Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la comunitatea de recuperare de la Universitatea "Notre Dame"

Publicăm în continuare discursul rostit de Benedict al XVI-lea la întâlnirea pe care a avut-o vineri, 18 iulie 2008, cu un grup de tineri aflați în dificultate dintr-o comunitate de recuperare de la Universitatea "Notre Dame" din Sydney.

* * *

Dragi prieteni tineri,

Mă aflu cu plăcere împreună cu voi aici la Darlinghurst, și adresez din inimă salutul meu tuturor celor care participă la programul "Alive", ca și personalului care îl gestionează. Înalț rugăciunea mea pentru ca să puteți beneficia cu toții de sprijinul pe care Social Services Agency al Arhidiecezei de Sydney îl pune la dispoziție și pentru ca binele care se face aici să continue mult timp în viitor.

Numele programului pe care-l urmați ne induce să formulăm întrebarea: Ce vrea să însemne realmente "viu", a trăi viața din plin? Asta voim cu toții, în special în tinerețe, și asta vrea Cristos pentru noi. De fapt, el a spus: "Am venit pentru ca să aibă viața și s-o aibă din plin" (In 10,10). Instinctul cel mai înrădăcinat al oricărei ființe vii este să rămână în viață, să crească, să se dezvolte și să transmită altora darul vieții. Rezultă că este foarte natural să ne întrebăm cum este mai bine să realizăm toate acestea.

Pentru cei care trăiau în Vechiul Testament această întrebare era la fel de presantă cum este astăzi pentru noi. Fără îndoială ascultau cu atenție atunci când Moise le-a spus: "Am pus înaintea ta viața și moartea, binecuvântarea și blestemul; așadar, alege viața, pentru ca să trăiești tu și descendența ta, iubindu-l pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul lui și rămânând unit cu el, pentru că el este viața ta" (Dt 30,19-20). Era clar ceea ce trebuiau să facă: trebuiau să se îndepărteze de ceilalți dumnezei și să-l adore pe Dumnezeul adevărat care s-a revelat lui Moise - și trebuiau să asculte de poruncile lui. Ați putea crede că este improbabil ca în lumea de astăzi oamenii să adore alți dumnezei. Dar uneori oamenii adoră "alți dumnezei" fără a-și da seama. "Dumnezeii" falși, oricare ar fi numele, imaginea sau forma pe care le-o atribuim, sunt aproape întotdeauna legați de adorarea acestor trei realități: bunurile materiale, iubirea posesivă, puterea. Lăsați-mă să vă explic ce vreau să spun.

Bunurile materiale, în sine, sunt lucruri bune. Nu am supraviețui mult timp fără bani, haine și o locuință. Pentru a trăi avem nevoie de hrană. Dar, dacă suntem mâncăi, dacă refuzăm să împărtășim ceea ce avem cu cel înfometat și cu săracul, atunci noi transformăm aceste bunuri într-o divinitate falsă. Câte glasuri, în societatea noastră materialistă, ne spun că fericirea se găsește procurându-ne cel mai mare număr posibil de bunuri și de obiecte de lux! Dar asta înseamnă a transforma bunurile în divinități false. În loc să aducă viața, aduc moartea.

Iubirea autentică este desigur ceva bun. Fără ea, cu greu viața ar fi vrednică să fie trăită. Iubirea duce la împlinire necesitatea noastră cea mai profundă; și atunci când iubim, noi devenim mai deplin noi înșine, devenim mai deplin umani. Dar cât de ușor poate fi transformată iubirea într-o divinitate falsă! Oamenii cred adesea că iubesc, când în realitate tind să-l posede pe celălalt sau să-l manipuleze pe celălalt. Uneori oamenii îi tratează pe ceilalți ca obiecte pentru a satisface propriile necesități și nu ca persoane care trebuie apreciate și iubite. Cât de ușor este să fim înșelați de multele glasuri care în societatea noastră susțin o abordare permisivă a sexualității, fără a da atenție modestiei, respectului de sine și valorilor morale care conferă calitate relațiilor umane! Asta este o adorare a unei divinități false. În loc de a aduce viața, aduce moartea.

Puterea pe care Dumnezeu ne-a dat-o de a plăsmui lumea din jurul nostru este cu siguranță ceva bun. Folosită în mod corespunzător și responsabil, ne permite să transformăm viața oamenilor. Toate comunitățile au nevoie de conducători capabili. Dar cât de puternică este ispita de a se alipi de putere pentru sine însuși, de a căuta dominarea celorlalți sau de a exploata ambientul natural pentru interesele egoiste proprii! Asta înseamnă a transforma puterea într-o divinitate falsă. În loc de a aduce viața, aduce moartea.

Cultul bunurilor materiale, cultul iubirii posesive și cultul puterii îi fac adesea pe oameni "să se comporte ca Dumnezeu": să încerce să asume controlul total, fără a da nici o atenție înțelepciunii sau poruncilor pe care Dumnezeu ni le-a făcut cunoscute. Aceasta este calea care duce la moarte. Dimpotrivă, adorarea unicului Dumnezeu adevărat înseamnă a recunoaște în el izvorul a tot ceea ce este bine, a ne încredința lui pe noi înșine, a ne deschide la forța însănătoșitoare a harului său și a asculta de poruncile sale: aceasta este calea pentru a alege viața.

Un exemplu luminos a ceea ce înseamnă a ne îndepărta de calea morții și a merge pe calea vieții îl găsim într-o pagină din evanghelie pe care, sunt sigur, voi toți o cunoașteți bine: parabola fiului risipitor. La începutul relatării, când acel tânăr a părăsit casa tatălui său, era în căutarea plăcerilor iluzorii promise de "dumnezeii" falși. A risipit moștenirea sa într-o viață de vicii și la sfârșit a ajuns într-o stare de sărăcie abjectă și de mizerie. Când a ajuns la fund, înfometat și părăsit, a înțeles cât de nebun a fost că l-a părăsit pe tatăl său care-l iubea. Cu umilință s-a întors și a cerut iertare. Plin de bucurie tatăl l-a îmbrățișat și a exclamat: "Acest fiu al meu era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit" (Lc 15,24).

Mulți dintre voi au experimentat personal viața prin care a trecut tânărul acela. Poate că ați făcut alegeri de care acum vă pare rău, alegeri care v-au dus pe o cale care, oricât ar fi putut să apară atrăgătoare pe moment, v-a condus doar la o stare și mai profundă de mizerie și de abandonare. Alegerea de a face abuz de droguri sau alcool, de a intra în activități criminale sau autodistrugătoare a putut să apară atunci ca o cale de ieșire dintr-o situație de dificultate și de confuzie. Voi știți acum că, în loc să aducă viața, a adus moartea. Aflu cu plăcere despre curajul arătat în alegerea de a vă întoarce pe calea vieții, exact ca tânărul din parabolă. Ați acceptat ajutorul: de la prieteni sau de la rude, de la personalul programului "Alive", de la cei care îndrăgesc mult bunăstarea voastră și fericirea voastră.

Dragi prieteni, văd în voi niște ambasadori ai speranței pentru cei care se află în situații asemănătoare. Voi puteți să-i convingeți de necesitatea de a alege calea vieții și de a scăpa de calea morții, pentru că vorbiți pe baza experienței. În toate evangheliile, cei care au făcut alegeri greșite sunt iubiți în mod deosebit de către Isus, pentru că, atunci când și-au dat seama de greșeala lor, s-au deschis mai mult decât alții la cuvântul său însănătoșitor. Într-adevăr, Isus a fost adesea criticat cei care se considerau drepți, pentru că petrecea prea mult timp în compania acestor persoane. "De ce mănâncă învățătorul vostru împreună cu vameșii și păcătoșii?", întrebau ei. Și el răspundea: "Nu cei sănătoși au nevoie de medic, ci cei bolnavi... nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși" (cf. Mt 9,11-13). Cei care doreau să-și reconstruiască viața se dovedeau mai disponibili să-l asculte pe Isus și să devine discipolii lui. Voi puteți să mergeți pe urmele lor; și voi puteți să vă apropiați în mod deosebit de Isus tocmai pentru că ați ales să vă întoarceți la el. Puteți fi siguri că, exact ca Tatăl din relatarea despre fiul risipitor, Isus vă primește cu brațele larg deschise. Vă oferă iubirea sa necondiționată: și în prietenia profundă cu el se găsește plinătatea vieții.

Am spus mai înainte că atunci când iubim, noi ducem la împlinire necesitățile noastre cele mai profunde și devenim mai deplin noi înșine, devenim mai deplin umani. A iubi este lucrul pentru care suntem programați, pentru care am fost proiectați de Creator. Desigur, nu vorbesc de relații trecătoare, superficiale; vorbesc despre iubirea adevărată, despre inima învățăturii morale a lui Isus: "Așadar, să-l iubești pe Domnul Dumnezeu tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și cu toate puterile tale" și "Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (cf. Mc 12,30-31). Acesta este, ca să spunem așa, programul întărit în interiorul oricărei persoane, numai dacă am avea înțelepciunea și generozitatea de a ne conform lui, numai dacă am fi dispuși să renunțăm la preferințele noastre pentru a ne pune în slujba altora, pentru a da viața noastră pentru binele altora, și în primul rând pentru Isus, care ne-a iubit și și-a dat viața pentru noi. Asta este ceea ce oamenii sunt chemați să facă, este ceea ce înseamnă a fi realmente "viu".

Dragi prieteni tineri, mesajul pe care vi-l adresez astăzi este același pe care Moise l-a formulat în urmă cu atâția ani. "Așadar, alege viața, pentru ca tu și descendența ta să poată trăi, urmându-l pe Domnul Dumnezeul tău". Duhul său să vă conducă pe calea vieții, pentru a asculta de poruncile sale, a urma învățăturile sale, a părăsi alegerile greșite care duc numai la moarte, și să vă angajați pentru toată viața în prietenia cu Isus Cristos. Cu forța Duhului Sfânt, alegeți viața și alegeți iubirea și fiți în fața lumii martori ai bucuriei care provine din ea. Aceasta este rugăciunea mea pentru fiecare dintre voi în această Zi Mondială a Tineretului. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat