Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisori către preoți

Card. Claudio Hummes, prefectul Congregației pentru Cler, a adresat, la 15 iulie 2008, o scrisoare către preoți, îndemânându-i la misiune. Alăturându-se mesajului acestei scrisori, PS Petru Gherghel a adresat o scrisoare tuturor preoților din Dieceza de Iași, îndemnându-i, printre altele: "Să prețuiți marele dar ce l-ați primit și să urmați exemplul apostolilor și al sfinților în vestirea și răspândirea evangheliei cu toată bucuria și angajarea în fața tuturor credincioșilor și a oamenilor de bunăvoință". Redăm integral textele celor două scrisori. Textul scrisorii Congregației pentru Cler a fost tradus din limba italiană de pr. Eduard Coșa.

* * *

Sfințiile voastre,
Dragi confrați întru preoție
,

În atmosfera Anului Paulin în care suntem chemați să descoperim mai mult dimensiunea misionară a Bisericii și a fiecărui apostol și preot, din partea Congregației pentru Cler am primit o invitație și un mesaj pe care vi-l transmitem via internet pentru ca în lumina lui și a exemplului sfântului preot Ioan Maria Vianney să ne încurajăm cu toții în misiunea noastră misionară.

Biserica lui Cristos este misionară prin excelență, pentru că ea este chemată să vestească fără încetare, fără limite, mesajul evangheliei adus de Cristos pe pământ. El a lăsat un mandat clar apostolilor înainte de înălțarea la cer: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15).

Episcopii și preoții nu trebuie să înceteze niciodată să ducă la împlinire acest testament sfânt, împărtășind tuturor tainele împărăției celei noi.

Apostolul Paul îi trasează ucenicului său Timotei când și cum trebuie să împlinească această datorie sfântă: "Te conjur înaintea lui Dumnezeu și a lui Cristos Isus, care va veni să-i judece pe vii și pe morți, la arătarea sa și a împărăției lui: vestește cuvântul, insistă la timp potrivit și la timp nepotrivit, convinge, amenință, îndeamnă, cu toată răbdarea și învățătura. Căci va veni timpul când nu vor mai primi învățătura sănătoasă, ci, după propriile pofte, se vor înconjura de o mulțime de învățători care să le delecteze auzul. Își vor întoarce auzul de la adevăr ca să se îndrepte spre basme. Tu însă fii măsurat în toate, îndură suferințele, fă-ți munca de evanghelist, împlinește-ți slujirea" (2Tim 4,1-5).

Având în față chemarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Anul Paulin, mesajul prefectului Congregației pentru Cler, card. Claudio Hummes, care ni-l prezenta drept model pe sfântul preot Ioan Vianney, vă îndemnăm, Cucernici părinți, să prețuiți marele dar ce l-ați primit și să urmați exemplul apostolilor și al sfinților în vestirea și răspândirea evangheliei cu toată bucuria și angajarea în fața tuturor credincioșilor și a oamenilor de bunăvoință.

În acest scop vă chemăm să răspundeți la chemarea pentru exercițiile spirituale ce se vor desfășura în lunile septembrie și octombrie la Luncani și Traian, după programul primit.

Fiți cu adevărat apostoli și evangheliști și arătați-l pe Cristos tuturor.

Iași, 20 iulie 2008

Cu îmbrățișarea noastră,

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Dragi prieteni preoți,

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Maria Vianney, parohul de Ars, din 4 august, vă salut cordial din toată inima și vă trimit acest mesaj frățesc.

Biserica știe că astăzi există o mare urgență misionară nu numai "ad gentes", dar și în regiunile și ambientele în care, de secole, credința creștină a fost predicată, semănată și comunitățile creștine au fost bine stabilite. E vorba de misiunea sau de evanghelizarea misionară, chiar în cadrul turmei, care are ca destinatari pe cei pe care noi i-am botezat, dar pe care, din cauza diferitelor circumstanțe, nu am reușit să-i evanghelizăm suficient sau care și-au pierdut elanul și s-au îndepărtat. Cultura postmodernă a societății contemporane - o cultură relativistă, secularizată, agnostică și laicistă - exercită o puternică acțiune distructivă asupra credinței multor persoane.

Biserica este prin natura sa misionară. "Semănătorul a ieșit să semene" (Mt 13,3), a spus Isus. Nu se limitează să arunce sămânța de la fereastră, ci iese din casă. Biserica știe că nu poate să rămână inertă și să se limiteze să-i primească și să-i evanghelizeze doar pe cei care vin să o caute în bisericile și comunitățile ei. E nevoie să se ridice și să meargă acolo unde persoanele și familie locuiesc, trăiesc și muncesc. Să meargă la toți: în fabrici, organizații, instituții și în diferitele structuri ale societății umane. La această misiune sunt chemați toți membrii comunităților ecleziale: preoți, călugări și laici.

De altfel, Biserica recunoaște că preoții sunt marea forță propulsivă a vieții cotidiene a comunităților locale. Când preoții se mișcă, Biserica se mișcă. Dacă nu ar fi așa, ar fi atât de dificil să se realizeze misiunea.

Voi, dragi confrați preoți, sunteți marea bogăție, dinamismul, inspirația pastorală și misionară, în mijlocul poporului, acolo unde trăiesc, în comunități, creștinii noștri. Fără decizia voastră hotărâtă de a "înainta în larg" ("Duc in altum") pentru pescuit, la care însuși Domnul ne convoacă, puțin sau chiar nimic nu se va întâmpla în locurile de mare urgență misionară, atât în teritoriile cunoscute ca "misionare" ("ad gentes"), cât și în teritoriile vechi, evanghelizate. Dar Biserica are certitudinea că poate conta pe voi, pentru că știe și recunoaște în mod explicit că marea majoritate a preoților - în ciuda slăbiciunilor și a limitelor umane pe care toți le avem - sunt preoți vrednici care își dau viața zi de zi pentru împărăția lui Dumnezeu, care îl iubesc pe Cristos și poporul care le este încredințat; sunt preoți care se sfințesc prin exercițiul continuu al ministerului lor, care perseverează până la sfârșit în secerișul Domnului. Rămâne încă o mică parte care s-a abătut în mod grav de pe cale. Biserica încearcă mereu să repare răul pe care ei l-au săvârșit. Dar, pe de altă parte, se bucură și este mândră de imensa majoritate a preoților săi, care sunt buni și de lăudat.

În Anul Paulin și în așteptarea Sinodului Episcopilor asupra cuvântului lui Dumnezeu, care se va desfășura la Roma, în luna octombrie, voim să ne predispunem cu toții la urgența misionară. Fie ca Duhul Sfânt să ne lumineze, să ne trimită, să ne însuflețească ca să putem merge și să vestim, încă o dată, persoana lui Isus Cristos mort și înviat și împărăția sa!

Vă salut din nou, dragi confrați, rămânând mereu la dispoziția voastră. Mă rog pentru voi toți, în mod special pentru cei care suferă, pentru infirmi și pentru cei în vârstă.

Vatican, 15 iulie 2008

Cardinal Claudio Hummes,
arhiepiscop emerit de San Paolo,
prefectul Congregației pentru Cler


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat