Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maria Voce este noua președintă a Mișcării Focolarelor

Maria Voce, una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale Chiarei Lubich, este noua președintă a Mișcării Focolarelor. A fost aleasă aproape în unanimitate la Castelgandolfo în Italia în dimineața zilei de 7 iulie 2008 de Adunarea generală a mișcării. Noul copreședinte este pr. Giancarlo Faletti, până acum coresponsabilul mișcării la Roma.

După despărțirea de Chiara Lubich la 14 martie, o dată cu alegerea Mariei Voce și a lui Giancarlo Faletti, mișcarea trăiește o nouă etapă a istoriei sale, deoarece se realizează o trecere de la Chiara și de la primele și primii focolarini, care au început mișcarea și care până acum au fost la conducerea mișcării.

În primele sale cuvinte noua președintă le-a mulțumit lor în primul rând pentru încrederea cu care au însoțit această trecere. A spus că este "foarte sigură că în ei îi are pe cei mai apropiați colaboratori".

Funcția noii președinte va fi bineînțeles diferită de cea exercitată de Chiara timp de mai bine de 60 de ani. Ea însăși a vorbit de mai multe ori despre aceasta spunând că "nu o va înlocui o singură persoană", ci "un corp" de persoane: Consiliul general, împreună cu președinta în comuniune cu copreședintele, pentru a garanta mereu carisma unității.

Maria Voce s-a născut la Ajello Calabro la 16 iulie 1937. A cunoscut mișcarea în 1959 și de 44 de ani trăiește în comunitatea Focolarului. Este avocat, dar a studiat și teologie și drept canonic. În ultimii ani s-a angajat în aducerea la zi a Statutelor generale ale mișcării. Se numără printre responsabilii grupului "Comuniune și Drept", rețea a profesioniștilor și cercetătorilor angajați în domeniul justiției, care a luat naștere recent în cadrul Mișcării Focolarelor. Este și membru al Școlii Abbá, Centru de studii interdisciplinare. Are și o experiență directă în domeniul ecumenic și în cel interreligios. Trăind în Turcia mai mult de zece ani, din 1978 până în 1988, i-a cunoscut personal pe patriarhul ortodox al Constantinopolului și pe actualul patriarh Bartolomeu I, cu lideri ai Bisericilor Creștine și cu mediul musulman.

Pr. Giancarlo Faletti s-a născut la Asti (Piemonte) la 14 septembrie 1940, într-o familie modestă, tatăl fiind muncitor, iar mama casnică, foarte sensibilă la problemele sociale. Chiar dacă nu trăia într-un mediu apropiat Bisericii, în el s-a maturizat repede hotărârea de a se angaja puternic între tineri și în voluntariatul creștin, aproape de cei care suferă mai mult și de cei care trăiesc în condiții de sărăcie. La 19 ani este fascinat de idealul fraternității și al unității din Mișcarea Focolarelor și la 25 de ani decide să se dăruiască lui Dumnezeu în focolar. După încheierea studiilor de economie, a îndeplinit atribuții de conducere într-un institut bancar. În afară de Roma, a mai fost responsabil al mișcării la Genova și în Lazio. A fost sfințit preot în perioada în care a fost chemat ca responsabil la Roma.

Primele voturi ale Adunării generale - compuse din 496 de delegați cu drept de vot din cele 5 continente - care au avut loc sâmbăta, 5 iulie, au arătat necesitatea unei pauze de reflecție și a unei aprofundări a comuniunii. În dimineața zilei de 7 iulie, la prima sesiune de vot, noua președintă a fost aleasă practic în unanimitate și copreședintele la prima votare cu mai mult de două treimi din voturi, după cum prevăd statutele. Rezultatele au fost comunicate imediat cardinalului Stanislaw Rylko, președintele Consiliului Pontifical al Laicilor, care, confirmându-i oficial pe aleși, îi urează Mariei Voce și lui Giancarlo Faletti "să îndeplinească în mod util misiunea lor în deplină fidelitate față de carisma primită de Chiara Lubich, fondatoare și primă președintă a operei, urmărind idealul unității, dorință arzătoare exprimată de Isus și obiect prioritar al mișcării".

În următoarele zile va avea loc alegerea consilierilor.

Editura "Oraș Nou" România


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat