Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei la Government House din Sydney

Publicăm în continuare discursul rostit de Benedict al XVI-lea mergând în vizită joi dimineață, 17 iulie 2008, la Government House din Sydney unde a avut loc ceremonia de bun venit.

* * *

Iluștri domni și doamne,

Dragi prieteni australieni,

Cu mare bucurie vă salut astăzi: doresc să-i mulțumesc guvernatorului general, generalul maior Michael Jeffery, și primului ministru Rudd pentru onoarea pe care mi-o fac cu prezența lor la această ceremonie și pentru salutul de bun venit pe care mi l-au adresat în mod așa de cordial. Așa cum știți, am putut să am câteva zile de liniște din momentul sosirii mele în Australia duminica trecută. Sunt într-adevăr foarte recunoscător pentru ospitalitatea care mi-a fost oferită. Acum aștept să pot participa în seara aceasta la "Salutul de bun venit în țară" din partea populației indigene și să celebrez apoi marile evenimente care constituie scopul vizitei apostolice în această națiune: a 23-a Zi Mondială a Tineretului.

Cineva s-ar putea întreba ce anume îi face pe mii de tineri să întreprindă o călătorie care pentru mulți dintre ei este lung și obositor, cu scopul de a putea participa la un eveniment de acest tip. Încă de la prima Zi Mondială a Tineretului, în anul 1986, a fost clar că un mare număr de tineri apreciază oportunitatea de a fi împreună pentru a aprofunda propria credință în Cristos și a împărtăși unul altuia o experiență bucuroasă de comuniune în Biserica sa. Ei doresc să asculte cuvântul lui Dumnezeu și să învețe mai mult despre credința lor creștină. Sunt doritori să ia parte la un eveniment care scoate în evidență marile idealuri care-i inspiră și se întorc la casele lor plini de speranță, reînnoiți în hotărârea de a construi o lume mai bună. Pentru mine este o bucurie să fiu cu ei, să mă rog cu ei și să celebrez Euharistia împreună cu ei. Ziua Mondială a Tineretului mă umple de încredere pentru viitorul Bisericii și pentru viitorul lumii noastre.

Apare deosebit de oportun să celebrăm aici Ziua Mondială a Tineretului, dat fiind că Biserica în Australia, în afară de faptul că este cea mai tânără dintre Bisericile de pe diferitele continente, este și una dintre cele mai cosmopolite. Încă de la prima intrare europeană aici la sfârșitul secolului al XVIII-lea, această țară a devenit nu numai locuința generațiilor de emigrați din Europa, ci și locuința persoanelor din orice parte a lumii. Diversitatea imensă a populației australiene de astăzi conferă o vigoare deosebită la ceea ce ar putea fi considerată încă, în comparație cu cea mai mare parte a restului lumii, o națiune tânără. Totuși deja timp de mii de ani înainte de sosirea colonialiștilor occidentali singurii locuitori ai acestui ținut erau persoane originare din țară, aborigeni și insulari din Strâmtoarea Torres. Moștenirea lor spirituală antică este parte esențială a panoramei culturale a Australiei moderne. Grație hotărârii curajoase a guvernului australian de a recunoaște nedreptățile comise în trecut față de popoarele indigene, acum se fac pași concreți cu scopul de a ajunge la o reconciliere bazată pe respectul reciproc. Pe bună dreptate voi încercați să umpleți prăpastia dintre australienii indigeni și ne-indigeni în privința așteptărilor de viață, scopurilor educative și oportunităților economice. Acest exemplu de reconciliere oferă speranță în toată lumea acelor popoare care tânjesc să le fie afirmate drepturile lor și recunoscută și promovată contribuția lor adusă societății.

Colonialiștii care veneau aici din Europa cuprindeau mereu o proporție semnificativă de catolici și pe bună dreptate ar trebuie să fim mândri de contribuția oferită de ei construirii națiunii, îndeosebi în domeniile educației și sănătății. Una din figurile eminente din istoria acestei țări este fericita Mary MacKillop, pe mormântul căreia mă voi ruga mai târziu tot astăzi. Știu că perseverența ei în fața adversităților, intervențiile ei în apărarea celor care era tratați cu nedreptate și exemplu concret de sfințenie au devenit izvor de inspirație pentru toți australienii. Generații de australieni au motiv să-i fie recunoscători ei, Surorilor Sfântului Iosif ale Preasfintei Inimi și altor congregații călugărești pentru rețeaua de școli pe care le-au întemeiat aici, ca și pentru mărturia vieții lor consacrate. În contextul de azi mai secularizat, comunitatea catolică continuă să ofere o contribuție importantă vieții naționale, nu numai prin educație și sănătate, dar în special indicând dimensiunea spirituală a chestiunilor care sunt mai mult în evidență în dezbaterea contemporană.

Date fiind multele mii de tineri care vizitează Australia în aceste zile, este necesar să reflectăm asupra cărui tip de lume încredințăm noi generațiilor viitoare. Conform cuvintelor din imnul vostru național, această țară "abundă în daruri ale naturi, de o frumusețe bogată și rară". Minunățiile creației lui Dumnezeu ne amintesc necesitatea de a ocroti ambientul și de a exercita o administrare responsabilă a bunurilor pământului. În această privință, este cunoscut că Australia se angajează serios pentru a înfrunta propria responsabilitate în îngrijirea ambientului natural. În aceeași manieră, față de ambientul uman, această țară a susținut cu generozitate operațiuni internaționale pentru menținerea păcii, contribuind la rezolvarea conflictelor în Pacific, în sud-estul asiatic și în alte părți. Din cauza multelor tradiții religioase reprezentate în Australia, acesta este un teren deosebit de fertil pentru dialogul ecumenic și interreligios. Aștept cu plăcere să-i întâlnesc pe reprezentanții locali ai diferitelor comunități creștine și ai celorlalte religii în timpul rămânerii mele, pentru a încuraja această angajare importantă, semn al acțiunii reconciliatoare a Duhului, care ne stimulează să căutăm unitatea în adevăr și în caritate.

Totuși, înainte de orice lucru, sunt aici pentru a-i întâlni pe tineri, atât pe cei din Australia cât și din orice parte a lumii, și pentru a mă ruga pentru a revărsare reînnoită a Duhului Sfânt asupra celor care vor lua parte la celebrările noastre. Tema aleasă pentru Ziua Mondială a Tineretului 2008 este luată din cuvintele adresate de însuși Isus discipolilor său, așa cum sunt cuprinse în Faptele Apostolilor: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (1,8). Mă rog ca Duhul Sfânt să aducă o reînnoire spirituală acestei țări, poporului australian, Bisericii din Oceania și într-adevăr până la marginile pământului. Tinerii sunt astăzi în fața unei varietăți descumpănitoare de alegeri de viață, așa încât pentru ei este greu uneori să știe cum să orienteze mai bine idealismul lor și energia lor. Duhul dăruiește înțelepciunea pentru a discerne drumul corect și curajul pentru a-l parcurge. El încoronează sărmanele noastre eforturi cu darurile sale divine, așa cum vântul, umflând velele, împinge corabia înainte, depășind mult ceea ce vâslașii pot să obțină prin obositorul lor vâslit. Astfel, Duhul Sfânt face posibil ca bărbați și femei din orice ținut și din orice generație să devină sfinți. Prin acțiunea Duhului fie ca tinerii adunați aici pentru Ziua Mondială a Tineretului să aibă curajul de a deveni sfinți! De asta nevoie lumea, mai mult decât de orice alt lucru.

Dragi prieteni australieni, vă mulțumesc încă o dată pentru bun venitul călduros și mă dispun cu bucurie să petrec aceste zile cu voi și cu tinerii din toată lumea. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi cei prezenți, pe toți pelerinii și pe toți locuitorii acestei țări. Și să binecuvânteze mereu și să ocrotească Commonwealth din Australia.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat