Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sucevița (Caritas): Tabără interculturală

La Sucevița, în perioada 15-26 iulie 2008, s-a desfășurat o tabără interculturală organizată de Centrul Diecezan Caritas Iași, acțiune ce face parte din proiectul "Franța-România: concurs între două culturi", proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret în acțiune al ANPCDEFP din cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, România.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația franceză "Fondation d'Auteuil", partener al Centrului Diecezan Caritas Iași încă din anul 2000. Împreună cu această fundație, s-au mai realizat trei astfel de schimburi de experiență în anii 2003, 2006 și 2007 (acțiunile din 2003 și 2007 fiind finanțate prin Programul Tineret în acțiune). În acest an beneficiarii au fost 11 tineri francezi din Maison Saint Martin - Fondation d'Auteuil și 12 tineri români din două centre de plasament din Iași, respectiv Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" - Program al Centrului Diecezan Caritas Iași, și Centrul de Plasament "Cămin «La Salle»" - Program al Congregației "Frații Școlilor Creștine".

Principalele teme de activitate ale taberei au fost: sport și jocuri, mediul înconjurător, tradiție și cultură. Activitățile au fost organizate ca un concurs-joc între cele două grupuri având la bază descoperirea celuilalt popor din punct de vedere artistic, cultural, tradițional, precum și înțelegerea și aprofundarea noțiunii de cetățenie europeană. Proiectul are ca scop creșterea responsabilității și a autonomiei tinerilor implicați, relativizarea propriilor probleme, determinarea și motivarea tinerilor în implementarea unui proiect.

... Dacă ar fi doar un comunicat de presă m-aș opri aici, dar tot ceea ce s-a petrecut la Sucevița în ultimele două săptămâni a fost mult prea frumos și mult prea bogat în conținut ca să notez doar atât! Și primul motiv pentru care trebuie să îi mulțumim împreună lui Dumnezeu este că ne-am întors acasă sănătoși și voioși, că deși a mai plouat uneori, au fost și zile însorite sau momente din zi senine în care activitățile noastre s-au putut realiza, iar forța apelor s-a dezlănțuit după ce avionul cu tinerii din Franța a decolat, iar noi cei din Iași am ajuns acasă și pe lângă ruga noastră de mulțumire adăugăm o rugăciune de compasiune pentru cei care au de suferit în aceste zile în urma inundațiilor!

Proiectul "Franța-România: concurs între două culturi" a început de fapt în luna februarie o dată cu cererea de finanțare către Agenția Națională de Tineret (ANPCDEFP), de fapt chiar mai devreme, o dată cu ideea lui Guillaume Garson, șef proiecte Europa de Est al Asociației "d'Autoil International" din Franța. Guillaume ne-a propus colaborarea, iar noi am acceptat cu entuziasm și am pornit la drum. A fost un drum lung de la începutul căruia ar fi fost imposibil să ne imaginăm cât de multe experiențe se vor acumula în timp. Au fost mai la început întâlniri între fetele de la Centrul de Plasament "Sf. Iosif" și băieții de la Centrul de Plasament "Cămin la Salle" care au avut ca și scop atât cunoașterea reciprocă a persoanelor, cât și pregătirea unui caiet cu prezentarea țării noastre având la bază cele trei teme: "Sport și jocuri", "Mediul înconjurător", "Tradiție și cultură". Acest caiet a fost trimis tinerilor din Franța la începutul lunii mai, iar noi am primit unul asemănător de la ei despre Franța pentru a-l studia și a fi utilizat ca bază pentru concursul cu întrebări și pentru activitățile din tabăra de la Sucevița.

În dimineața primei zile de tabără am făcut cunoștință unii cu alții prin intermediul jocurilor de cunoaștere care au fost foarte antrenante și eficiente, iar după-amiază primele sporturi tradiționale franceze au animat toți participanții la tabără. Joi, 17 iulie, am făcut cunoștință cu împrejurimile printr-o drumeție la Mănăstirea Sucevița, vizită ce a impresionat mai ales tinerii și animatorii din Franța, beneficiind și de explicațiile unei călugărițe care ne-a fost ghid.

Următoarele zile au fost dedicate pentru drumeții pe munte și sporturi tradiționale și inovative românești și franceze. Au fost și seri libere în care fie că eram prea obosiți pentru a mai avea o activitate comună, fie că ploaia ne împiedica să ieșim în natură. Dar și ploaia a avut rostul ei, pentru că așa am cunoscut ospitalitatea celor de la restaurantul pensiunii unde am locuit care ne-au pus la dispoziție localul pentru dansurile populare românești pe care oaspeții noștri le-au îndrăgit și s-au lăsat repede antrenați de entuziasmul tinerilor noștri care s-au dovedit maeștri în dansul popular moldovenesc și au purtat cu mândrie costumele populare.

Vremea senină și însorită din ziua de sâmbătă, 19 iulie, a fost parcă rezervată pentru excursia noastră. Am fost astfel pelerini la Cacica și la Mănăstirea Voroneț, iar minunatul peisaj dinspre Câmpulung Moldovenesc,Vatra Moldoviței și Palma ne-a încântat sufletele și ne-a făcut să fim încă o dată mândri de bogățiile țării noastre și recunoscători în fața Creatorului!

Duminică am avut bucuria de a fi vizitați de directorul adjunct de la Caritas, pr. Mihai Budău, care ne-a celebrat sfânta Liturghie și care pe lângă grija sa pentru sufletele noastre a venit însoțit și de doctorii Iuliana Eva și Răzvan Tiutiucă care au acordat îngrijirile medicale necesare celor care s-au adaptat mai greu la apa de izvor și la mâncarea naturală fără conservanți...

Ziua de luni ne-a permis printre scurtele rafale de ploaie să mai luăm cunoștință cu câte un sport sau să facem o scurtă drumeție montană în care să respirăm aerul proaspăt de după ploaie.

Dar dacă la sporturi și la dans au mai fost persoane care s-au lăsat mai greu cuprinse de entuziasm, vizita de la atelierul de ceramică de la Marginea, cu siguranță nu va fi prea curând uitată de nici unul dintre participanți, fie francez, fie român! Nu știu ce ne-a impresionat mai mult: măiestria meșterilor olari sau ospitalitatea și gratitudinea lor și răbdarea cu care au destăinuit din misterele meșteșugului lor tinerilor "olari" cărora le-au încins șorțul lor și i-au îndrumat cu grijă să își confecționeze propriile obiecte de lut pe care au putut inscripționa ceea ce au dorit! Și ca și cum nu ar fi fost suficient atât, ne-au rugat să lăsăm obiectele confecționate pentru a fi uscate și arse în cuptor și înainte de plecarea noastră din zonă ni le-au dăruit ca amintire. În aceeași zi în care am fost la atelierul de ceramică am avut surpriza de a fi vizitați și de Guillaume Garson, șef proiecte Europa de Est al Asociației "d'Autoil International" din Franța, care era în trecere pe la toate proiectele asociației lor care erau în curs de desfășurare în Europa de Est și care a fost foarte mulțumit să vadă entuziasmul cu care beneficiarii lor luau parte la activități.

Acest tablou nu ar fi fost complet dacă ar fi lipsit aniversarea a 20 de primăveri a Alinei, una dintre participante, care a fost înconjurată cu multă dragoste si atenție atât de colegii din Iași, cât și de noii prieteni din Franța. Au urmat zile cu noi drumeții și jocuri și apoi penultima zi de tabără cu olimpiada de concursuri cu peripețiile ei datorate ploii care se făcea tot mai prezentă și încheierea festivă din seara zilei de joi în care parcă premiile, deși frumoase, au fost întrecute mult de entuziasmul tinerilor care au umplut inima organizatorilor de emoție!

Ultima zi, vineri, a fost o zi de evaluare și ploaia care era deja la ea acasă a putut să se desfășoare în voie. Și totuși cineva a oprit și ploaia când echipa de la televiziunea națională din Spania, TVE, s-a oprit în drumul ei prin Bucovina pentru a culege imagini despre aspecte ale vieții și culturii românilor, iar tinerii noștri și-au arătat din nou talentul și entuziasmul specific vârstei lor.

Să îi păstreze bunul Dumnezeu tineri și entuziaști și capabili mereu să dăruiască prin puterea exemplului lor mărturia unei vieți sănătoase și ancorate în adevăratele valori și capabili să învețe de asemenea din ospitalitatea și gratitudinea celor ce ne-au fost gazde în aceste zile la mănăstirile Sucevița și Voroneț și la atelierul de ceramică neagră de la Marginea.

Sr. Petra Maricela Măriuț, CJ


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat