Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adevărata istorie a Zilei Mondiale a Tineretului

Atunci când în anul 1983 s-a gândit convocarea unei Zile Mondiale a Tineretului, în Vatican unii credeau că este o idee imposibil de realizat. Astăzi, așa cum demonstrează ceea ce se întâmplă la Sydney, ZMT a devenit unul din evenimentele cele mai importante pentru Biserică.

Cardinalul Josef Cordes, astăzi președinte al Consiliului Pontifical "Cor unum", dar atunci vicepreședinte al Consiliului Pontifical pentru Laici, a relatat istoria inedită despre nașterea ZMT cu ocazia celebrării la Roma a 25 de ani ai Centrului Internațional de Tineret "Sfântul Laurențiu", la 15 martie 2008.

* * *

Ideea de a crea Zilele Mondiale ale Tineretului s-a născut în Anul Sfânt extraordinar 1983/1984. Cetatea eternă a fost invadată de asociații, societăți, confraternități și grupuri de toate felurile. Unul dintre voluntarii Centrului Internațional de Tineret "Sfântul Laurențiu" (creat de Ioan Paul al II-lea în urmă cu 25 de ani lângă Vatican), părintele Massimo Camisasca din Mișcarea "Comunione e Liberazione", a întrebat: "În acest An Sfânt, de ce să nu facem și o întâlnire internațională a tineretului?". I-am răspuns: "Ideea este interesantă; dar cine o va putea organiza?". Mi se părea clar că o asemenea inițiativă depășea posibilitățile Consiliului Pontifical pentru Laici. Și că ar fi putut să reușească numai cu condiția ca să se angajeze toate inițiativele spirituale noi care colaborau în centru. Le-am adunat și am fost în măsură să le obținem disponibilitatea, împotriva părerii unora dintre conducătorii lor mai vârstă care, din cauza experiențelor lor foarte rele într-o adunare asemănătoare desfășurată în Anul Sfânt 1975, au ridicat multe rezerve. Dar - slavă Domnului - scepticii nu au reușit să stingă seninătatea proaspătă și elanul tineresc necesar al celorlalți.

Cu cât se apropia prima Zi a Tineretului, cu atât mai puternice se arătau rezistențele externe. Din unele dieceze, invitate de noi, veneau comentarii critice, cum ar fi: "Nu este de datoria Vaticanului să se ocupe de tinerii noștri". Primarul (comunist) al Romei a respins în ultimul moment autorizațiile acordate deja, așa încât nu ne-a fost cu putință să pregătim corturile pentru turiști în Parcul "Pineta Sacchetti" și să le instalăm acolo pentru oaspeți. Anumite cartiere romane s-au mobilizat împotriva presupusei invazii de tineri gălăgioși. Cu ecologiștii s-au asociat jurnaliști pentru a răspândi alarma cu privire la apropiata devastare a grădinilor și a locurilor publice ale Urbei. Au apărut articole în ziare cu titluri de tipul "Sosesc hunii".

Și totuși, în pofida lipsei noastre totale de experiență în ce privește megaadunări de acel tip și în pofida piedicilor care s-au pus, marea întâlnire a fost un succes triumfal. Circa trei sute de mii de tineri au acceptat invitația papei și în Duminica Floriilor au participat la euharistie în Piața "Sfântul Petru". Masa de străini era supradimensionată chiar și cât privește Roma, și totuși totul s-a desfășurat în mod așa de ordonat și exemplar încât a uimit întreaga lume. Cardinalul decan Confalonieri în vârstă de 91 de ani, care urmărise câteva faze ale sărbătorii tinerești de la terasa bazilicii vaticane, a spus: "Nici măcar romanii cei mai bătrâni nu-și pot aminti ceva asemănător".

Noi, de la Consiliul pentru Laici, aveam forțele fizice epuizate. Timp de o jumătate de an nu am avut în minte altceva decât Ziua Tineretului. Toate celelalte le lăsasem deoparte. Ni se reproșase chiar că am crezut și am voit asta; de fapt am plătit datoria noastră față de tineretul mondial până la ultimul bănuț. Desigur, papa Ioan Paul al II-lea gândea asta în cu totul alt mod. Cu puțin înainte de vacanța de vară ne-a informat: "Anul viitor a fost proclamat de ONU Anul Tineretului. Nu ar fi cazul să invităm din nou la Roma tineretul din lume?".

Auzind propunerea, este de înțeles că entuziasmul nostru a fost foarte reținut. Timp pentru pregătiri mai rămânea foarte puțin, de vreme ce pauza pentru vacanța de vară cu cele două luni de întrerupere era foarte aproape, iar data care trebuia fixată era din nou Duminica Floriilor. Fără a spune că nu am fi putut din nou timp de jumătate de an să pretindem angajarea grupurilor de la centru pentru o nouă Zi a Tineretului. Pe de altă parte, trebuia să spunem da papei, înainte de toate pentru că este papa, și apoi pentru că văzusem personal că prima Zi a Tineretului marcase un mare impuls de credință pentru foarte mulți tineri. Buna noastră dispoziție la ascultare a avut imediat un ecou neașteptat, care ne-a scutit de multe griji: Chiara Lubich, fondatoarea Focolarinilor, a pus la dispoziția noastră toate forțele mișcării sale, în așa fel încât am putut să ne sprijinim pe o organizație deja verificată.

Pentru a doua oară participarea tinerilor a fost oceanică: la Liturghia de încheiere în fața bazilicii din Lateran sunt circa două sute cincizeci de mii de prezențe. Noi, cei de la Consiliul pentru Laici, am fi voit să închidem pentru puțin timp capitolul "tineret"; de fapt, erau mult alte lucruri care trebuiau făcute. În Lunea Sfântă, la limita epuizării, am fost în Germania pentru a putea în sfârși să dorm și să mă recuperez puțin după oboseală. În Duminica Paștelui a urmărit transmisiunea televizată a Liturghiei în Piața "Sfântul Petru". Omilia papei, încă tânăr pe atunci, m-a entuziasmat. Dar iată că un text m-a iritat: cu elan foarte puternic papa a scandat aceste fraze: "Cu sute de mii de tineri m-am întâlnit duminica trecută și am imprimat în suflet imaginea sărbătorească a entuziasmului lor. Dorind ca această experiență minunată să se poată repeta în anii viitori, dând naștere Zilei Mondiale a Tineretului în Duminica Floriilor...". Sfântul Părinte a dat de gust și a instaurat o practică nouă în Biserica Catolică.

Astfel a început celebrarea Zilelor Tineretului, care a ajuns în cele mai diferite țări ale planetei, alternând adunările internaționale cu cele realizate în Bisericile locale. Inaugurarea a fost la Buenos Aires în Argentina. Apoi au urmat SUA, Europa și Asia. O însemnătate deosebită au avut-o întâlnirea de la Paris și cea de la Roma în timpul Anului Sfânt 2000. Cel mai mare număr s-a înregistrat în Filipine, unde s-au adunat circa patru milioane de persoane în sărbătoare. Mass-media au fost unanime în comentariul că familia popoarelor încă nu a asistat vreodată la un eveniment la care să participe - voluntar și cu bucurie foarte mare - o mulțime așa de mare de persoane.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat