Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sydney: Catehezele în limba română

O parte esențială a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) sunt catehezele. Acestea s-au desfășurat în zilele de 16, 17 și 18 iulie 2008 în diferitele puncte ale orașului Sydney și au fost ținute, în general, de episcopi. După cateheze a urmat sfânta Liturghie.

Pentru tinerii din România, prezenți la ZMT de la Sydney, catehezele au fost ținute de PS Virgil Bercea, care a prezidat și sfintele Liturghii din zilele respective. Catehezele au fost ținute în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Homebush (un cartier al orașului Sydney), păstorită de un preot român, pr. Michael Anghel.

Tema primei zile a fost: Chemați să trăim în Duhul Sfânt. PS Virgil a explicat cine este Duhul Sfânt și care este misiunea sa, a prezentat doua simboluri ale acestei persoane dumnezeiești (vântul și porumbelul), apoi a vorbit despre cum putem învăța de la Duhul Sfânt ce este dăruirea. Expunerea PS Virgil a continuat prin reamintirea martiriului episcopilor greco-catolici în perioada comunistă și apoi printr-o reflecție asupra raportului tinerilor cu internetul și cu valoarea muncii.

Duhul Sfânt, sufletul Bisericii a fost tema catehezei de a doua zi. PS Virgil a expus raportul dintre sfânta Treime și Biserică, a prezentat în ce mod Duhul Sfânt animă Biserica, a explicat alte două simboluri ale Duhului Sfânt (focul și uleiul), apoi a readus în memoria celor prezenți momentul arestării episcopului Todea și moartea episcopului Suciu și a încheiat cu o reflecție asupra sexualității umane.

Trimiși în lume: Duhul Sfânt protagonistul misiunii a fost tema ultimei cateheze. Episcopul a vorbit despre ceea ce înseamnă a fi mărturisitor al lui Cristos în orice ambient, a prezentat alte două semne ale prezenței Duhului Sfânt (apa și darul), a făcut o mărturie personală despre modul în care a simțit chemarea la preoție și cum a fost sfințit episcop și a încheiat cu o reflecție asupra culturii sfințeniei.

După fiecare moment catehetic a existat un moment de dialog între episcop, preoți și tineri, într-un climat de familie. În fiecare zi, după cateheză, s-a celebrat sfânta Liturghie. În prima și a treia zi sfânta Liturghie a fost celebrată în ritul latin, iar a doua zi în ritul bizantin.

În după-amiezile celor trei zile tinerii au avut ocazia să viziteze diferite locuri importante ale orașului Sydney, să participe la numeroasele activități ce s-au desfășurat cu această ocazie, întâlnindu-se astfel cu tinerii din diferite țări.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat