Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul papei adresat poporului australian și tinerilor de la ZMT

În imediata apropiere a călătoriei apostolice la Sydney cu ocazia Celei de-a 23-a Zile Mondiale a Tineretului (ZMT), Benedict al XVI-lea a trimis poporului australian și tinerilor care vor participa la ZMT următorul mesaj.

* * *

Pentru iubitul popor din Australia și pentru tinerii pelerini care iau parte la Ziua Mondială a Tineretului 2008

"Veți primi puterea Duhului Sfânt care se va coborî peste voi și-mi veți fi martori" (Fap 1,8)

Harul și pacea lui Dumnezeu Tatăl nostru și a Domnului Isus Cristos să fie cu voi toți! Peste puține zile voi începe vizita mea în țara voastră, pentru a celebra A 23-a Zi Mondială a Tineretului la Sydney. Privesc cu mare așteptare la zilele pe care le voi petrece cu voi, în special la ocaziile de a mă ruga și a reflecta împreună cu tinerii din toate părțile lumii.

Înainte de toate, doresc să exprim aprecierea mea pentru toți cei care au oferit atât de mult din timpul lor, din resursele lor și din rugăciunile lor pentru a face posibilă această celebrare. Guvernul australian și Guvernul provincial din New South Wales, organizatorii tuturor evenimentelor, membrii comunității lucrătorilor economici care s-au oferit ca sponsori - voi toți ați susținut cu generozitate acest eveniment, și în numele tuturor tinerilor care vor lua parte la Ziua Mondială a Tineretului eu vă mulțumesc cu sinceritate. Mulți dintre tineri au făcut mari sacrificii pentru a putea întreprinde călătoria spre Australia și eu mă rog ca să fie din belșug răsplătiți. Parohiile, școlile și familiile care primesc în gazdă au fost foarte generoase în primirea acestor tineri vizitatori și ele merită recunoștința noastră și aprecierea noastră.

"Veți primi putere de la Duhul Sfânt care va coborî peste voi și-mi veți fi martori" (Fap 1,8). Aceasta este tema Celei de-a 23-a Zile Mondiale a Tineretului. Câtă nevoie are lumea noastră de o nouă revărsare a Duhului Sfânt! Mulți încă nu au ascultat vestea cea bună a lui Isus Cristos; mulți alții, din diferite motive, nu au recunoscut în această veste bună adevărul mântuitor care singurul poate satisface așteptările cele mai profunde ale inimilor lor. Psalmistul se roagă: "Când trimiți Duhul tău, sunt create, și reînnoiești fața pământului" (Ps 104,30). Este convingerea mea fermă că tinerii sunt chemați să fie instrumente ale acestei reînnoiri, comunicând celor de vârsta lor bucuria pe care au experimentat-o cunoscându-l și urmându-l pe Cristos, și împărtășind cu ceilalți iubirea pe care Duhul o revarsă în inimile lor, în așa fel încât și ei să fie plini de speranță și de recunoștință pentru tot binele pe care l-au primit de la Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc.

Astăzi mulți tineri nu au speranță. Rămân perplecși în fața întrebărilor care li se prezintă în mod tot mai insistent într-o lume care-i zăpăcește, și adesea sunt nesiguri încotro să se îndrepte pentru a găsi răspunsuri. Văd sărăcia și nedreptate și doresc să găsească soluții. Sunt provocați de argumentele celor care neagă existența lui Dumnezeu și se întreabă cum să le răspundă. Văd marile daune provocate ambientului natural de aviditatea umană și luptă pentru a găsi moduri de a trăi în armonie mai mare cu natura și cu ceilalți.

Unde putem găsi răspunsuri? Duhul ne orientează spre calea care conduce la viață, la iubire și la adevăr. Duhul ne orientează spre Isus Cristos. Există o vorbă atribuită sfântului Augustin: "Dacă vrei să rămâi tânăr, caută-l pe Cristos". În el găsim răspunsurile pe care le căutăm, găsim scopurile pentru care într-adevăr merită să trăim, găsim forța pentru a continua drumul cu care să facem să se nască o lume mai bună. Inimile noastre nu găsesc odihnă până când nu se odihnesc în Domnul, așa cum spune sfântul Augustin la începutul "Confesiunilor", vestita relatare a tinereții lui. Rugăciunea mea este ca inimile tinerilor care se adună la Sydney pentru celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului să găsească într-adevăr odihnă în Domnul și să poată fi umpluți de bucurie și de fervoare pentru a răspândi vestea cea bună printre prietenii lor, familiile lor și toți cei pe care-i întâlnesc.

Dragi prieteni australieni, deși eu voi putea să petrec numai puțin zile în țara voastră și nu voi putea călători în afara orașului Sydney, inima mea ajunge la toți, inclusiv cei care sunt bolnavi sau în dificultăți de tot felul. În numele tuturor tinerilor, vă mulțumesc din nou pentru sprijinul vostru dat misiunii mele și vă cer să continuați să vă rugați mai ales pentru ei. Închei reînnoind invitația mea adresată tinerilor din toată lumea să ajungă la mine în Australia, marele "ținut meridional al Duhului Sfânt". Îmi doresc să vă văd acolo! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.

Din Vatican, 4 iulie 2008

Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat