Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Alegerea noului custode

Pr. Leon Budău a fost ales miercuri, 30 iulie 2008, noul custode al Custodiei Ordinului Fraților Minori Capucini din România în cadrul Capitulului electiv al custodiei care s-a desfășurat în perioada 28-31 iulie 2008 la Onești, în sala "Sfântul Padre Pio" a Conventului "Fericitul Ieremia" din Onești. La alegerea noului custode au participat 23 de frați cu profesiune solemnă, adică toți frații cu drept de vot.

În după-amiaza zilei de miercuri, 30 iulie, la ora 16.00, în sala "Sfântul Padre Pio", sesiunea de alegere a noului custode s-a deschis prin intonarea imnului "În Valahia frumoasă", celebrarea orei medii și invocarea Duhului Sfânt, după care secretarul capitolului a făcut apelul fraților cu drept de vot din care a rezultat a fi prezenți toți frații cu drept de vot.

Pr. Leonardo Izzo, președintele comisiei prezidențiale care a condus capitolul, înainte de a trece la alegerea custodelui și a noului consiliu, a ținut să invite frații ca alegerea să fie o alegere obiectivă, nu o alegere personală după gusturile fraților, pentru ca astfel să fie cu adevărat expresie a voinței lui Dumnezeu și nu a voinței umane, cu toată transparența și sinceritatea interioară, cu mare responsabilitate în fața lui Dumnezeu și a fraternității custodiei în alegerea acelora care vor fi animatorii fraternității custodiale.

După al doilea tur de scrutin, frații cu drept de vot au ales custode pe fr. Leon Budău, care a întrunit majoritatea absolută de voturi exprimate și care a acceptat această slujire, frații întâmpinându-l cu aplauze prelungite, apoi a fost confirmat în funcție de ministrul provincial Leonardo Izzo.

A doua zi, la încheierea lucrărilor capitulare, la ora 12.00, frații s-au întrunit în cripta sanctuarului în prezența fericitului Ieremia, unde au intonat imnul de mulțumire Te Deum. Au urmat apoi promisiunile și jurământul noului custode, lectura unor fragmente din Izvoarele franciscane, îndemnurile din partea ministrului provincial și îndemnurile noului custode care a invitat întreaga fraternitate la trăirea vocației noastre de frați pe urmele sfântului Francisc și după exemplul Fericitului Ieremia.

Pr. Leon Budău, originar din Galbeni (BC), s-a născut în ziua de 15 august 1971 la Bacău. În anul 1994 merge în Italia unde va face primele etape de formare la sfârșitul cărora va face profesiunea simplă la 18 septembrie 1995 la Arienzo (Italia). Între anii 1996-2001 va absolvi Facultatea de Teologie la "Pontificia Facoltà dell'Italia Meridionale sezione S. Luigi" din Italia. La 6 septembrie 1998 face profesiunea solemnă. La 30 iunie 2001 este hirotonit diacon la Napoli, de către ES ep. Giuseppe Costanzo. În ziua de 15 decembrie 2001 este hirotonit preot la Onești, de către ES ep. Aurel Percă. Din 2001 până în 2004 va activa ca vicar la Conventul de Noviciat din Borzești. Din 2004 până în momentul alegerii a fost guardian și formator al comunității studenților din Roman. În 2005 la constituirea custodiei, fr. John Corriveau, ministru general OFMCap, îl numește ca prim consilier pe pr. Leon Budău, custode fiind pr. Ubaldo Oliviero.

Pr. Eugen Giurgică, OFMCap.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat