Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schineni: Inundați de apele Siretului

Pentru cei din Schineni, totul a început în noaptea din 27 iulie 2008. Mult anunțata și mediatizata viitură a Siretului ajungea și în zona Schineniului. La ora 24, clopotele anunțau marele prăpăd. Jandarmeria, folosindu-se de sirene, a anunțat evacuarea generală pentru mai bine de jumătate de sat. Oamenii care nu voiau să plece de bunăvoie au fost evacuați cu forța. Astfel, în noaptea de 27 spre 28 iulie, oamenii din Schineni au fost transportați cu autobuzele mai întâi în comună, la Săucești în sala de sport, iar, mai apoi, din cauza apei ce amenința și comuna, mai departe în Letea Veche, unde au fost cazați în cămine studențești. Cu tot efortul forțelor de ordine, mai la toate casele bărbații s-au ascuns din calea jandarmilor care în șurile de fân, care în cele mai îndepărtate unghere ale curții lor, pentru a putea rămâne să mai salveze câte ceva din calea apei.

În aceeași noapte, însă pe la orele 4-5 dimineața, apa a început să vină șuvoaie, șuvoaie. Și apa a curs timp de aproape 24 de ore, ajungând în unele locuri la adâncimea de un metru, un metru și ceva. Marți dimineața apele au încetat să mai crească și, după câteva ore de stagnare, au început să se retragă, în urma lor rămânând casele avariate ale sătenilor, unele dintre ele gata, gata să se prăbușească, grădini distruse, familii nenorocite și, dincolo de toate astea, chipurile unor oameni neputincioși în fața prăpădului în ochii cărora abia se mai poate întrezări speranța...

A fost afectată de apă toată partea catolică din satul Schineni. În fața imaginilor dezolante ale inundației, părintele paroh Valentin Bulai, împreună cu sora Carmen Tereza Rusu au întreținut aprinsă în inimile oamenilor flacăra speranței și încrederea că bunul Dumnezeu își va întoarce privirea spre cei care-i rămân fideli, rămânând în mijlocul oamenilor în tot acest timp.

Oamenii au început să se întoarcă la casele lor joi, 31 iulie, odată cu eliberarea drumurilor publice. Ceea ce au găsit acasă, a făcut ca lacrimile să se preligă pe chipurile triste. Imaginile vorbesc de la sine. Fiorul pe care trezesc aceste imagini să nu rămână doar un sentiment trecător, ci să ne îndemne spre solidaritate cu cei care au trecut prin această grea încercare.

Cosmin Cipcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul:
http://picasaweb.google.com/editorercis/20080727SchineniInundatDeSiret

* * *

Caritas alături de sinistrați (II)

Caritas alături de sinistrați (I)

Colectă pentru sinistrați 2008

Mesaj de îmbărbătare și încurajare pentru cei ce au suferit și suferă în urma inundațiilor

Iași (Caritas): Evaluarea situației după inundații


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat