Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas alături de sinistrați (III)

Mihaela Condac, coordonatoarea proiectului "Intervenții în situații de urgență și calamități naturale" al Centrului Diecezan Caritas Iași, a trimis, la 8 august 2008, o nouă corespondență despre acțiunile desfășurate de Caritas în favoarea oamenilor din localitățile afectate de inundațiile care au lovit majoritatea județelor din zona Moldovei, la sfârșitul lunii iulie.

Suntem în a doua săptămână după inundațiile grave care au lovit majoritatea județelor din zona Moldovei.

Persoanele sinistrate s-au întors la casele lor. Unii au mai avut unde să se întoarcă, alții, mai puțin norocoși, în loc de casă au găsit doar dărâmături care ascundeau strivite toate bunurile lor. Imaginile pe care le vedem la televizor șochează poate, însă realitatea e mai dură.

Vorbind cu oamenii am văzut disperare, tristețe și resemnare. Sunt bătrâni care spun că Dumnezeu i-a lovit prea greu de data asta și nu mai au speranță în viitor. Se uită neputincioși la grămada de dărâmături care odată era căsuța lor, mai veche, dar duceau un trai liniștit acolo.

Am văzut în același timp oameni cu demnitate, care se rușinează să ia un pachet cu ajutoare, spunând ca ei sunt oameni muncitori și aveau în grădina tot ce le era necesar. Însă apa a distrus tot. Case, grădini, bunuri... Oamenilor le e greu să descrie ce simt, dar se vede că le e greu să-și revină. Sunt conștienți că trebuie să o ia de la zero, e parcă un nou început, însă mai anevoios, având trecutul care îi urmărește.

Ultimul bilanț al autorităților este destul de sumbru: râurile Suceava, Siret și Prut au inundat 150 de localități și au dus la distrugerea parțială sau totală a 8.941 de case; 21.190 de persoane au de suferit acum, apa afectându-le gospodăria într-o proporție mai mică sau mai mare.

Pentru a veni în ajutorul sinistraților, echipele Caritas Iași, Caritas Roman și Caritas Bacău s-au mobilizat și au mers în toate zonele afectate pentru a vedea care sunt nevoile urgente ale sinistraților.

În sprijinul acestor sinistrați au venit însă și mulți oameni simpli, care au răspuns la apelul nostru de solidaritate cu sinistrații.

Donațiile în bunuri (haine și alimente) au fost distribuite în satele Buruienești, Rotunda, Tămășeni, Adjudeni, Buruienești, Schineni și Săucești. De la Caritas Alba Iulia am primit 150 de paturi pe care le-am distribuit sinistraților din Buruienești. Tot în Buruienești am distribuit 30 de saltele de la Caritas Roman și 52 de saltele de la Caritas Trieste.

Cu donațiile în bani am cumpărat și am distribuit până acum: 3.000 de pachete cu alimente, 800 de pachete cu produse de curățenie, 2.000 de pachete cu produse de igienă personală, 1.000 de pături.

Asigurăm toți donatorii că sprijinul lor este de neprețuit, însă dorim să atragem atenția că problemele acestor oameni sărmani care au pierdut totul abia acum încep. Sinistrații vor avea nevoie de sprijinul nostru mult timp până vor reveni la o viață normală.

Caritas Iași a redactat un proiect care va fi implementat pe termen lung. Dorim să susținem sinistrații cu alimente și alte lucruri necesare până vor trece de perioada de iarnă, deoarece apa le-a distrus toate culturile din grădini.

Facem apel deci la toți cei care doresc să ajute in continuare financiar, le mulțumim anticipat și suntem convinși că Dumnezeu le va răsplăti efortul.

Mulțumim donatorilor: Episcopia Romano-Catolică de Iași, Caritas Münster, Caritas Germania, Caritas Trieste, Asociația "Lotta per la Vita" și persoanelor particulare care au făcut donații: Mariana Ghergu, Vica Farcaș, Daniela Marele.

Mulțumim, de asemenea, pentru ajutorul voluntarilor care au lucrat foarte mult la confecționat pachetele și în special studenților de la Institutul Teologic pentru disponibilitatea și ajutorul lor.

Mihaela Condac,
tel. 0745.543.491
coordonator proiecte de intervenție în situații de urgență
Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Pentru donații în bani pentru cei sinistrați, Centrul Diecezan Caritas Iași are următoarele conturi:
- cont in Lei: RO-36-BRDE-240SV-0811-9112-400, deschis la BRD Sucursala Iași
- cont în Euro: RO-94-BRDE-240SV-0688-8962-400, deschis la BRD Sucursala Iași
- cont în USD: RO-29-BRDE-240SV-0702-8972-400, deschis la BRD Sucursala Iași

Pentru informații suplimentare: Mihaela Condac, tel. 0745.543.491, coordonator proiecte de intervenție în situații de urgență al Centrului Diecezan Caritas Iași.

* * *

Roma: Rugăciune pentru sinistrați a PS Petru Gherghel împreună cu credincioșii români

Caritas alături de sinistrați (II)

Schineni: Inundați de apele Siretului

Caritas alături de sinistrați (I)

Colectă pentru sinistrați 2008

Mesaj de îmbărbătare și încurajare pentru cei ce au suferit și suferă în urma inundațiilor

Iași (Caritas): Evaluarea situației după inundații


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat