Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

BuruienestiVizită pastorală de încurajare în satele afectate de inundații

"Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să vestesc un an de îndurare al Domnului" (Lc 4,18). Sub aceste cuvinte poate fi pusă vizita, în zilele de 9 și 10 august 2008, pe care ep. Petru Gherghel a făcut-o în toate satele catolice afectate de inundații: episcopul, cel uns prin excelență, a mers să constate direct pagubele materiale și, mai ales, să încurajeze pe credincioșii acestor parohii, să vestească îndurarea Domnului.

BuruienestiLa Răchiteni, Preasfințitul s-a întâlnit cu părintele paroh Marian Fechetă. Anchetele sociale în vederea stabilirii complete a pagubelor făcute de ape sunt încă în curs de desfășurare, iar datele vor fi comunicate în scurt timp la Episcopie. Preasfințitul a vorbit, de asemenea, cu unii credincioși pe care îi cunoaște personal, fiind informat despre modul în care oamenii încearcă să rezolve situațiile apărute după inundații.

La Adjudeni și Tămășeni, părinții parohi, respectiv pr. Aurel Iștoc și pr. Francisc Lenghen, au prezentat o statistică provizorie a gospodăriilor afectate. Preasfințitul Gherghel a fost să vadă personal digurile de apărare dinspre Siret la care au lucrat, s-ar putea spune cu eroism, credincioși catolici din Adjudeni și Tămășeni (aceste diguri s-au înălțat din 30.000 de saci umpluți cu pământ de către oameni).

SchineniSatul Buruienești a fost cel mai grav afectat dintre toate localitățile cu populație catolică (aproape 80% dintre case fiind afectate), deși acest lucru nu reiese din reportajele posturilor de televiziune. Aici s-a remarcat promptitudinea cu care a acționat Centrul Diecezan Caritas, înaintea organismelor specializate în intervenții de acest gen. Oamenii însă încearcă să reintre în normal: o pereche de tineri, deși aveau casele dărâmate, s-au prezentat în fața altarului pentru a încheia căsătoria. Au fost încurajați în acest sens de părintele paroh Cristian Pal, tocmai pentru a contribui puțin la ridicarea moralului și a spiritului de a privi cu încredere spre viitor.
SchineniAcei tineri, precum și întreaga comunitate, au fost încurajați la începutul sfintei Liturghii de Preasfințitul Gherghel, care le spunea că în momentele de încercare prezența lui Dumnezeu se manifestă mai puternic și că Domnul lucrează prin voluntarii care îi slujesc pe cei nevoiași tocmai pentru că acești voluntari (și toți care ajută) au credință în Dumnezeu.

La Rotunda, de asemenea, episcopul Petru Gherghel i-a încurajat pe cei prezenți la Liturghie, exprimându-și sentimentul că Excelența sa și ceilalți creștini catolici din dieceză le stau alături cu rugăciuni și cu alte ajutoare. În vizita pastorală în satele Buruienești și Rotunda, alături de episcop a fost alături, cu trupul și sufletul, și domnul primar al comunei Doljești.

SchineniLa Schineni, Preasfințitul Gherghel a văzut singura biserică catolică afectată de inundații. Excelența sa s-a întâlnit duminică după-amiază cu părintele paroh Valentin Bulai, cu surorile și un grup de copii. Deși menirea cronicarului este aceea de-și păstra obiectivitatea, este greu să faci acest lucru văzând chipurile acelor copii...

Sunt de remarcat gesturile de solidaritate și adevărat creștinism ale unor preoți și credincioși din satele învecinate. Ei au pregătit hrană caldă, alimente, haine și au lucrat ca voluntari în gospodăriile oamenilor încercați de pe urma inundațiilor. Astfel de gesturi sunt demne de urmat și fie ca acest articol să contribuie nu numai la o informare a minților cititorilor, ci și la o deschidere a inimii către frații noștri...

Căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc,
am fost însetat și mi-ați dat să beau,
am fost străin și m-ați primit,
gol și m-ați îmbrăcat,
bolnav și m-ați vizitat

(Mt 25,35-36)

Pr. Lucian Păuleț


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat