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, ce amintește medalia vieții veșnice primită la capătul cursei pământești de umila Fecioară din Nazaret, peste 15 mii de credincioși, din țară și din străinătate s-au aflat în pelerinaj joi, 14 august, și vineri, 15 august 2008, la basilica minor - sanctuar din Cacica, în minunatul peisaj al Bucovinei. Textul care urmează este o adaptare a corespondenței semnate de părintele Adrian Dancă pentru Radio Vatican.

"Sanctuarul din Cacica este mereu deschis. Maria va așteaptă, Isus va primește". Cu un apel adresat autorităților civile locale pentru realizarea Pieței "Ioan Paul al II-lea", spațiul din fața sanctuarului din Cacica declarat chiar de regretatul pontif "basilica minor", și cu mulțumirea adresată credincioșilor prezenți, mai ales față de cei care au avut de suferit de pe urma încercărilor naturii din ultimele săptămâni, episcopul Petru Gherghel al Diecezei de Iași a încheiat vineri, 15 august 2008, pelerinajul de două zile la sanctuarul marian din Cacica, prilejuit de solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Cei aproximativ 15.000 de pelerini - potrivit organizatorilor - veniți din parohiile diecezei moldave, dar și din Ardeal, Transilvania, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Italia, Spania și Germania au ascultat la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului predica arhiepiscopului de Berlin, card. Georg Maximilian Sterzinsky, care a afirmat că "noi trebuie să sărbătorim cu o inimă plină de bucurie solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Dacă o admirăm pe slujitoarea și fecioara umilă din Nazaret, dacă ne edificăm în fața neprihănirii sale, când o cinstim ca Mamă a Mântuitorului și Mamă a lui Dumnezeu, cum am putea tăcea când aflăm că ea a ajuns în gloria lui Dumnezeu?".

"Oricine câștigă o medalie, ridică mulțimile în picioare de bucurie. Dar ce este o medalie de aur în comparație cu gloria cerească? Una este trecătoare, cealaltă este veșnică. Prin alegere și har, Maria ne întrece nespus de mult, dar cu toate acestea ea rămâne una dintre noi".

"Maria este icoana Bisericii, cu alte cuvinte ceea ce constituie cea mai înaltă demnitate a poporului lui Dumnezeu s-a împlinit deja în Maria. Drumul Preacuratei Fecioare Maria, din timp în veșnicie, de la alegere la desăvârșire este și drumul Bisericii. Din acest motiv este atât de important, chiar vital, ca Biserica de astăzi să privească la Maria". "Eu, a afirmat la Cacica arhiepiscopul de Berlin, nu cunosc foarte bine situația Bisericii din România. Am fost aici în anii 70 ai secolului trecut și mi-am dat seama cât de mult a suferit opresiunea grea a regimului comunist. Am venit aici îndată după căderea dictaturii și m-am bucurat să văd speranța cu care se începeau multe. Am avut apoi posibilitatea să constat lipsurile și consecințele grave lăsate de un regim dictatorial de așa lungă durată. Cred că mă voi întoarce acasă cu noi impresii și voi cunoaște mai multe despre Biserica din România".

Pornind de la lecturile sfinte, card. Sterzinsky a afirmat că "dorul nostru după cer păstrează mereu o anumită măsură. Este adevărat că avem atâtea de făcut și așteptăm încă multe de la anii noștri pământești". Această sărbătoare este o ocazie potrivită "să privim de sus drumul vieții noastre și să ne întrebăm cu privire la sensul ultim al vieții. Ce va rămâne la sfârșitul vieții noastre, aceea este determinant, iar răspunsul credinței este acesta: la sfârșit se afla împlinirea în Dumnezeu, o viață trăită în gloria sa. Cristos a ajuns primul acolo, Mama sa l-a urmat. Și noi suntem chemați să ajungem acolo", a încheiat card. Sterzinsky predica la hramul sanctuarului marian din Cacica.

Bucuria adevărată și pocăința creștină, având în vedere destinația noastră cerească, au fost de altfel și firul unitar al predicilor oferite la slujbele precedente, de pr. Cristian Vacaru, începând de joi la ora 10.00, când s-a organizat o celebrare penitențială. Predicatorul a contextualizat reflecțiile sale în cadrul Anului dedicat Sfântului Paul și al anului jubiliar de la Lourdes. Părintele predicator a vorbit astfel despre taina Spovezii și necesitatea de a ne întoarce la Domnul, despre aparițiile Maicii Domnului, mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și semnificația Adormirii Maicii Domnului, pășind în mod ideal la locurile de pelerinaj din Tara Sfântă, unde pr. Cristian Vacaru și-a desfășurat ani buni apostolatul în mijlocul muncitorilor români. Dovadă a deschiderii și ospitalității spirituale față de toți pelerinii, s-au celebrat sfinte Liturghii în ritul greco-catolic, dar și în limbile polonă, germană și maghiară.

Un moment la fel de intens pentru pelerini a fost Liturghia de început a pelerinajului, joi, la ora 12.00, prezidată de noul ministru al provinciei franciscane din Moldova, pr. Emilian Cătălin. La ora 18.00, episcopul auxiliar Aurel Percă a celebrat o sfântă Liturghie cu participarea specială a tinerilor și seminariștilor, după ce au parcurs împreună pe jos câțiva kilometri înainte de a ajunge la sanctuar, urmată de adorația euharistică și, începând cu ora 22.00, procesiunea în jurul bisericii cu lumânările aprinse și privegherea mariană nocturnă prezidate de episcopul de Iași Petru Gherghel, rugăciune la care s-au alăturat arhiepiscopul de Berlin, card. Sterzinsky, episcopul auxiliar de Alba Iulia, Mons. Tamas Josef și desigur, episcopul auxiliar Aurel Percă. După miezul nopții, rugăciunea pelerinilor a continuat până dimineața în fața icoanei Maicii Domnului din Cacica. Vineri, la ora 6.00, a fost sfânta Liturghie din zorii zilei, când peste colinele bucovinene din jurul sanctuarului soarele răspândea razele sale cu mai mare blândețe decât în timpul zilei.

În fine, de spus că mulți pelerini au transmis autorităților dorința de a se ruga în liniște, fără interferențele spiritului comercial, adus din ce în ce mai aproape de sanctuar de vânzătorii ambulanți. Să mai adăugăm un detaliu important semnalat cu bucurie de rectorul sanctuarului, părintele franciscan Romuald Bulai, și anume faptul că foarte multa lume s-a spovedit în cele două zile la preoții care au fost la dispoziție cu mare dăruire pastorală.

Cum era de așteptat, multe din florile și rugăciunile depuse în aceste zile la picioarele Maicii Domnului din Cacica de pelerinii din Moldova erau probabil udate de lacrimile necazurilor și suferințelor de fiecare zi, dar întoarcerea acasă a purtat semnul binecuvântării cu preasfântul sacrament al Euharistiei, garanție a faptului că Dumnezeu e prezent, poate mai mult ca oricând.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Cacica: Pelerinajul tinerilor


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat