Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Miclăușeni: Campus vocațional

Inspirat din enciclica papei Benedict al XVI-lea, campusul vocațional "Speranța care salvează", coordonat de către surorile franciscane misionare de Assisi, a avut loc anul acesta în zilele de 7-11 iulie 2008 la castelul și mănăstirea ortodoxă de la Miclăușeni, jud. Iași.

Într-un spațiu cu adevărat mirific, încărcat de misticism și istorie, cele douăsprezece tinere, provenite din localități diferite, cele trei surori, provenite din comunități diverse și pr. Felician Tiba, coordonatorul spiritual al campusului, au trăit cu adevărat momente de bucurie și speranță.

Rugăciunea de dimineață sau seară, sfânta Liturghie, prezentarea temelor, filmele care exemplificau temele și dezbaterile la nivel de grup, au făcut din campus o reușită atât pe plan spiritual, cât și vocațional.

Au fost patru zile, fiecare dedicată unei teme: Rugăciunea ca școală a speranței; Acțiunea ca loc de însușire a speranței; Suferința ca loc de însușire a speranței și Judecata ca loc de însușire și de exercitare a speranței, toate teme prezente în partea practică a Enciclicei Spe salvi a Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Pentru a fi pe înțelesul tuturor, fiecare temă a avut anexat un film. Astfel, rugăciunii i-a revenit filmul "Binecuvântată fii, închisoare"; acțiunii, viața sfântului Filip Neri "State buoni se potete"; suferinței, filmul "A walk to remember", o poveste de iubire, de convertire și de sacrificiu pe fondul unei suferinței fizice ireversibile. Judecății i-a revenit filmul rusesc "Ostrovul", o ecranizare deosebită a unei întâmplări din Cel de-al Doilea Război Mondial.

Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica din Butea, dar și în capela Surorilor Clarise Urbaniste de la Roman.

O jumătate de zi a fost dedicată drumeției prin Lunca Siretului, ocazie în care ne-am amintit de poetul Vasile Alecsandri, dar și de tema zilei legată de Acțiune.

Tinerele au avut ocazia să cunoască și Surorile Misionare ale Patimii lui Isus din Butea, după ce mai întâi cu toții am vizitat castelul de la Miclăușeni, biserica mănăstirii și paraclisul, încă în construcție.

Deși au fost patru zile, datorită programului încărcat, totul a fost ca o singură zi. Nu a fost timp de plictiseală. Diversitatea programului și a temelor propuse au făcut ca întregul campus să fie unul dinamic și atrăgător.

Nu au lipsit tinerele care, la final, răspunzând mai multor întrebări au spus: "Totul a fost deosebit, mai ales că a fost într-un mediu ortodox; Am încercat să intrăm în viața noastră, să ne întâlnim cu el...; Nu cred că a fost ceva care să nu funcționeze; Faptul că am participat la Liturghie în biserica din Butea ne-a ajutat să descoperim comunitatea cu tot ceea ce înseamnă ea; Am înțeles că fără rugăciune omul este un mare nimic; Am înțeles că speranța este aceea care va salva lumea. Fără speranță nu putem să-l întâlnim într-o zi pe Dumnezeu față către față; Filmele care au completat temele m-au făcut să mă gândesc la viața mea reală; Acest campus mi-a clarificat gândurile legate de oscilațiile mele dintre viața de familie și viața consacrată; Sper ca la sfârșitul fiecărei zile, Isus să-și spună: Sunt mulțumit de tine!"

Acestea și multe altele au fost răspunsurile sincere ale tinerelor participante.

S-a dorit un campus vocațional și a fost, s-a vrut un moment de rugăciune și de comuniune și a fost, prin alegerea locației s-a vrut și un moment de ecumenism și a fost, s-a vrut o lumină în plus pentru tinerele aspirante la viața consacrată sau la viața de familie și a fost.

Dumnezeu, prin Duhul Sfânt să inspire și să aleagă după vrerea sa. La Miclăușeni s-a aruncat sămânța, Dumnezeu s-o facă să rodească.

Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat