Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia lui Benedict al XVI-lea pentru Liturghia de încheiere a ZMT din Sydney

Publicăm în continuare omilia rostită de Benedict al XVI-lea prezidând duminică la hipodromul Rabdwick, Liturghia de încheiere pentru a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului.

* * *

Dragi prieteni,

"Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8). Am văzut realizată această promisiune! În ziua de Rusalii, așa cum am ascultat în prima lectură, Domnul înviat, așezat la dreapta Tatălui, l-a trimis pe Duhul Sfânt asupra discipolilor adunați în Cenacol. Prin puterea acestui Duh, Petru și apostolii au mers să predice Evanghelia până la marginile pământului. În fiecare perioadă și în fiecare limbă Biserica continuă să proclame în toată lumea minunățiile lui Dumnezeu și invită toate națiunile și popoarele la credință, la speranță și la viața cea nouă în Cristos. În aceste zile, am venit și eu, ca urmaș al lui Petru, în această minunată țară Australia. Am venit să vă întăresc pe voi, tinerii mei frați și surori, în credința voastră și să deschideți inimile voastre la puterea Duhului lui Cristos și la bogăția darurilor sale. Mă rog ca această mare adunare, care adună tineri "din toate națiunile care sunt sub cer" (Fap 2,5), să devină un nou Cenacol. Fie ca focul iubirii lui Dumnezeu să coboare ca să umple inimile voastre, pentru a vă uni tot mai mult cu Domnul și cu Biserica lui și a vă trimite, ca nouă generație de apostoli, ca să aduceți lumea la Cristos!

"Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori". Aceste cuvinte ale Domnului Înviat au o semnificație specială pentru acei tineri care vor fi miruiți, însemnați cu darul Duhului Sfânt, în timpul acestei Sfintei Liturghii. Dar aceste cuvinte sunt îndreptate spre fiecare dintre noi, adică spre toți cei care au primit darul Duhului reconcilierii și al vieții noi la Botez, care l-au primit în inimile lor ca ajutorul și călăuza lor la Mir și care cresc zilnic prin darurile sale de har la Sfânta Euharistie. De fapt, la fiecare Liturghie Duhul Sfânt coboară din nou, invocat în rugăciunea solemnă a Bisericii, nu numai pentru a transforma darurile noastre de pâine și de vin în Trupul și în Sângele Domnului, ci și pentru a transforma viețile noastre, pentru a face din noi, cu puterea sa, "un singur trup și un singur suflet în Cristos". Dar ce este această "putere" a Duhului Sfânt? Este puterea vieții lui Dumnezeu! Este puterea aceluiași Duh care se purta deasupra apelor în zorii creației și care, la plinirea timpurilor, l-a ridicat pe Isus din moarte. Este puterea care ne conduce pe noi și lumea noastră spre venirea Împărăției lui Dumnezeu. În Evanghelia de astăzi, Isus vestește că a început o eră nouă, în care Duhul Sfânt va fi revărsat asupra omenirii (cf. Lc 4,21). El însuși, zămislit prin lucrarea Duhului Sfânt și născut din Fecioara Maria, a venit între noi pentru a ni-l aduce pe acest Duh. Ca izvor al vieții noi în Dumnezeu, Duhul Sfânt este, într-un mod foarte adevărat, și sufletul Bisericii, iubirea care ne leagă de Domnul și între noi și lumina care deschide ochii noștri pentru a vedea minunățiile harului lui Dumnezeu în noi toți.

Aici în Australia, această "mare țară meridională a Duhului Sfânt", noi toți am avut o experiență magnifică a prezenței și a puterii Duhului în frumusețea naturii. Ochii noștri au fost deschiși pentru a vedea lumea în jurul nostru așa cum este cu adevărat: "plină", cum spune poetul, "de măreția lui Dumnezeu", plină de gloria iubirii sale creatoare. Și aici, în această mare adunare de tineri creștini care provin din toată lumea, am avut o experiență vie a prezenței și a puterii Duhului în viața Bisericii. Am văzut Biserica așa cum este ea cu adevărat: Trupul lui Cristos, comunitate vie de iubire, care cuprinde oameni din toate rasele, națiunile și limbile, din orice timp și loc, în unitatea născută din credința noastră în Domnul înviat.

Puterea Duhului nu încetează niciodată să umple Biserica de viață. Prin intermediul harului Sacramentelor Bisericii, această putere curge și în interiorul nostru, ca un fluviu subteran care hrănește spiritul și ne atrage tot mai aproape de izvorul adevăratei noastre vieți, care este Cristos. Sfântul Ignațiu de Antiohia, care a murit martir la Roma la începutul secolului al doilea, ne-a lăsat o splendidă descriere a puterii Duhului care locuiește înăuntrul nostru. El a vorbit despre Duh ca despre o fântână de apă vie care țâșnește în inima sa și șoptește: "Vino, vino la Tatăl" (cf. Către Romani, 6,1-9). Totuși această putere, harul Duhului, nu este ceva ce putem merita sau cuceri; putem doar s-o primim ca dar pur. Iubirea lui Dumnezeu poate să reverse puterea sa numai atunci când îi permitem să ne schimbe dinăuntru. Noi trebuie să-i permitem să pătrundă în coaja dură a indiferenței noastre, a oboselii noastre spirituale, a conformismului nostru orb la spiritul acestui timp al nostru. Numai atunci putem să-i permitem să aprindă imaginația noastră și să plăsmuiască dorințele noastre cele mai profunde. Iată de ce rugăciunea este așa de importantă: rugăciunea zilnică, cea privată în liniștea inimilor noastre și în fața Preasfântului Sacrament și rugăciunea liturgică în inima Bisericii.

Ea este pură receptivitate a harului lui Dumnezeu, iubire în acțiune, comuniune cu Duhul care locuiește în noi și ne conduce, prin Isus, în Biserică, la Tatăl său ceresc. În puterea Duhului său, Isus este mereu prezent în inimile noastre, așteptând în liniște ca să ne dispunem în tăcere alături de el pentru a auzi glasul său, a rămâne în iubirea sa și a primi "puterea care provine de sus", o putere care ne face capabili să fim sare și lumină pentru lumea noastră. La Înălțarea sa, Domnul Înviat le-a spus discipolilor săi: "Îmi veți fi martori... până la marginile lumii" (Fap 1,8). Aici, în Australia, îi mulțumim Domnului pentru darul credinței, care a ajuns până la noi, în acest timp și în acest loc, ca o comoară transmisă din generație în generație în comuniunea Bisericii. Aici, în Oceania, le mulțumim în mod special tuturor acelor eroici misionari, preoți și călugări angajați, părinți și bunici creștini, învățători și conducători care au edificat Biserica în aceste ținuturi. Martori ca Fericita Maria MacKillop, sfântul Petru Chanel, Fericitul Petru To Rot și mulți alții! Puterea Duhului, revelată în viețile lor, este încă în acțiune în inițiativele de bine pe care le-au lăsat, în societatea pe care au plăsmuit-o și care acum este încredințată vouă.

Dragi tineri, permiteți-mi să vă pun acum o întrebare. Ce veți lăsa voi următoarei generații? Construiți voi existențele voastre pe temelii solide, construiți ceva care va dura? Trăiți viețile voastre în așa fel încât să faceți spațiu Duhului în mijlocul unei lumi care vrea să-l uite pe Dumnezeu, sau chiar să-l respingă în numele unui concept fals de libertate? Cum folosiți darurile care v-au fost date, "puterea" pe care Duhul Sfânt este gata și acum să o reverse peste voi? Ce moștenire veți lăsa tinerilor care vor veni? Ce diferență veți face? Puterea Duhului Sfânt nu ne luminează numai, nici nu ne consolează numai. Ne îndreaptă și spre viitor, spre venirea Împărăției lui Dumnezeu. Ce viziune magnifică a unei omeniri răscumpărate și reînnoite vedem noi în era nouă promisă de Evanghelia de astăzi! Sfântul Luca ne spune că Isus Cristos este împlinirea tuturor promisiunilor lui Dumnezeu, Mesia care îl are în mod deplin pe Duhul Sfânt pentru a-l comunica întregii omeniri. Revărsarea Duhului lui Cristos asupra omenirii este o garanție de speranță și de eliberare împotriva a tot ceea ce ne sărăcește. Această revărsare dă vedere nouă orbului, îi eliberează pe cei asupriți și creează unitate în și cu diversitatea (cf. Lc 4,18-19; Is 61,1-2). Această putere poate crea o lume nouă: poate "reînnoi fața pământului" (cf. Ps 104,30)! Întărită de Duhul Sfânt și luând dintr-o bogată viziune de credință, o nouă generație de creștini este chemată să contribuie la edificarea unei lumi în care viața să fie primită, respectată și îngrijită cu iubire, nu respinsă sau temută ca o amenințare și de aceea distrusă. O nouă eră în care iubirea să nu fie avidă și egoistă, ci curată, fidelă și în mod sincer liber, deschisă spre ceilalți, respectuoasă față de demnitatea lor, o iubire care promovează binele lor și iradiază bucurie și frumusețe. O nouă eră în care speranța să ne elibereze de superficialitate, de apatie și de închidere care mortifică sufletele noastre și otrăvesc raporturile umane.

Dragi prieteni tineri, Domnul vă cere să fiți profeți ai acestei noi ere, mesageri ai iubirii sale, capabili să-i atrageți pe oameni către Tatăl și să construiți un viitor de speranță pentru toată omenirea. Lumea are nevoie de această reînnoire! În multe societăți ale noastre, alături de prosperitatea materială, se lărgește deșertul spiritual: un gol interior, o frică indefinibilă, un sens ascuns de disperare. Câți dintre contemporanii noștri sunt ca niște cisterne găurite și goale (cf. Ier 2,13) într-o căutare disperată de semnificație, a acelei semnificații ultime pe care numai iubirea poate s-o dea? Acesta este darul mare și eliberator pe care Evanghelia îl aduce cu sine: ea revelează demnitatea noastră de bărbați și femei creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Revelează chemarea sublimă a omenirii, care este aceea de a găsi propria plinătate în iubire. Ea dezvăluie adevărul despre om, adevărul despre viață.

Și Biserica are nevoie de această reînnoire! Are nevoie de credința voastră, de idealismul vostru și de generozitatea voastră, în așa fel încât să poată fi mereu tânără în Duh (cf. Lumen gentium, 4). În lectura a doua de astăzi, apostolul Paul ne amintește că fiecare creștin a primit un dar care trebuie să fie folosit pentru a zidi Trupului lui Cristos. Biserica are nevoie în special de darul tinerilor, al tuturor tinerilor. Ea are nevoie să crească în puterea Duhului pe care și acum v-o dăruiește vouă tinerilor și vă inspiră să-l slujiți pe Domnul cu veselie. Deschideți inima voastră la această putere! Adresez acest apel în mod special acelora care sunt chemați la viața preoțească și consacrată. Nu vă fie frică să spuneți "da"-ul vostru lui Isus, să găsiți bucuria voastră în împlinirea voinței sale, dăruindu-vă complet pentru a ajunge la sfințenie și folosindu-vă de talentele voastre în slujba celorlalți!

Peste puțin timp vom celebra sacramentul Mirului. Duhul Sfânt va coborî asupra candidaților; ei vor fi "însemnați" cu darul Duhului și trimiși să fie martori ai lui Cristos. Ce înseamnă a primi "pecetea" Duhului Sfânt? Înseamnă a fi în mod indelebil însemnați, în mod inalterabil schimbați, înseamnă a fi creaturi noi. Pentru cei care au primit acest dar, nimic nu mai poate fi același lucru! A fi "botezați" în Duhul Sfânt înseamnă a fi incendiați de iubirea lui Dumnezeu. Faptul de "a ne fi adăpat" într-un Duh (cf. 1Cor 12,13) înseamnă a fi reîmprospătați de frumusețea planului lui Dumnezeu pentru noi și pentru lume și a deveni la rândul nostru un izvor de prospețime pentru ceilalți.

A fi "pecetluiți cu Duhul Sfânt" mai înseamnă a nu ne fi frică să-l apărăm pe Cristos, lăsând ca adevărul Evangheliei să pătrundă modul nostru de a vedea, a gândi și a acționa, în timp ce lucrăm pentru biruința civilizației iubirii. Înălțând rugăciunea noastră pentru cei care urmează să fie miruiți, ne rugăm și pentru ca puterea Duhului Sfânt să reanime harul Mirului nostru personal. Fie ca Duhul Sfânt să reverse darurile sale cu îmbelșugare asupra celor prezenți, asupra orașului Sydney, asupra acestei țări de inteligență, duhul judecății drepte și al curajului, duhul cunoașterii și al evlaviei, duhul uimirii și al temerii în prezența lui Dumnezeu!

Prin mijlocirea iubitoare a Mariei, Maica Bisericii, fie ca această a douăzeci și treia Zi Mondială a Tineretului să fie trăită ca un nou Cenacol, așa încât noi toți, arzând de focul iubirii Duhului Sfânt, să putem continua să-l proclamăm pe Domnul înviat și să atragem toate inimile la el. Amin! Îi salut din inimă pe tinerii de limbă italiană și extind gândul meu afectuos la cei care sunt originari din Italia și trăiesc în Australia. La sfârșitul acestei experiențe extraordinare de Biserică, care ne-a făcut să trăim Rusaliile reînnoite, vă întoarceți acasă revigorați de puterea Duhului Sfânt. Fiți martori ai lui Cristos înviat, speranță a tinerilor și a întregii familii umane!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat