Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Tineretului: Visul devine realitate - în drum spre Sydney

Ziua Mondială a Tineretului de la Sydney se apropie și pentru tinerii din Dieceza de Iași care au pornit săptămâna trecută din România și sunt prezenți acum în Arhidieceza de Melbourne pentru pregătirea proximă a întâlnirii cu Sfântul Părinte, care a ales ca temă pentru acest eveniment cuvintele din Faptele Apostolilor: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori".

După un parcurs de peste 15.000 km, doi preoți și șase tineri din Dieceza de Iași, încurajați de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă înainte de a porni la drum, sunt oaspeții Parohiei "Sfântul Benedict" din Burwood - Melbourne, unde sunt cazați și tinerii celorlalte dieceze și eparhii catolice din România, în total un număr de 43. În această parohie se desfășoară activitățile legate de Zilele în Dieceze, cum este numită prima parte a pelerinajului.

Programul zilelor petrecute în parohie a cuprins: momente de rugăciune și comuniune, adorație euharistică, participarea la sfânta Liturghie, celebrarea hramului parohiei (sfântul Benedict), vizitarea unor puncte reprezentative ale orașului Melbourne (al doilea oraș ca importanță din Australia), desfășurarea unor activități sociale (plantarea a 200 de arbuști în parcul orașului) etc.

Momentul central al Zilelor în Dieceză l-a constituit Liturghia solemnă din seara zilei de 11 iulie, celebrată pe Stadionul "Telstra Dome" din Melbourne. Celebrarea a fost precedată de diferite momente culturale și artistice, însoțite din plin de entuziasmul tinerilor din toate colțurile lumii. Sfânta Liturghie a fost prezidată de arhiepiscopul Denis J. Hart și au participat mai mulți cardinali, peste 50 de episcopi, aproape 1.200 de preoți și aproximativ 25.000 de tineri. După celebrare a continuat spectacolul de muzică și bucurie. Specialiștii și tehnica folosită au creat o atmosferă deosebită, atât înainte de Liturghie, cât și în timpul ei, tinerii fiind captivați de sonoritatea cântecelor, jocurile de lumini și atmosfera incendiară de pe stadion, totul într-un profund spirit religios și de comuniune.

Atmosfera de pe străzile orașului Melbourne este caracterizată de tinerețe, entuziasm și multă bucurie. Locuitorii mărturisesc că nu au mai văzut atât de mulți tineri animați de un astfel de spirit. Totul însă este doar o... "pregustare" a ceea ce va fi la Sydney, unde se vor reuni sute de mii de tineri din toată lumea.

În ziua de 14 iulie, tinerii se îndreaptă spre Sydney, unde urmează numeroasele momente de cateheză, rugăciune, cultură, artă etc. Seara de veghe din ziua de 19 iulie și sfânta Liturghie din ziua de 20 iulie, prezidate de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, vor încheia Ziua Mondială a Tineretului de la Sydney. Despre toate acestea vom reveni într-un material ulterior.

"Trebuie să recunosc că nu m-am așteptat la o așa aventură spirituală atunci când am ales să mă alătur grupului din dieceză. Momentele pline de viață petrecute până acum în Milano, unde am reușit să vizităm domul, sanctuarul «Maria Bambina» și alte obiective; apoi gustul fierbinte al aerului din Dubai și Singapore, orașele unde am făcut escale, metropola Melbourne cu catedrala «Sf. Patrick», Grădina Zoologica, stadionul Telstra Dome, precum și alte puncte importante, fac parte din această unică aventură. Însă gazdele noastre, familii provenite din diferite colțuri ale lumii și stabilite aici în Melbourne ne-au deschis ușile și sufletele lor pentru ca noi să avem un somn liniștit, o masă caldă și o comuniune pe care nu o întâlnești peste tot. Pentru mine, un român, a fost impresionant să fiu găzduit în Australia de o familie de chinezi! O adevărată aventură, care de abia a început!" a spus Narcis Jitaru, unul din tinerii din grupul plecat din Dieceza de Iași.

Pr. Felix Roca și pr. Alois Moraru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat