Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea: Tineri, rămâneți fideli față de prietenia cu Dumnezeu

Discurs introductiv la rugăciunea Angelus

Publicăm în continuare discursul introductiv al lui Benedict al XVI-lea la rugăciunea mariană Angelus, recitată împreună cu credincioșii și pelerinii adunați la Hipodromul Randwick din Sydney.

* * *

Dragi prieteni tineri, ne pregătim acum să recităm împreună frumoasa rugăciune Angelus. În ea vom reflecta despre Maria, femeie tânără în colocviu cu îngerul care-o invită în numele lui Dumnezeu la o dăruire specială de ea însăși, a propriei vieți, a propriului viitor de femeie și de mamă. Putem să ne imaginăm cum s-a simțit în acel moment: plină de trepidație, complet depășită de perspectiva care-i era pusă în față.

Îngerul a înțeles neliniștea ei și imediat a încercat să o asigure: "Nu te teme, Marie... Duhul Sfânt se va coborî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri" (Lc 1,30.35). Duhul Sfânt i-a dat puterea și curajul de a răspunde la chemarea Domnului. Duhul Sfânt a ajutat-o să înțeleagă marele mister care urma să se împlinească prin intermediul ei. Duhul Sfânt a învăluit-o cu iubirea sa și a făcut-o capabilă să-l zămislească pe Fiului lui Dumnezeu în sânul ei. Această scenă constituie probabil momentul culminant în istoria raportului lui Dumnezeu cu poporul său. În Vechiul Testament, Dumnezeu s-a revelat în mod parțial, în mod treptat, așa cum facem noi toți în raporturile noastre personale.

A fost nevoie de timp pentru ca poporul ales să aprofundeze raportul său cu Dumnezeu. Alianța cu Israel a fost ca o perioadă de curtare, o lungă logodnă. Apoi a venit momentul definitiv, momentul căsătoriei, realizarea alianței noi și veșnice. În acel moment, Maria, în fața Domnului, reprezenta toată omenirea. În mesajul îngerului, Dumnezeu cerea în căsătorie omenirea. Și în numele nostru, Maria a spus da.

În povești, relatările se termină aici, și toți "din acel moment au trăit mulțumiți și fericiți". În viața reală nu este așa de ușor. Au fost multe dificultăți cu care Maria a trebuit să se cimenteze în înfruntarea consecințelor acelui "da" spus Domnului. Simeon a profețit că o sabie îi va străpunge inima. Atunci când Isus a avut doisprezece ani, ea a experimentat cele mai rele coșmaruri pe care le poate simți orice părinte, atunci când, timp de trei zile, copilul său s-a rătăcit. Și după activitatea sa publică, ea a suferit agonia de a fi prezentă la răstignirea și moartea lui. Prin diferitele încercări ea a rămas mereu fidelă față de promisiunea sa, susținută de Duhul tăriei. Și a fost răsplătită cu glorie.

Dragi tineri, și noi trebuie să rămânem fideli față de "da"-ul cu care am primit oferta de prietenie din partea Domnului. Știm că el nu ne va părăsi niciodată. Știm că el ne va susține mereu cu darurile Duhului. Maria a primit "propunerea" Domnului în numele nostru. Așadar, să ne adresăm ei și să-i cerem să ne conducă în dificultăți pentru a rămâne fideli față de acea relație vitală pe care Dumnezeu a stabilit-o cu fiecare dintre noi. Maria este exemplul nostru și inspirația noastră; Ea mijlocește pentru noi la Fiul său și cu iubire maternă ne ocrotește de pericole.

După Angelus:

Și acum a venit momentul să vă spun adio, sau mai degrabă la revedere! Vă mulțumesc tuturor că ați participat la Ziua Mondială a Tineretului 2008, aici la Sydney, și sper să vă revăd peste trei ani. Ziua Mondială a Tineretului 2011 se va desfășura la Madrid, în Spania. Până atunci, să ne rugăm unii pentru alții și să aducem în fața lumii mărturia noastră fericită lui Cristos. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat