Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Note despre istoria conceptului de "libertate religioasă"

Publicăm în continuare versiunea integrală a intervenției rostită la 23 iunie 2008, la Amman, de prof. Nikolaus Lobkowicz, director al Institutului pentru studii despre Europa Orientală din Eichstätt (Bavaria), cu ocazia întâlnirii Comitetului științific al Centrului Internațional de Studii și Cercetări "Oasis" despre tema "Libertatea religioasă: un bine pentru orice societate".

* * *

A spune ceva rațional despre istoria libertății religioase într-o jumătate de oră nu este deloc ușor. Pe de parte, deși noțiunea de libertate religioasă nu a apărut până în secolul al XVII-lea, chestiunea este veche ca și istoria religiilor. Pe de altă parte, semnificația acestei noțiuni este mai complexă decât poate să pară la prima vedere. Voi începe spunând ceva despre al doilea punct. Astăzi noi înțelegem prin "libertate religioasă" revendicarea legitimă și de aceea legală a dreptului de a alege în fiecare clipă - fără a intra în nici un dezavantaj - propria convingere religioasă, adică de a putea declara public să se trăiască după crezul religios pentru care s-a optat. În mod normal, această revendicare este garantată de constituție, din moment ce ea este adresată statului.

De aceea, cea mai mare parte a constituțiilor moderne și/sau a administrațiilor judiciare limitează la fel de sever dreptul guvernului de a se amesteca în treburile interne ale unei religii recunoscute. Pot să existe comunități politice sau sociale lipsite de o constituție formalizată; în acest caz, revendicarea este adresată comunității și oricărei instituții pe care ea a dezvoltat-o, îndeosebi tribunalele. Este important de a vedea că această revendicare sau drept are niște limite, dintre care câteva sunt dezbătute astăzi în mod animat în lumea occidentală și pot să difere de la țară la țară. Un motiv este că nici o constituție nu definește noțiunea de religie. Astfel, în Statele Unite, Scientology este recunoscută ca religie (pur și simplu pentru că pretinde că este așa) în timp ce în multe țări europene acest produs al scriitorului de știință fantastică L. Ron Hubbard este considerat o organizație în mod potențial criminală și de aceea este controlată îndeaproape de instituțiile responsabile de securitatea internă. Mai în general, libertatea religioasă este considerată un drept uman fundamental numai în măsura în care ea nu tulbură în mod deschis ordinea publică așa cum este definită de constituție. Dignitatis humanae menționează această restricție de mai multe ori, referindu-se la o "ordine publică justă".

În Franța, fetelor musulmane nu le este permis să poarte vălul în școlile publice, inclusiv în universități, din moment ce legile islamice din anul 1905 interzic orice influență a religiei asupra instituțiilor publice; în timpuri mai recente, același lucru s-a întâmplat în Turcia, unde laicismul lui Ataturk a devenit un element al constituției. În Germania, învățătoarelor musulmane din școlile publice le este interzis să poarte vălul în aule, pentru că ele sunt angajate publice și un angajat public german este obligat la neutralitatea religioasă atunci când este la serviciu. În ce măsură a purta vălul este un precept religios sau numai un simbol al identității islamice este o altă chestiune. În unele țări europene, de exemplu în Germania, tăierea animalelor conform ritului ebraic sau islamic este foarte discutată, deoarece ea este în conflict cu ideea că animalelor nu trebuie să li se provoace durere inutilă; în Austria este permis pentru păsări dar nu pentru mamifere.

După cum se vede, există multe aspecte ale libertății religioase față de care, așa cum spune proverbul german, diavolul este ascuns în detalii. Unele din aceste detalii vor continua probabil să deranjeze curțile constituționale și politice încă puțin timp și, în mod incidental ele sunt în Occident o ilustrare a secularizării continue și progresive. Așa cum ne aducem aminte, conform unui recent verdict britanic, cărțile de școală trebuie să vorbească numai despre părinți și nu despre tată și mamă, pentru că această expresie din urmă îi discriminează pe părinții de același sex. Zi după zi mă aștept ca în vreo țară occidentală să fie acceptat un recurs legal împotriva Bisericii romane pentru că nu a admis un homosexual sau o femeie la preoție. Dreptul uman la libertatea religioasă riscă tot mai mult să intre în conflict cu alte drepturi umane, îndeosebi cu dreptul la egalitate și cel de a nu fi discriminați datorită vreunui fapt considerat irelevant. Sau, ca s-o spune în alt mod: una din problemele țărilor occidentale moderne este zgomotul minorităților mici supărate care pretind spațiul lor. Însă permiteți-mi să ajung la tema specifică a intervenției mele, istoria libertății religioase.

Culturile politeiste cum este aceea a Greciei antice sau a Imperiului Roman, înainte de așa numita cotitură a lui Constantin garantau în mod implicit libertatea religioasă; existau multe divinități și fiecare era liber să aleagă pe care să le venereze sau pe cea a cărui mânie simțea că trebuie s-o potolească. Chiar Aristotel care - împreună cu Platon - a dezvoltat o concepție în mod fundamental monoteistă, a cerut fără ezitare de la executorul său testamentar să sacrifice un cocoș unei divinități mai mici pe care el o aprecia în mod deosebit. Exista numai o excepție: acuza (care literalmente înseamnă ceva ca "lipsă de teamă religioasă") care a indus mai mulți gânditori greci să fugă în străinătate și care i-a costat viața lui Socrate. Conform lui Xenofonte, Socrate a fost acuzat că nu-i venerează pe zeii venerați, adică faptul că introduce noi divinități, de asemenea că el corupe tineretul instigându-l să se îndepărteze de zeități. Se pare că impietas a avut mereu o conotație politică, deoarece era ultraj pentru a refuza divinitățile. Acuza a fost adresată de conservatorii față de opiniile prea radicale în privința religiei. Ceva asemănător se întâmpla în Roma antică: creștinii, și în măsură mai mică evreii, erau persecutați datorită necunoașterii tradițiilor religioase care erau în vigoare. O acuză de care ei trebuiau să se apere și la care însuși Origene se referă în Contra Celsum este aceea de "novitas", care în acest caz nu înseamnă "reînnoire" cât mai ales "ofensă extraordinară la adresa simțului tradiției".

Egiptologul german Jam Assman, care a predat până nu demult la Universitatea din Heidelberg, a susținut că între toate religiile numai monoteismul este în mod potențial violent și de aceea dușman al libertății religioase. Această teză este desigur inspirată din studiile lui Assman despre faraonul Amenothep al IV-lea, care s-a proclamat Echnaton , "slujitor al unicului Dumnezeu Aton", și revoluția lui monoteistă în jurul secolului al XIII-lea î.C.

Ipoteza lui Assman are cu siguranță o plauzibilitate inițială. Dacă există un singur Dumnezeu, venerarea tuturor celorlalte presupuse divinități este un scandal și trebuie să dispară. Sau, ca s-o spunem în alt mod, monoteismul introduce în religie ideea adevărului, distincția dintre adevăr și neadevăr. Într-un anumit sens, și Pius al XII-lea susținea ceva asemănător atunci când pe la sfârșitul pontificatului său a susținut că, deși din iubire față de pace ar fi posibil de tolerat confesiunile necatolice și religiile necreștine, aceste erori nu puteau să apeleze la un drept, dat fiind faptul că eroarea nu are drepturi. Calitatea extraordinară a declarației Dignitatis humanae constă în faptul că a transferat tema libertății religioase de la noțiunea de adevăr la aceea de drepturi ale persoanei umane. Dacă eroarea nu are drepturi, o persoană are drepturi și atunci când greșește. În mod clar, nu este vorba de un drept în fața lui Dumnezeu; este un drept față de alte persoane, față de comunitate și față de stat.

Chestiunea a fost complicată încă de la început de aceea care în mod normal este numită "alianța dintre tron și altar". Deja în cazul monoteismul lui Echnaton, care constă în înlăturarea multor demnitari religioși ai politeismului egiptean obișnuit, era vorba de credința proclamată de un conducător. De aceea, el a avut în mod inevitabil implicații politice; credința conducătorului și unitatea și identitatea Imperiului egiptean au ajuns să fie legate. Până la Constantin cel Mare credința creștină nu era deloc o religie tolerată, adesea era persecutată. Creștinii puteau maxim să spere în libertatea religioasă. Dar, imediat ce creștinismul a devenit religia Imperiului roman, el a încetat să fie tolerant față de celelalte religii. Desigur, ce înseamnă "el" în acest caz este ambiguu. Nu înseamnă nici Biserica, nici numai împăratul. Conducătorii erau interesați de fundamentele și de unitatea imperiului lor, Biserica era interesată să cucerească inimile poporului. Dar, în pofida diversității intereselor lor, ei cooperau. Politica a devenit instrumentală pentru religie și religia, ca singura concepție adevărată despre realitate, pentru politică. Asta nu înseamnă desigur că susținătorii acestei alianțe au persecutat imediat și în mod constant persoanele care aparțineau altor credințe. Într-un prim moment, ei au fost pur și simplu discriminați; numai autoritățile, cum ar fi episcopii considerați eretici, erau constrânse uneori să fugă. Dar violența latentă era prezentă fără ca nici politica nici autoritățile ecleziastice să le încurajeze în mod explicit. Un exemplu interesant este uciderea cu pietre, la Alexandria, a unuia dintre ultimii neoplatonici, filozoafa Hypatia, care a avut loc în anul 415, de către o mulțime creștină foarte agitată. Acest fapt neplăcut, care în timpuri mai recente a devenit subiectul unui roman englez și al unuia german, este un exemplu precoce de ceea ce va avea loc des în Evul Mediu: în multe cazuri violența nu era dezlănțuită nici de Biserică nici de stat, cât mai ales se datora credincioșilor primitivi și superstițioși cu care autoritățile preferau să nu intre în conflict (frumoasa Hypathia era bănuită că este un fel de vrăjitoare). O formă de violență era botezul forțat. Încă de la disputa sfântului Augustin cu donatiștii el era justificat adesea de cuvintele compelle intrare, "constrângeți-i să intre", conținute în parabola lui Cristos despre ospățul ceresc în capitolul 14 din Evanghelia lui Luca. Dacă singurul mod de a-l salva pe cineva de la condamnare consta în a-l boteza, părea un lucru natural, aproape un act de caritate, a-l boteza chiar și fără asentimentul lui. Biserica nu a aprobat niciodată în mod explicit această practică, dar faptul că ea era în mod explicit și incontestabil condamnată era un fapt rar, și nu a avut loc decât mai târziu (de exemplu în anul 866 într-o scrisoare pontificală adresată unui principe bulgar, sau în anul 1065 într-o scrisoare a lui Alexandru al II-lea adresată principelui Landolf din Benevento, în acest caz cu privire la botezul forțat al evreilor). Oricât de neplăcut poate să fie pentru noi creștinii, un istoric al Bisericii onest va trebui să admită că uneori, în special în timpul Evului Mediu, conducători musulmani și autorități religioase erau în acest sens mai luminat și tolerante decât cele creștine. Botezurile forțate erau uneori agravate de suspiciunea că cei convertiți continuau să adere în secret la credința lor precedentă; e suficient să ne gândim la chestiunea marranos în Spania sau în Portugalia sau la faptul că însuși sfântul Ignațiu de Loyola se pare că tocmai pentru acest motiv nu a voit evrei convertiți în ordinul său.

Există un alt aspect al problemei care puțin câte puțin mă va conduce la nașterea ideii de libertate religioasă. Astăzi noi suntem dezgustați când auzim despre musulmani care, pe baza diferitelor sure din Coran și a unor tradiții islamice, sunt condamnați la moarte și uciși numai pentru că se convertesc la creștinism. Dar nu ar trebui să uităm că acesta a fost același mod cu care creștinismul i-a tratat pe eretici pentru o perioadă de timp destul de lungă. Convertirile creștinilor la alte religii, în special la islam, erau rare și nu aveau loc aproape niciodată între granițele lumii creștine. Însă ereticii au însoțit creștinismul încă de la originile sale. Nu sunt în măsură să spun cine a fost primul eretic condamnat la moarte din cauza opiniilor sale (probabil Priscillian de Avila în secolul al IV-lea; sfântul Martin din Tours, care era aproape de el, a fost tulburat atunci când împăratul a poruncit condamnarea sa). Și totuși practica era desigur mult mai veche decât Inchiziția, care a fost ceva normal până în secolul al XVI-lea și în unele țări până în secolul al XVII-lea, și nu era limitată la regiunile catolice din lume (să ne gândim la Michael Servetus, descoperitorul circulației sângelui, ars pe rug în anul 1553 la Geneva lui Calvin pentru că a negat Treimea, sau la Thomas Müntzer, a cărui condamnare a fost executată în orașul Mülhausen deja luteran, aproape de Erfurt, datorită anabaptismului său rebel). Arderea pe rug a ereticilor erau practicate de autoritățile politice dar autoritatea ecleziastică îi condamna și-i preda statului. Cei ca mine îl iubesc pe sfântul Toma de Aquino și-l consideră unul din cei mai mari teologi creștini ar putea să fie surprinși să afle că acest om luminat aproba această practică fără rezerve. În al treilea articol din chestiunea a unsprezecea din Secunda secundae el se întreabă dacă ereticii trebuie să fie tolerați. Răspunsul său este incontestabil: cu siguranță nu trebuie tolerați. Până la urmă falsificatorii, de exemplu, sunt condamnați la moarte pentru că ei corup numai viața vremelnică. A corupe credința, adică viața sufletului, este un delict mult mai serios. De aceea, dacă nu mai este speranță ca ei să retracteze credința lor falsă, ereticii trebuie să fie excomunicați și de aceea predați autorității seculare pentru a fi excluși din lume prin moarte: sunt a mundo exterminandi per mortem. În mod clar "exterminare" nu înseamnă a extermina ceva cum ne-ar veni în minte vorbind despre eliminarea șobolanilor sau a paraziților; înseamnă pur și simplu a înlătura. În același mod nu trebuie neglijat faptul că în același timp și numai cu câteva pagini mai înainte, sfântul Toma refuză în mod categoric ideea că păgânii și evreii trebuie să fie constrânși să accepte credința creștină. Ar fi trebuit doar să fie împiedicați să fie piedică în calea credinței și pedepsiți în caz de blasfemie sau instigare la rău, delicte care ar fi justificat și războiul pornit împotriva lor. Cu alte cuvinte, sfântul Toma face o distincție clară între cei care nu au acceptat niciodată credința și cei care în schimb au acceptat-o pentru ca apoi să se îndepărteze de ea. Numai aceștia din urmă sunt etiam corporaliter compellendi ut impleant quod promiserunt et teneant quod semel susceperunt. Deși poate că era conștient, el nu discută posibilitatea ca acuza de erezie să poată fi un pretext pentru motive ascunse, cum a fost de exemplu cazul când în anul 1307 Filip cel Frumos a distrus Ordinul Templierilor pentru a-și acapara enorma lor avere.

Dacă luăm în considerare această tradiție este într-un anumit sens descumpănitor că ideea unei libertăți de cult a apărut numai în granițele universului creștin. A fost un proces complicat. În ansamblu, Biserica era în mod normal contrară convertirilor forțate. Unul din primele exemple ne este dat de o scrisoare a sfântului Ambrozie, care era deja conștient de problema cu marranos, așa încât a scris: ne fictos catholicos haberemus quos apertos haereticos noveramus. În timpul Evului Mediu se observă adesea o preocupare cu privire la libertas ecclesiae în fața îmbrățișării politicii. Însă în mod normal acea preocupare se transforma într-o pretinsă supremație a Bisericii asupra puterii vremelnice. În secolul al XIV-lea și al XV-lea, umaniști ca Marsilio da Padova și Lorenzo Valla au început să se declare contrari supremației Bisericii în problemele publice. Discuția cu privire la autoritatea papei respectiv a conciliului, ca și eforturile îndreptate spre o reunificare cu Biserica Orientală duc la o nouă conștiință a faptului că măcar unele din diferențele de crez pot să nu depindă de ortodoxie, ci numai de tradiție și de rituri (Nicolaus Cusanus, una din figurile însemnate de la Conciliul din Florența susține această poziție în De pace fidei). Umaniști ca Erasmus din Rotterdam încep să-i studieze pe părinții Bisericii și redescoperă o credință mai personală și liberă de implicații politice. Același lucru este valabil pentru Luther și pentru prima Reformă. Dar pentru că reformatorii caută o recunoaștere politică asemănătoare cu aceea a Bisericii romane, eforturile lor ajung într-o nouă schismă. În timp ce creștinătatea occidentală aproape că nu și-a dat seama de ruptura cu Constantinopol din anul 1054, de la sfârșitul secolului al XVI-lea aceeași creștinătate occidentală se împarte ca urmare a Reformei și a ulterioarei reacții romane. Nu mai există creștinătatea, ci numai diferite biserici care luptă între ele și se denigrează una pe alta.

Cine ar citi cartea fascinantă a lui Malcolm Lambert, Medieval Heresy, o "istorie a mișcărilor populare de la Reforma gregoriană la Reformă", publicată la Oxford în anul 1992, ar avea impresia că, după cotitura lui Constantin, ideea de libertate religioasă nu a apărut până când atât împăratul cât și Biserica nu s-au aflat în imposibilitatea de a reprima o revoltă eretică. Acest lucru a avut loc pentru prima dată în secolul al XV-lea în Boemia, din cauza mișcării inițiată de Jan Hus, care a fost ars pe rug la Basilea la începutul anului 1415. Celălalt eveniment dramatic a fost reforma din secolul al XVI-lea la Wittenberg, Zürich și Geneva. Consecința termenului lung a fost Războiul de Treizeci de Ani, care a devastat o mare parte din continentul european și pe care nimeni nu l-a învins în mod real. Aici chestiunea religioasă s-a împletit din nou cu problemele de putere. Așa cum vă amintiți, războiul s-a încheiat cu Pacea din Westphalia din anul 1648 cu principiul său cuius regio eius religio. Regele, ducele sau oricine era la putere puteau să declare denumirea lor religioasă personală ca oficială, adică religie de stat a regatului lor. Nu era permisă persecutarea credincioșilor de alte denumiri, dar în general acestor credincioși le va fi interzis să-și manifeste public crezul lor. A existat un anumit număr de excepții, de exemplu aceea prin care dacă la conducere se afla o autoritate ecleziastică (de exemplu un episcop), aceasta era constrânsă să cedeze puterea în cazul în care-și schimba propria confesiune. Desigur, era vorba de un tratat de pace, numai că nu mai avea de-a face cu adevărul. Una din implicațiile sale a fost că aderenții denumirilor neoficiale putea să părăsească țara luând cu ei proprietățile lor, desigur nu cele imobiliare. Circa două sute de mii de necatolici, dintre care mulți membri din mica nobilime, au trebuit să fugă sau oricum au fugit pentru a se refugia, de exemplu, din Boemia recucerită de catolicii Habsburg. Între ei era și Jan Amos Komensk, sau Comeniu, care și-a sfârșit viața ca episcop al fraților moravi la Amsterdam. Această formă de curățire etnică, de curățire religioasă ante litteram, i-a traumatizat pe cehi multe secole și a fost desigur unul din motivele pentru care deja cu multe decenii înainte ca să ia puterea comuniștii, Cehoslovacia era una din țările cele mai puțin religioase din Europa.

În mod tradițional, catolicii au considerat Pacea din Westphalia un scandal pentru că acorda ereticilor regiuni mari din Europa. Totuși nu trebuie să neglijăm că ea a fost un prim pas pe de o parte spre democrație și pe de altă parte spre libertatea religioasă. Din iubire față de pace ea a reorganizat Sacrul Imperiu Roman fără a face referință la un crez unic. Religia nu mai era și în orice caz a încetat repede să fie un izvor de legitimare a puterii politice. Dacă nu indivizii, cel puțin țările puteau să coopereze pașnic în pofida diversității crezului lor. Pentru cercetători ca Leibniz, de exemplu, nu mai era o problemă faptul de a fi mai întâi în slujba unui conducător protestant și apoi a unui catolic. Cel care era la putere putea să decidă în mod liber ce crez și ce religie va tolera și în ce măsură. În general, țările catolice tindeau să fie mai puțin tolerante, afară de cazul când, cum ar fi Franța, nu erau în conflict cu Roma. O excepție frumoasă a fost reprezentată de republica aristocratică din Polonia. Deja cu mult înainte de Pacea din Westphalia ea fusese foarte tolerantă față de minoritățile religioase, inclusiv cu evreii, fapt care explică de ce ea a devenit țara europeană cu numărul cel mai mare de cetățeni evrei. Faptul că astăzi Polonia este țara europeană în care antisemitismul prosperă ca în nici o altă țară este un fenomen pe cât de dureros pe atât de descumpănitor, îndeosebi pentru că numai un număr mic de evrei a supraviețuit în urma holocaustului (filozoful polonez Leszek Koakowski vorbea de "un antisemitism fără evrei").

O altă dezvoltare importantă a avut loc în Marea Britanie. În mod diferit de ceea ce s-a întâmplat pe continentul european, în timpul Evului Mediu Anglia și Țara Galilor nu au fost deosebit de infestate de erezii; una din puținele excepții a fost, în secolul al XIV-lea, John Wicliff, ale cărui idei l-au influențat apoi pe Jan Hus, dar teologia lui nu a fost considerată eretică decât după mai mult de treizeci de ani de la moartea lui. Totuși, după ruptura lui Henric al VIII-lea de Roma au apărut în Anglia numeroși dizidenți, adică grupuri care într-un sens sau în altul erau în dezacord cu ierarhiile anglicane ale epocii. Actul de toleranță din anul 1689 a pus capăt persecutării lor (dar nu persecutării catolicilor). Dar între timp mulți dintre ei au emigrat în Lumea Nouă, în America de Nord, care a devenit de aceea partea lumii în care libertatea de cult nu a fost numai pentru prima dată codificată în Constituție, dar într-un anumit sens un fapt cu totul natural. Părinții fondatori ai Statelor Unite erau descendenții persoanelor care părăsiseră Marea Britanie pentru o parte a lumii în mod prevalent nelocuită, așa încât să-și poată mărturisi liber propria credință și să trăiască după principiile sale doar pentru faptul că o considerau justă. Catolicii au avut într-un prim moment dificultăți în Lumea Nouă, pentru că erau considerați deosebit de intoleranți. În afară de asta, primii americani britanici, în pofida numeroaselor lor diferențe religioase, erau protestanți convinși care detestau catolicismul. Dar deja în anul 1634 statul Maryland a recunoscut într-un special Act de Toleranță legitimitate egală tuturor confesiunilor trinitare și imediat după aceea și catolicii au putut avea acces la funcții mai înalte. În această privință este interesant de comparat Declarația franceză a Drepturilor Omului din anul 1789 și Bill of Rights din Virginia din anul 1776. Declarația franceză spune în articolul 10 că nimeni nu poate fi molestat datorită propriilor sale opinii, inclusiv cele religioase, atât timp cât nu tulbură ordinea publică așa cum este stabilită de legi. Articolul 16 din Bill of Rights din Virginia se referă, dimpotrivă, la respectul față de Creator, declară că toate persoanele au drept egal de a mărturisi propria religie conform glasului conștiinței lor și că sunt chemate să împărtășească obligația comună a răbdării, a iubirii și a compasiunii creștine. Această diferență ilustrează bine inspirația diferită a revoluției franceze și a celei americane, în pofida contemporaneității lor. Revoluția franceză este îndreptată împotriva a ceva: vechea ordine, regele, Biserica. Dimpotrivă, revoluția americană garantează libertatea într-o lume nouă, ca și cum istoria omenirii putea să reînceapă de la capăt - și spiritul său este profund creștin. Alexis de Tocqueville, un aristocrat francez moderat catolic și fidel față de regele său post-napoleonic era profund convins de această diferență când în anul 1835 a publicat primul volum din vestita sa carte De la démocratie en Amérique. Venind din Franța, el se aștepta ca Statele Unite să fie o țară complet secularizată datorită separării lor clare dintre stat și religie. Dar a fost surprins când a descoperit ceva complet diferit: o țară profund religioasă tocmai datorită acestei separări. În mod clar nu era vorba de o religiozitate catolică, ci de o religiozitate fără îndoială inspirată din creștinism. Tânărul Karl Marx, care citise cartea lui Tocqueville și care ca toți gânditorii aparținea de stânga hegeliană considera religia o pervertire, a susținut după mai puțin de zece ani mai târziu, și în mod diferit de cum gândea prietenul său Bruno Bauer, că religia nu va dispare datorită faptului că statul va înceta s-o susțină. Va dispare numai atunci când va dispare răul la baza tuturor celorlalte, exploatarea omului de către om făcută posibilă de proprietatea privată. Contrar marxiștilor sovietici care au urmat, Marx și Engels erau deci contrari abolirii forțate a religiei. Ei credeau că religia va dispare imediat ce revoluția proletară va avea succes. Interzicerea religiei ar fi avut numai efectul de a-i prelungi agonia. Deși nu a fost un socialist, fondatorul pozitivismului, Auguste Comte, era de aceeași opinie. Toate religiile erau superstiții care vor dispare atunci când omenirea va fi luminată de acceptarea a tot ceea ce învăța știința.

Emfaza americană cu privire la libertatea religioasă a fost puternic influențată de Scrisoarea despre Toleranță a lui John Locke, publicată pentru prima dată în latină în anul 1689. Deoarece era preocupat ca să poată lua înapoi Marea Britanie catolicii intoleranță, Locke a declarat că un guvern trebuie să considere religia o chestiune privată a cetățenilor săi. Conform lui, misiunea unui guvern consta în ocrotirea vieții, libertății și proprietății cetățenilor. El nu avea competențe în materie religioasă și de altfel Biblia nu spune nicăieri că persoanele trebuie să fie constrânse să accepte un crez religios. El a explicat că nu a extins această apărare a libertății religioase la catolici datorită faptului că ascultarea față de papa amenința ascultarea față de puterea politică. Faptul că o comunitate politică trebuie să fie guvernată de cineva este clar; dar cetățenii nu trebuie să se confrunte cu două autorități în mod potențial susceptibile de a se contrazice reciproc. Totuși, nici un guvern n-ar trebui să-i tolereze pe atei, din moment ce fără credința într-un Creator convingerile morale presupuse de un stat ordonat nu ar supraviețui îndelung.

Este într-un fel comprehensibil că Biserica catolică a luptat îndelung împotriva acestor teze. Dat fiind faptul că versiunea catolică a crezului creștin era singura adevărată, ea se aștepta ca un guvern sau un conducător să facă posibilul pentru a promova credința catolică. Din iubire față de pace s-ar fi putut tolera prezența vreunui necatolic sau chiar a vreunui necreștin, dar un catolic nu ar fi trebuit să se gândească la asta ca la o stare ideală de lucruri. Și în Statele Unite mulți catolici gândeau așa. Până în anul 1940, unii catolici americani, observând că numărul lor creștea în mod constant, au susținut că țara lor va deveni sau trebuia să devină un stat catolic imediat ce ei vor ajunge majoritate.

În secolul al XVII-lea și al XVIII-lea Biserica a ignorat în largă măsură ideile dezvoltate în Anglia, în America și de exemplu cele susținute în Franța de Rousseau în romanul său Émile. De altfel nu se putea incomoda datorită ideilor năstrușnice propuse de eretici protestanți sau de un anarhic imoral născut în Geneva calvinistă. Dar când la începutul secolului al XIX-lea aceste idei au început să se răspândească printre catolici (să ne gândim de exemplu la Lammenais sau la Charles de Montalbert, pe care Pius al VII-lea a ales să nu-l condamne din moment ce era un laic și nu un preot), Biserica a crezut că trebuie să reacționeze - și reacția ei a fost un "Nu" categoric. Deja în anul 1814, într-o scrisoare adresată unui episcop francez, Pius al VII-lea și-a manifestat împotrivirea cu privire la articolul 22 din recenta constituție post-napoleonică, care nu numai că garanta libertatea tuturor cultelor, dar sugera și ca guvernul să le protejeze și să le susțină. Optsprezece ani mai târziu, Grigore al XVI-lea a definit în enciclica Mirari Vos o eroare inimaginabilă, un adevărat deliramentum, o nebunie, ideea că fiecare este liber să-și urmeze conștiința. Atacul adus de această enciclică era îndreptat împotriva a ceea ce în acea epocă se numea "indiferentism": ideea conform căreia, în special în privința mântuirii, nu era diferență care propoziții sunt considerate adevărate și care valori trebuie susținute. O altă expresie era "tolerantismul" (Leon al XII-lea îl folosise într-o enciclică precedentă), astăzi poată că am prefera expresia "relativism". Totuși, problema era că autoritatea catolică încă nu știa să deosebească între ce trebuie să gândească un catolic și ce trebuia să permită autoritatea civilă, chiar și în ochii unui catolic. Ideea că în definitiv numai un stat catolic este legitim era prea înrădăcinată. Lipsa acestei distincții a devenit tot mai clară când, în anul 1864, Pius al IX-lea a repetat în enciclica Quanta Cura refuzarea lui deliramentum și rău-famatul Syllabus a prezentat un număr de propoziții cu care un catolic nu putea să fie de acord: că fiecare era liber să mărturisească credința pe care o considera adevărată (15), că statul și Biserica trebuie să fie separate unul de altul (55), că crezurile necatolice pot să fie în mod legitim religie de stat (77) și că libertatea religioasă nu poate să corodeze morala și nu invită la "ciuma indiferentismului" (79). Leon al XIII-lea, în enciclica Libertas Praestatntissimum din anul 1888 scotea în evidență că nu numai dreptatea ci simpla rațiune interzice ca guvernul să urmărească politica de a garanta aceleași drepturi și privilegii tuturor confesiunilor și religiilor. Deși după aceea tonurile s-au mai înmuiat, în ansamblu tot acesta mai era modul de a gândi al lui Pius al XII-lea, când în anul 1953 a ținut un discurs al său la o conferință de juriști catolici.

Așa cum știți cu siguranță, mai ales această tradiție din secolul al XIX-lea l-a făcut pe ex-arhiepiscopul de Dakar, Marcel Lefèbvre să se rupă de Roma după ce o majoritate zdrobitoare de episcopi - 2308 din cei 2386 prezenți - a votat în anul 1965 pentru Dignitatis Humanae. El și adepții săi au considerat declarația despre libertatea religioasă o erezie clară. De fapt nu este ușor de a spune dacă și în ce măsură Dignitatis Humanae este un document care contrazice ceea ce papii din secolul al XIX-lea au susținut. Cu siguranță nu e vorba de o constituție dogmatică așa cum este de exemplu Lumen gentium și obiectul său nu este Biserica ci comunitatea civilă. Totuși este aproape inimaginabil că Biserica poate să retracteze vreodată ceea ce a declarat în anul 1965, în timp ce e posibil ca, în lumina dificultăților pe care le-am menționat la începutul intervenției mele, ea să decidă să clarifice unele pasaje din declarație. Dar ea rămâne o ruptură neîndoielnică de o tradiție ale cărei origini provin, dacă nu din epoca lui Constantin cel Mare, din anul 380, când Teodosiu I a declarat creștinismul religia Imperiului Roman. Unii comentatori au sugerat că situația era deja schimbată și că autoritățile ecleziastice din secolul al XIX-lea ar fi semnat Dignitatis Humanae dacă ar fi trăit în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Dar se poate admite că Biserica adaptează învățătura sa, chiar și numai cea socială, la diferitele epoci și situații? Aceasta continuă să fie acuza Lefebvriștilor și a celorlalți tradiționaliști: că Biserica a cedat în fața spiritului timpurilor și în fața uneia din ideologiile sale cea mai explicită. Deși modul de a argumenta din Dignitatis Humanae este strict teologic, mai precis cristologic, este clar că autorii ei și episcopii care au votat-o au fost influențați și de ceea ce gândea în acea vreme "lumea". Poate că modul cel mai bun de a trata aceste chestiuni a fost propus de Hans Urs von Balthasar, chiar dacă nu chiar (sau nu numai) în contextul în care mă mișc eu acum. În epoca modernă, susține Balthasar, Biserica a neglijat ocazional că ceea ce ea condamna în antagoniștii ei, adevărați sau presupuși, putea să fie, și poate că era realmente, ceva asemănător cu o rămășiță din însăși moștenirea ei. Balthasar justifica această observație prin intermediul interpretării augustiniene a lui expoliatio Aegyptorum ca propunere în De doctrina christiana: tot ceea ce este adevărat și are valoare provine de la Dumnezeu și creștinii nu ar trebui să se teamă să accepte asta chiar dacă este transmis de un păgân. Așa cum s-a întâmplat des în istoria Bisericii, la aceasta din urmă au fost necesare reflecții lungi și mult timp pentru a descoperi și a înțelege că Isus Cristos însuși ar fi votat cu siguranță pentru libertatea religioasă ca principiu de conlocuire umană. Atunci când în anul 1948 Națiunile Unite au promulgat Declarația Universală a Drepturilor Omului mulți catolici au simțit că a sosit momentul și pentru Biserică să susțină articolul 18, care spune: "Orice individ are dreptul la libertate de gândire, conștiință și de religie; acest drept include libertatea de a schimba religia sau crezul, și libertatea de a manifesta, izolat sau în comun, atât în public cât și în privat, propria religie sau propriul crez în învățământ, în practici, în cult și în respectarea riturilor". La acea epocă Biserica încă nu era pregătită oficial să semneze aceste idei. Desigur, țările care se concepeau ca state catolice nu-i mai persecutau pe necatolici; dar adesea nu le garantau să mărturisească în mod public crezul lor, așa cum a fost, de exemplu, cazul Spaniei lui Franco. Dar este semnificativ că acest "fascist infam", după doi ani de la publicarea declarației Dignitatis humanae, a modificat constituția spaniolă așa încât din anul 1967 ea garantează o ocrotire tuturor crezurilor religioase. Totuși, noțiunea de religie de stat privilegiată nu contrazice în sine declarația Conciliului al II-lea din Vatican, și Italia a încetat să aibă una din aceasta în anul 1984, așa încât astăzi, în afară de Vatican singurele "state catolice" europene rămase par să fie ministatele Andorra, Lichtenstein, Malta și San Marino.

Permiteți-mi să ajung la o concluzie. Istoria pe care am încercat s-o sintetizez este pentru noi catolicii într-un anumit sens rușinoasă, în special dacă se ia în considerare secolul al XIX-lea. Așadar, pe de o parte "progresul" cu siguranță nu este, și nu trebuie să fie, chestiunea centrală pentru Biserică și pentru fiecare credincios creștin. În mod substanțial, salvgardarea lui depositum fidei este mai importantă. Pe de altă parte, deși Biserica a avut nevoie de mult timp pentru a discerne ceea ce se putea și ceea ce nu se putea accepta în revendicarea modernă a libertății religioase, Dignitatis humanae este ca o expresie a "spiritului" lui Vaticanum secundum: deși insistă fără ambiguitate asupra adevărului, Biserica nu mai vrea să revendice nici un drept oricărei forme de putere, ci numai să ajungă la inimile persoanelor, așa cum a făcut Isus Cristos.

Traducere după ZENIT de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat