Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei la întâlnirea cu reprezentanții altor religii

Publicăm în continuare discursul rostit de Benedict al XVI-lea la întâlnirea pe care a avut-o vineri, 18 iulie 2008, cu circa patruzeci de reprezentanți ai altor religii în Sala Capitulară din St. Mary's Cathedral la Sydney.

* * *

Iubiți prieteni,

Adresez un salut cordial de pace și prietenie vouă tuturor care sunteți aici reprezentând diferite tradiții religioase prezente în Australia. Sunt bucuros de această întâlnire și-i mulțumesc rabinului Jeremy Lawrence și șeicului Shardy pentru cuvintele de bun-venit pe care le-au formulat în numele lor și al comunităților voastre. Australia este renumită prin afabilitatea locuitorilor săi față de aproapele și față de turist. Este o națiune care are o considerație deosebită față de libertatea de religie. Țara voastră recunoaște că respectarea acestui drept fundamental dă bărbaților și femeilor posibilitatea de a-l adora pe Dumnezeu conform conștiinței, de a educa spiritul și de a acționa conform convingerilor etice care derivă din crezul lor.

Corelarea armonioasă între religie și viața publică este cu atât mai importantă într-o epocă în care unii au ajuns să considere religia motiv de dezbinare și nu forță de unitate. Într-o lume amenințată de forme de violență sinistre și nediscriminate, glasul comun al celor care au spirit religios stimulează națiunile și comunitățile să rezolve conflictele cu instrumente pașnice respectând pe deplin demnitatea umană. Una din multiplele modalități în care religia este în slujba omenirii constă în a oferi o viziune a persoanei umane care să evidențieze aspirația noastră înnăscută de a trăi cu mărinimie, împletind legături de prietenie cu aproapele nostru. În esența lor intimă, relațiile umane nu se pot defini în termeni de putere, dominare și interes personal.

Dimpotrivă, ele reflectă și perfecționează înclinația naturală a omului de a trăi în comuniune și în armonie cu ceilalți. Simțul religios înrădăcinat în inima omului deschide bărbații și femeile spre Dumnezeu și-i conduce să descopere că realizarea personală nu constă în satisfacerea egoistă a dorințelor efemere. Mai degrabă el ne conduce să mergem în întâmpinarea necesităților celorlalți și să căutăm căi concrete pentru a contribui la binele comun. Religiile desfășoară un rol deosebit în această privință, deoarece îi învață pe oameni că slujirea autentică cere sacrificiu și autodisciplină, care la rândul lor trebuie cultivate prin abnegație, temperanță și folosire moderată a bunurilor materiale. În felul acesta, bărbații și femeile ajung să considere ambientul ca un lucru minunat care trebuie admirat și respectat și nu ca un lucru util doar pentru consumat. Este o datorie care se impune celui care are spirit religios să demonstreze că este posibil să găsească bucurie într-o viață simplă și modestă, împărtășind cu generozitate ceea ce-i prisosește cu acela care se află în necesitate.

Prieteni, aceste valori - sunt sigur că sunteți de acord - sunt deosebit de importante pentru o formare adecvată a tinerilor, care atât de des sunt tentați să considere însăși viața ca un produs de consum. Pe de altă parte, ei posedă și capacitatea autocontrolului: de fapt, în sport, în artele creative, în studii sunt gata să primească de bunăvoie aceste angajări ca o provocare. Oare nu este adevărat că atunci când li se prezintă idealuri înalte, mulți tineri sunt atrași la ascetism și la practica virtuții morale prin respectul față de sine și prin atenția față de ceilalți? Se complac în contemplarea darului creației și sunt fascinați de misterul transcendentului. În această perspectivă, atât școlile confesionale cât și școlile statale ar putea să facă mai mult pentru a dezvolta dimensiunea spirituală a fiecărui tânăr. În Australia, ca și în altă parte, religia a fost un factor motivator în întemeierea multor instituții educative și pe bună dreptate continuă astăzi să ocupe un loc al său în disciplinele școlare. Tema educației iese în evidență în mod frecvent în deliberările Organizației "Interfaith Cooperation for Peace and Harmony" și încurajez călduros pe cei care iau parte la această inițiativă să continue în confruntarea lor cu privire la valorile care integrează dimensiunile intelectuale, umane și religioase ale unei educații solide.

Religiile lumii îndreaptă atenție constantă spre minunăția existenței umane. Cine poate să nu se uimească în fața forței minții care pătrunde secretele naturii prin intermediul descoperirilor științei? Cine nu se simte stimulat de posibilitatea de a schița o viziune a viitorului? Cine nu se simte impresionat de forța spiritului uman care stabilește obiective și concepe căi pentru a ajunge la ele? Bărbați și femei sunt dotați nu numai cu capacitatea de a imagina în ce mod lucrurile ar putea să fie mai bune, ci și de a investi energiile lor pentru a le face mai bune. Suntem conștienți de unicitatea relației noastre cu împărăția naturii. Deci, dacă noi considerăm că nu suntem supuși legilor universului material în același mod ca restul creației, nu ar trebui să face și din bunătate, din compasiune, din libertate, din solidaritate, din respectarea oricărui individ o componentă esențială a viziunii unui viitor mai uman?

Totuși, religia, amintind de caracterul limitat și de slăbiciunea omului, ne stimulează de asemenea să nu ne punem speranțele noastre ultime în această lume care trece. Omul este "ca o suflare, zilele sale sunt ca umbra care trece" (Ps 143/144,4). Noi toți am experimentat dezamăgirea că nu am reușit să facem acel bine pe care ni-l propuneam să realizăm și dificultatea de a face alegerile corecte în situații complexe. Biserica împărtășește aceste considerații cu celelalte religii. Stimulată de caritate, ea se apropie de dialog având convingerea că adevăratul izvor al libertății se găsește în persoana lui Isus din Nazaret. Creștinii cred că el este cel care ne revelează pe deplin potențialitățile umane pentru virtute și pentru bine; el ne eliberează de păcat și de întuneric.

Universalitatea experienței umane, care depășește orice graniță geografică și orice limită culturală, le dă adepților religiilor posibilitatea de a se angaja în dialog pentru a înfrunta misterul bucuriilor și suferințelor vieții. Din acest punct de vedere, Biserica caută cu pasiune orice oportunitate pentru a da ascultare experiențelor spirituale din celelalte religii. Am putea afirma că toate religiile tind să pătrundă semnificația profundă a existenței umane, reducând-o la o origine sau principiu exterior ei. Religiile prezintă o tentativă de înțelegere a cosmosului înțeles ca provenind de la și îndreptându-se spre această origine sau principiu. Creștinii cred că Dumnezeu a revelat această origine și principiu în Isus, pe care Biblia îl definește "alfa și omega" (cf. Ap 1,8; 22,1).

Iubiți prieteni, am venit în Australia ca ambasador de pace. Pentru aceasta, sunt bucuros să vă întâlnesc pe voi care la fel împărtășiți această dorință și în același timp dorința de a ajuta lumea să obțină pacea. Căutarea păcii înaintează mână în mână cu căutarea semnificației, deoarece descoperind adevărul noi găsim drumul sigur spre pace (cf. Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii 2006). Efortul nostru pentru a ajunge la reconcilierea dintre popoare vine din și este îndreptat spre acel adevăr care dă vieții un scop. Religia oferă pacea, dar - și mai important - trezește în spiritul uman setea de adevăr și foamea de virtute. Să ne fie dat să-i încurajăm pe toți, în special pe tineri, să admire cu uimire frumusețea vieții, să caute semnificație ei ultimă și să se angajeze în realizarea potențialului ei sublim!

Cu aceste sentimente de respect și de încurajare vă încredințez providenței lui Dumnezeu atotputernicul și vă asigur de rugăciunea mea pentru voi și pentru cei dragi ai voștri, pentru membrii comunităților voastre și pentru toți locuitorii din Australia.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat