Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Horgești au avut loc sâmbătă, 16 august, a doua zi de hram.

Liturghia, care a început la ora 11.00, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. A asistat la Liturghie cardinalul Georg Maximilian Sterzinsky, arhiepiscop de Berlin. Au concelebrat 41 de preoți. Printre ei: foști parohi ai comunității, preoți născuți în sat și din parohiile învecinate. Întreaga suflare a satului a participat la acest eveniment deosebit. Satul era întinerit: cei plecați departe au revenit pentru a participa la sărbătoare. Covoare pe garduri, icoane, ștergare artizanate, stegulețe...

Printre credincioșii veniți din diferite localități, cei din Văleni au venit pe jos, în procesiune, în frunte cu parohul lor.

Ceremoniile sfințirii noii biserici au început în jurul orei 10.45, când pr. Emil Lucaci, parohul comunității, un grup de preoți, oficialitățile locale și o mare mulțime de credincioși, i-au întâmpinat pe PS Petru Gherghel și pe ES Georg Sterzinsky. Doi tineri în costum național le-a oferit înalților oaspeți pâine, sare și flori. Fanfara și corul de la Bacău "Sfânta Cruce" au însoțit procesiunea și Liturghia cu cântarea.

Cei 110 nași ai bisericii, cu eșarfe, tineri în costume naționale și copii îmbrăcați în alb au intrat în procesiunea care a pornit spre biserică.

La ora 11.00 a început celebrarea sfințirii noului locaș de cult. După cuvântul de salut al PS Petru Gherghel, parohul le-a urat înalților oaspeți "bun venit" și a oferit câteva date despre biserică.

A fost nevoie de un nou lăcaș deoarece vechea biserică devenise neîncăpătoare pentru cei aproape 900 de credincioși câți numără Horgeștiul. În plus ea fusese grav avariată de ultimele cutremure de pământ. Noua biserică a fost făcută între anii 2003 și 2008. A fost proiectată de răposatul arhitect Alexandru Frunză. Ea are următoarele dimensiuni: înălțime până la cruce 44.40 m, lungime 43.40 m, lățime 16 m. Ing. Tiberiu Bănică, dr. ing. Constantin Avram și ing. Romeo Strugariu și-au dat concursul la proiectarea rezistenței. Lucrările au fost asistate și conduse îndeaproape de Francisc Butnărașu și de echipa sa din Gioseni. Sub coordonarea parohului de atunci, pr. Vincențiu Burlacu, la 10 iunie 2003, a început demolarea bisericii vechi. La 5 septembrie 2003, au început lucrările la noua biserică. În primul an s-au terminat fundațiile până la cota zero, rămânând pentru anul 2004 continuarea fundațiilor pentru turn. La 9 martie 2004 s-au reluat lucrările, finalizându-se: înălțarea stâlpilor, zidirea cu cărămidă a pereților și cofrajul pentru boltă. În anul 2005, lucrările au mers mai repede: turnarea bolții, acoperirea bisericii, tencuirea în interior și exterior. În anul 2006 s-au finalizat turnul, instalația electrică și reînnoirea gardurilor. De asemenea, o statuie, reprezentându-l pe Mântuitorul Isus cel milostiv, realizată de sculptorul Andrei Marina din București, a fost așezată sus la intrare. La 16 septembrie 2006 a avut loc inaugurarea acestui lăcaș prin Liturghia prezidată de PS Aurel Percă. Din septembrie 2006, s-au făcut altarul, pupitrul și baptisteriul; s-a pus tabernacolul. Pictorul Paul Bejan a executat și montat icoana votivă a Ridicării Sfintei Fecioare Maria la cer, din mozaic, icoanele pe sticlă cu scene din viața Sfintei Fecioare; s-au pus apoi statuile din nișele laterale și icoanele de la calea sfintei cruci. S-au făcut gardurile și s-a executat grota "Padre Pio" din fața bisericii.

A urmat binecuvântarea apei și a sării cu care a fost stropit poporul și pereții bisericii. Nașii bisericii, cu o pânză albă, au înconjurat lăcașul sfânt. Primul moment al sfințirii bisericii s-a încheiat cu ritul deschiderii ușii și cu tăierea panglicii.

După ce toți și-au ocupat locurile lor, celebrarea a continuat cu liturgia cuvântului. După preoți s-au așezat în bănci o parte din binefăcătorii bisericii: 14 oaspeți din Italia și 3 din Germania. Alături de episcopul diecezei, la altar au stat actualul paroh și pr. Vincențiu Burlacu, parohul care a început biserica.

La omilie, Preasfințitul Petru Gherghel a arătat în lumina lecturilor sfinte că Dumnezeu s-a îndreptat mereu spre pământ și oamenii i-au ieșit în întâmpinare. Dumnezeu se bucură să fie între oameni, să-și găsească locuința între noi. Consacrarea altarului și a bisericii din Horgești înseamnă un răspuns dat de comunitate. Bisericile construite sunt o dovadă a faptului că pentru a-i oferi lui Dumnezeu un loc vrednic oamenii trebuie să se jertfească. Prin biserică Dumnezeu e mai aproape de noi. E bucurie pentru credincioși că au ajuns la o asemenea împlinire, la un asemenea act.

Au urmat cinci momente care au constituit celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului și a sfințirii bisericii: litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii.

În cuvântul de la final, card. Georg Sterzinsky a vorbit despre creștinii care trebuie să fie pietre vii în Biserică. Dumnezeu locuiește în mijlocul poporului său, a spus cardinalul. Orice comunitate are nevoie de un loc de rugăciune. A arătat că Domnul este în mijlocul celor care cred și se roagă, subliniind că templul lui Dumnezeu continuă să fie în inimi. I-a invitat pe cei prezenți să se gândească la templul format din inimi vii. A felicitat comunitatea din Horgești pentru noua biserică și i-a îndemnat pe credincioși să se întâlnească tot mai des pentru rugăciune și pentru sfânta Liturghie.

Parohul comunității a adus mulțumiri Domnului că a binecuvântat comunitatea cu harul de a avea un nou lăcaș. A mulțumit apoi oaspeților și tuturor celor care într-un fel sau altul, de-a lungul anilor, s-au implicat pentru a duce la sfârșit construcția bisericii.

În semn de prețuire pentru eforturile depuse, după ce părintele Petru Sescu a dat citire decretului de consacrare a altarului și sfințire a bisericii din Horgești, PS Petru Gherghel a înmânat pr. Vincențiu Burlacu, pr. Emil Lucaci, precum și pr. Alexandru Cobzaru și binefăcătorilor din Asociația "Fratello Mio" din Italia crucea sinodală și medalia comemorativă "Martir Anton Durcovici".

"S-a terminat construcția bisericii, a subliniat parohul comunității la final, dar rămâne să continuăm construirea bisericii din suflete. Biserica alcătuită din pietrele vii care sunt credincioșii trebuie s-o facem tot mai frumoasă și mai plăcută Domnului".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 august: Horgești: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat