Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Binecuvântarea casei de bătrâni și bolnavi "Papa Ioan Paul al II-lea"

Surorile care locuiesc la Butea, membre ale Congregației "Misionarele Patimii lui Isus Cristos", împreună cu păstorii ei sufletești și cu întreaga comunitate din Butea au fost în sărbătoare, sâmbătă, 9 august 2008, prilejuită de binecuvântarea casei de bătrâni și bolnavi "Papa Ioan Paul al II-lea" a surorilor de către PS Petru Gherghel alături de PS Luciano Pacomio, episcop de Mondovi (Italia).

Încă de dimineață s-a putut observa spiritul de colaborare cu care persoanele implicate mai activ făceau ultimele pregătiri ca acestei sărbători să nu-i lipsească ceva ce ar fi făcut-o să fie incompletă. Această zi a voit să fie cu totul specială, deoarece surorile au ținut să fie dedicată într-un mod deosebit celor bolnavi și neputincioși.

Mi s-a dat să aud în dimineața aceea dorința arzătoare a unei bolnave care ținea mult să participe la sfânta Liturghie. Ea spunea: "Spuneți, vă rog, surorilor că vreau din suflet să particip și eu la Liturghie, să vină după mine să mă transporte la biserică. Astfel să pot privi, să ascult, să primesc și să mă întăresc cu hrana cerească, ca astfel să-mi pot purta pe mai departe crucea pe care Dumnezeu mi-a oferit-o și de care nu mă plâng". Ce lucru mare, ce mărturie să auzi din gura unei suferinde aceste cuvinte.

Să privești la sfânta Fecioară, ea care a suferit, asemenea altor persoane sfinte, însă nu înlăturând crucifixul și rozariul. Acest fapt ne arată și astăzi de la ce izvor își trag seva, acea forță de a accepta suferința fără a se plânge, atâția suferinzi.

Copii și tinerii din comunitatea noastră au avut un rol deosebit la această celebrare. Prin modul lor de a fi inocenți, senini, curați au vrut să aducă celor prezenți, în special bolnavilor, o rază de speranță, de iubire, curaj și mângâiere. Prin piesa de teatru și cântecele lor, au vrut să ne arate că și sfinții au trecut prin multe încercări în viața lor, dar întotdeauna, susținuți de harul lui Dumnezeu, au învins păcatul și răul din lume. Secretul și puterea lor a fost dragostea lui Dumnezeu care i-a cuprins în sacramentul Euharistiei.

Episcopii invitați au scos în evidență faptul că în viață creștinul trebuie să de-a mărturie despre iubirea creștină, iubirea care provine de la Cristos și care a fost transmisă prin succesorii săi tuturor oamenilor. Sfânta Fecioară Maria a fost primul model de trăire a iubirii creștine. Ne întrebăm dacă astăzi mai sunt persoane care dau mărturie despre credința creștină.

Preasfințitul Petru Gherghel a accentuat că Dumnezeu se apropie de oameni și că Biserica și-a îndreptat întotdeauna atenția către cei bolnavi și suferinzi. Această sărbătoare ne-a adunat aici pentru a arăta iubirea față de bolnavi, numiți de preasfințit "privilegiații lui Isus"

Preasfințitul Luciano Pacomio a subliniat solidaritatea cu care comunitatea din Butea i-a îmbrățișat pe cei bolnavi. După cum sfântul Petru a mijlocit pentru soacra lui bolnavă la Isus, și noi suntem invitați să ne preocupăm de soarta celor care suferă. Preasfințitul ne-a încurajat prin cuvintele "Isus este întotdeauna de partea noastră, mai ales când suferim sau ne aflăm în păcat".

Preasfințitul Virgil Bercea a evidențiat fidelitatea Mariei față de misiunea primită, ea fiind alături de Isus de-a lungul întregii sale activități, chiar și sub cruce. Excelența sa le-a îndemnat pe surori: "Urmați exemplul Mariei de a fi alături de cei suferinzi".

Persoana desemnată de comunitatea Butea pentru a mulțumi surorilor a scos în evidență tocmai faptul că în această perioadă de când își desfășoară activitatea la noi, surorile au dat și dau mărturie despre această iubire creștină care trebuie să-l caracterizeze pe orice creștin. Ea spunea: "La ele am văzut o adevărată slujire, o adevărată iubire și afecțiune pe care o au în mod special pentru cei care suferă și pentru copii. Am observat cu toții la ele că au suflete nobile, sunt suflete devotate, au o inimă iubitoare, o inimă de mamă, gata oricând să vină în ajutor pentru a face o lume mai bună, o lume cu adevărat creștină. Gândul nostru să fie unul de recunoștință, de mulțumire și de speranță căci în lume sunt persoane care dau mărturie despre iubirea lui Cristos și să nu uităm «Cine se teme de Dumnezeu, face binele»".

Iosif Bălteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 august 2008: Binecuvântarea casei de bătrâni și bolnavi "Papa Ioan Paul al II-lea"


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat