Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Reînnoire de voturi și intrare în postulandat

La mănăstirea benedictină "Maica Unității" (Mater Unitatis) de la Viișoara, lângă Piatra Neamț, în ziua de 11 iulie 2008, începând cu ora 17.00, a fost celebrată o Liturghie de către PS Petru Gherghel, prilejuită de sărbătoarea sfântului Benedict, de împlinirea a 10 ani de la sfințirea pietrei de temelie de către papa Ioan Paul al II-lea, de reînnoirea voturilor pentru un an din partea a două surori din Cleja, sr. Mihaela și sr. Gabriela, precum și de intrarea în postulandat a tinerei Mihaela Coșa din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău.

* * *

Cine aude, și numai întâmplător, imperativul, deloc recent și fără nimic senzațional, Ora et labora! (Roagă-te și muncește!), își dă seama repede că el nu este un slogan oarecare, ce ar putea proveni din gura oricărui om și că nici nu are cum să încolțească în orice fel de viață, ci neapărat și în mod necesar în acel suflet care a chibzuit mult și a socotit că multe lucruri sau bunuri de pe acest pământ se pot lăsa efectiv deoparte; că de ceea ce este de prisos, inutil sau chiar dăunător trebuie să te dispensezi cu convingerea neclintită că faci un lucru măreț, sublim, și nu doar ceva nonconformist. Și asta pentru a simți că viața toată stă sub grija și controlul lui Dumnezeu; pentru a respira libertatea de a fi și a merge exclusiv pe mâna lui Dumnezeu, care, atunci când te vrea numai pentru sine, are grijă să-ți dea ceea ce umple sufletul tău cu o indescriptibilă beatitudine care nu poate veni de nicăieri de pe acest pământ, ci numai din înălțimi.

Asemenea gânduri își găsesc greu loc în mințile oamenilor de astăzi, care pun la bătaie toate energiile lor ca să-și trăiască viața de pe pământ așa încât să dea cât mai răspicat de înțeles că vieții care s-ar deschide după aceasta prezentă, terestră, nu merită să-i afectăm prea multă atenție sau interes.

Sfântul Benedict și succesorii lui care au creat expresia enunțată mai sus, devenită ulterior celebră, au gândit și și-au judecat lucrurile despre rostul lor în această lume altfel, de parcă (numai parcă) ar fi fost ciopliți dintr-o altă natură decât cea a noastră. Lor le-a fost suficient imperativul: roagă-te și muncește!

De acest sfânt vrea Biserica Romano-Catolică să-și amintească orice creștin în a 11-a zi a lunii iulie, așa cum se poate vedea în calendarele noastre, care are atașat la numele său titlul de patron al Europei.

Despre Benedict, dar mai ales despre benedictini (și benedictine) nu știm prea multe, și, ce-i drept, nu din vina noastră. Nu i-am văzut pe la noi, nu sunt de găsit mănăstiri de-ale lor pe frumoasele întinderi pe care le cuprinde dieceza noastră; nu știm prea multe despre felul cum trăiesc și ce spiritualitate au.

Dar ei există de mult timp, căci nașterea lor urcă în istorie până la al VI-lea secol d.C. Și ce e mai frumos și, totuși, cred, nu tocmai notoriu, e că o mănăstire benedictină feminină s-a sălășluit și în Moldova noastră, mai exact în satul Viișoara de lângă Piatra Neamț, închinată "Maicii Unității" (Mater Unitatis).

Mănăstirea nu e veche deloc; aceasta o arată toate încăperile care pot fi văzute. În 1998, papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat piatra ei de temelie, iar cinci ai mai târziu, mai precis la 28 iunie 2003, a început acolo prezența stabilă a surorilor. Dar faptul că este, se datorează, așa cum spunea maica generală, exclusiv Providenței care a ales să aducă prima mănăstire benedictină feminină într-o țară majoritar ortodoxă. Spre această mănăstire, așezată sus (în toate sensurile), s-au îndreptat credincioși din Viișoara, dar mai ales din Piatra Neamț și din alte locuri, nevoiți să urce o porțiune de drum pietros și disconfortant, lăsând în urmă case și gospodării, pentru a ajunge la locul unde lui Dumnezeu îi place să locuiască și el însuși să fie locuit, drumul constituindu-se ca semn al urcării deloc ușoare sau comode spre Cel care în Fiul său a coborât atât de mult la noi. Așezarea ei chiar la baza pădurii, îți permite să simți că spiritul îți este înălțat.

Am avut bucuria să vorbesc cu surorile, în special cu sr. Cristina, maica superioară, înainte de începerea sfintei Liturghii, căreia, printre altele, i-am mărturisit sentimentul ciudat pe care îl încerci în momentul conversației cu ele, din cauza gratiilor interpuse peste tot. Mi-a dat un răspuns, la care au consimțit repede și tacit și celelalte surori care o înconjurau, spunându-mi că pentru ele gratiile sunt ca și cum nu ar exista. Nu ele stau închise dincolo de gratii, ci noi, cei de dincoace, vedem gratiile și suntem închiși. Libertatea este în realitate în partea lor, nu în a noastră, cei prinși sau încorsetați în atâtea lucruri materiale.

Acolo, în cinstea sfântul Benedict, s-a făcut sărbătoare și s-a celebrat sfântă Liturghie solemnă în ziua de vineri, 11 iulie 2008, la ora 17.00.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul nostru, Petru Gherghel, împreună cu el concelebrând și alții câțiva preoți.

Sărbătoare era în mănăstire pentru că se celebra memoria sfântului Benedict, dar și din trei motive relativ actuale. Primul a fost deja amintit: 10 ani de la sfințirea pietrei de temelie de către papa Ioan Paul al II-lea. Al doilea motiv era reînnoirea voturilor pentru un an din partea a două surori gemene, originare din Cleja, sr. Mihaela și, respectiv, sr. Gabriela. Acestea i-au făgăduit Mirelui lor divin, prin intermediul maicii generale, că îl vor avea pe el în centrul vieții lor, prin respectarea regulii benedictine, prin rugăciunea și munca pe care le vor face. Și ultimul motiv îl constituie intrarea în postulandat a unei tinere din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău, pe nume Mihaela Coșa: o floare proaspătă, tânără (24 de ani) adăugată prin condescendența Celui care este izvorul unei asemenea chemări, la buchetul celorlalte maici ale mănăstirii.

Să te decizi pentru o viața ascunsă acestei lumi; să alegi să locuiești doar între zidurile mănăstirii: clauzură; să te închizi atâtor oameni pe care îi cunoști ca să te deschizi cât mai mult lui Dumnezeu și voinței lui; să construiești doar legături spirituale cu cei din afară, unindu-te doar în rugăciune cu ei, nu poate însemna o simplă veleitate, un moft sau un act motivat de teribilism sau grandomanie, ci urmarea unui imbold interior aproape irezistibil, căutarea unei păci interioare care se revarsă în suflet din Dumnezeu.

Deși am părăsit această mănăstire cu un "aer" curat de nimicnicie, totuși am simțit în adâncul inimii, iubirea pe care Dumnezeu o revarsă în fiecare clipă asupra noastră și dorința sa de a răspunde acestei iubiri în lumea în care ne mișcăm și lucrăm.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iulie: Viișoara: Reînnoire de voturi și intrare în postulandat


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat