Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu: A privi spre ceea ce este important

În catedrala romano-catolică din Iași a avut loc sâmbătă, 19 iulie 2008, un concert de orgă susținut de pr. benedictin Dominikus Trautner (Germania). În program au fost lucrări din Bach, Mendelssohn, Boelmann, Widor și Vierne. Înainte de a se întoarce în țară a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

• Cum v-ați hotărât să deveniți călugăr benedictin?
Încă din copilărie mi-am dorit să devin preot. Unchiul meu a fost preot. Prin intermediul internatului și al școlii la benedictini am simțit chemarea interioară. Mai întâi a fost doar o încercare. Știam că pot merge oricând acolo și în același timp că pot deveni și preot diecezan. M-a fascinat însă foarte mult caracterul solemn al Liturghiilor din cadrul mănăstirii benedictine.

• Cum ați descoperit iubirea sau înclinația spre muzica clasică? Spre cea interpretată la orgă?
Când eram copil și apoi tânăr ascultam foarte multă muzică clasică. Orga m-a atras din totdeauna. Am vrut să învăț să cânt la orgă dintr-o pasiune personală. Înclinația spre muzica clasică nu poate fi o constrângere; nu pot fi constrâns să-mi placă fotbalul, de exemplu. Fiecare simte în interiorul său.

• Ce le-ați spune tinerilor de azi despre muzică? Ce anume le-ați recomanda?
Le-aș recomanda să înceapă cu Bach, Händel, Mozart, Beethoven, sau cu alții din alte locuri care să trezească interesul, entuziasmul. Apoi să continue cu compozitori mai grei, cu cei moderni...

• Împărtășiți-ne ceva din spiritualitatea benedictină pe care o trăiți!
Ora et labora! Când este preponderentă munca poți să te dispersezi ușor în fel și fel de activități. Mereu trebuie să actualizăm ceea ce este prevăzut în Regulă: "Să nu preferi nimic înaintea lui Cristos". Novicele este examinat dacă într-adevăr îl caută pe Dumnezeu. Pentru mine aceasta înseamnă un exercițiu continuu, o cale, un proces de desprindere de ceea ce este pământesc, de lucrurile efemere și o încercare de a privi spre ceea ce este esențial și important. Asta oferă relaxare și libertate interioară. Dar este o cale care trebuie să conducă spre scop.

• În Biserica Catolică din România cum v-ați simțit?
Minunat! Cei pe care i-am întâlnit au fost toți foarte amabili, prietenoși. Persoanele pe care le-am văzut la sfânta Liturghie au arătat interiorizare și evlavie. Acest lucru se simte și are putere de convingere.

A consemnat pr. Cristian Diac

* * *

Pr. Dominikus Trautner a intrat în anul 1978 în Congregația Benedictină de la Mănăstirea Münsterschwarzach, Bavaria (Germania). A studiat teologia și muzica bisericească în Würzburg. La Universitatea de Muzică din München a absolvit un studiu special de muzică gregoriană. În anul 1985 a fost sfințit preot și, alături de datoria sa ca organist și cantor secund al mănăstirii, se ocupă și de activități parohiale. Este profesor de muzică gregoriană și liturgică la Conservatorul din Würzburg și Frankfurt. A concertat în Europa, Israel, America de Sud și Africa. A imprimat multe CD-uri (trei dintre ele au fost realizate pe istorica Orga Walcker de la catedrala "Sfânta Maria" din Riga) și organizează concerte ce au loc în mănăstire.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat