Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Muzica, limbajul Bisericii Universale

de Catherine Smibert

După Liturghia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului, celebrată marți, 15 iulie 2008, la Sydney (Australia), 150.000 de tineri au fost martori ai unei sărbători de muzică și laudă cu participarea a numeroși artiști populari.

Între aceștia erau Tap Dogs, Fire Dancers, The Australian Girls Choir și cântăreții temei oficiale a ZMT, Guy Sebastian, Gary Pinto și Paulini Curuenavuli. Sărbătoarea s-a terminat cu un spectacol de foc de artificii care au strălucit deasupra portului, adăugând strălucire fețelor surâzătoare ale tinerilor pelerini.

Organizatorii ZMT subliniază că muzica contemporană de inspirație catolică joacă un rol important în amplificarea mesajelor care vor să fie comunicate.

Paulini, artist tongan-australian care s-a prezentat cu grupa sa, a explicat motivul. "Muzica este ceva pe care toți o iubesc și pe toți îi unește", a spus el agenției ZENIT.

Compozitorii temei oficiale a ZMT au fost unanimi. Guy Sebastian și Gary Pinto au spus agenției ZENIT că se simt onorați să mărturisească puterea evangheliei prin muzică. Sebastian a spus că speră ca ea, cântarea, "să ajute ulterior consolidarea mesajului acestui splendid eveniment în inima oamenilor" și că "ei cântând "Alleluia, receive the power" tinerii vor ști că nu prin talentele noastre facem asta, ci grație puterii lui Dumnezeu... Nimic nu este imposibil Duhului său Sfânt".

Pinto a întins o mână încurajatoare tuturor tinerilor muzicieni și artiști catolici urmând apelul lui Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea către Artiști (1999), spunând că muzicieni fiind "suntem în slujba vocațională a frumuseții. Ce este mai frumos decât a prezenta oamenilor frumusețea lui Dumnezeu? Este așa de umil și gratificator din punct de vedere spiritual să-i putem da înapoi darurile pe care ni le-a dat...".

Emmanuel Worship, un grup de muzicieni din Brisbane, s-au prezentat la 15 iulie în Queensland, în timpul unei adunări speciale, executând creații proprii care pun împreună bucăți potrivite pentru liturgie cu bucăți punk-rock. Formația a animat și o serie de evenimente ce s-au desfășurat de-a lungul parcursului Crucii și Icoanei ZMT.

Patrick Keady, interpret la clape și compozitor al grupului, a spus agenției ZENIT: "În slujirea muzicală, ceea ce încercăm să facem este să comunicăm un mesaj vechi, care părea mort, fără să fie așa; de fapt este proaspăt, viu și vibrant".

"Muzica este limbajul universal pe care toți îl pot recepta - a adăugat el. Este un limbaj care ajută tranziția de la o generație veche la una nouă care are nevoie să se ridice și să-și ia locul său în istorie".

"Punctul de plecare trebuie să fie raportul personal cu Isus", a spus Bernard Drumm, de 23 de ani, chitarist al grupului "Mass Revival".

Aceste două formații creștine încearcă cu muzica lor să arate oamenilor o altă față a catolicismului.

"Mulți tineri catolici au fost crescuți prin concepțiile false despre Biserică și despre învățăturile sale", a spus Drumm, care este și un seminarist. "Ei cred că este ceva din trecut care nu este corelat cu ziua de azi".

"Ca și catolici - a adăugat el - pare că dăm mult timp pentru a apăra ceva în care nu credem [...] în loc să lăsăm ca bucuria credinței să inspire inima celorlalți pentru ca să poată începe drumul lor de căutare a adevărului, care este izvorul bucuriei noastre".

Bateristul de la Mass Revival, Michael Campbell, a spus că "senzația care există în împărtășirea muzicii reprezintă bine ceea ce se întâmplă aici la Ziua Mondială a Tineretului unde sunt așa de mult persoane din culturi și limbi diferite care se adună împreună pentru a cânta și a dansa în Domnul".

Cântărețul și frontman-ul de la Mass Revival, Daniel Foster, a adăugat apoi: "ZMT arată că fiecare dintre noi face parte dintr-o Biserică imensă".

"Noi muzicienii și artiștii folosim darurile noastre în unire cu Duhul Sfânt și în numele lui Dumnezeu rugându-ne ca Domnul să ne asiste dăruind prospețime și vitalitate Bisericii noastre aici în această mare țară din sud și în toate lumea", a afirmat el.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat