Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Casa Maicii Domnului lânga Efes Pe urma pașilor pierduți la Efes. Pelerinaj în Anul Paulin

Pe la mijlocul lunii iulie 2008, un grup restrâns de preoți din Dieceza de Iași a făcut un scurt pelerinaj în Asia Mică, având ca vârf de lance orașul Efes. Ecoul acelor trăiri paulino-creștine a căpătat forma redată în rândurile următoare.

Că sfântul Paul și-ar fi scuturat praful de pe picioare atunci când a părăsit Efesul (cf. Fap 20,1), nu este specificat nicăieri în Noul Testament. O spune însă, indirect, o broșură ce poate fi cumpărată în acea parte a Turciei de astăzi. Referirea este la manifestația antipaulină menționată în Faptele Apostolilor (19,21-40) și la ceea ce a urmat. "Precizarea", într-o românească aproximativă, zice: "S-au ținut mai multe cuvântări la care au intervenit demnitarii și au constituit o instanță la hotărârea căreia sfântul Paul a fost alungat din oraș". Or, unei astfel de izgoniri îi putea urma și un gest profetic (cf. Mt 10,14). Și totuși Apostolul a fost primit la Efes, e adevărat, de niște "discipoli" care nici nu auziseră măcar de Duhul Sfânt, "a vorbit" în sinagoga de acolo vreo trei luni și i-a instruit pe discipoli vreo doi ani în "școala lui Tiranos" (cf. Fap 19,1-10). Oricum ar fi stat însă lucrurile pe atunci, fapt este că astăzi Efesul este mort. Și o poți constata cu proprii ochi, dacă ajungi în acele locuri.

Efesul dezgropatDupă ce am străbătut orașul Selciuc, cu atenția îndreptată spre o colină din dreapta, pe la mijlocul căreia ni s-a precizat că s-ar afla (printre ruinele unei foste bazilici) mormântul sfântului apostol Ioan, iată-ne urcând spre piscul pe care, într-o sâmbătă dimineață din miez de vară, plină de încărcătură spiritual mariană, ne pregătisem sufletește (și mai eram și așteptați) să concelebrăm sfânta Liturghie; nu oriunde, ci în capela în care fusese transformată acea umilă construcție despre care se crede că ar fi fost cândva chiar casa Maicii Domnului. Deodată, în dreapta, între două dealuri, ca o rană deschisă, ni s-au înfățișat câteva ruine antice. Preotul care ne era călăuză, ne-a spus: "După ce ne întoarcem, o să vă las aici, iar eu o să merg cu mașina și o să vă aștept în partea cealaltă". "Dar ce-i aici?", am îndrăznit să întrebăm cu jumătate de gură. "Efesul!", a venit precizarea. Pe la jumătatea drumului în urcare, am zăbovit la picioarele unei statui impresionante a Sfintei Fecioare, dar privirea îmi era atrasă în continuare de puținele ruine pe care le întrezăream încă ceva mai jos, de parcă îmi venea să mă întreb cu neîncredere: "Efesul?".

Efesul gloriei apuseDupă momentele înălțătoare, trăite ca într-un paradis, acolo sus, chiar dacă întinate de urmele unui incendiu ce mistuise întreaga vegetație din jur în zilele din ajunul vizitei făcute de papa în urmă cu doi ani, a venit și clipa "intrării în Efes". Am pășit cu suspiciune printre ceea ce părea să se reducă la puține ruine, când, la prima cotitură a drumului "turistic" în coborâre, de după una dintre coline, au apărut altele, și altele, și tot așa. Nu dovedeam să fotografiez, nu reușeam să țin pasul cu ceilalți ("experți" de vreme ce aveau broșura cu ei), trăgeam cu urechea la ghidul unui grup italian, mai prindeam câte ceva de pe la cel german, când, iată că, de undeva de-aproape, am auzit și explicații în românește. Mi s-au părut însă a fi date cam în doi peri. Oricum, imaginea mi se întregise; suprapunere și îngrămădire de culturi și influențe politice din antichitate, iar amprenta predominantă: păgânismul. "Unde aș putea întrezări însă măcar ceva din trecerea pe aici a sfântului Paul?", îmi ziceam.

Amfiteatrul din EfesAm ajuns și la "Teatrul cel mare", menționat în Fap 19,29 ca loc de confruntare cu potrivnicii, dar și de refuz din partea discipolilor, cei care l-au reținut pe apostol, deși "Paul voia să vină în fața mulțimii"(v. 30); dar mi s-a părut a fi mai curând un loc al triumfului de moment al aceluiași păgânism de care musteau toate ruinele. Am încercat un sentiment de ușoară revanșă (târzie?) când, după oboseala acumulată în orașul dezgropat de sub dealurile prăvălite (de ce oare îmi veneau în minte acele cuvinte citate de Isus, "Atunci veți începe să spuneți munților: Cădeți peste noi! și colinelor: Acoperiți-ne!" - Lc 23,30 - ?), undeva mai într-o parte, am găsit și ceva ce mai rămăsese din bazilica în care s-a ținut Conciliul de la Efes (431); dar, în general, am rămas cu un gust amar, de parcă trecusem prin "valea morții".

Mormântul sfântului Ioan la EfesA venit și momentul în care, pe esplanada celeilalte bazilici, unde este menționat că ar fi fost înmormântat sfântul Ioan, privind retrospectiv, dincolo de șanțul și coloana de la poale (singurele vestigii ale uneia din cele șapte minuni ale lumii antice: templul zeiței Artemis), să am o "revelație" sau, mai curând, o confirmare a ceea ce studiasem nu de mult; și anume: că Dumnezeu lucrase prin oameni, pe acele meleaguri, așa cum continuă să o facă și astăzi, altundeva. Iar pietrele stăteau mărturie. Lucrase prin structurile religioase iudaice, reduse ca proporții, dar peste care a "altoit" evanghelia sa sfântul Paul, a lucrat și după trecerea Apostolului pe acolo, prin comunitatea discipolilor marcați și de alte prezențe binecuvântate: Maica Domnului și sfântul Ioan (martore erau ruinele a două foste mari bazilici creștine). Și astfel, căutând pașii cuiva care s-a remarcat mai degrabă prin cuvânt (fie el scris sau predicat), am ajuns să constat aparentul triumf al păgânismului (semnele gloriei împăratului Traian, dintr-o perioadă imediat următoare, erau evidente), dar și dimensiunile impresionante a ceea ce răsărise din "grăuntele de muștar" semănat la Efes. Totul însă la timpul trecut. Căci astăzi... altundeva...

Pr. Cristian Chinez


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat