Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Numele

"Nu știu cum s-a întâmplat - își începu băiatul povestea. De când mă știu mi-a fost frică să stau cu ceilalți. Chiar frații și surorile mele mă ocoleau - sau, când eram împreună, îmi mai scăpau câte un pumn sau mă ciupeau - așa, «în joacă» spuneau ei. De ce le-o fi părut bine când plângeam?! Poate fiindcă mama mă iubea mai mult - eram cel mai mic.

De fapt, nu-l cunoscusem pe tata. Murise la vreo câteva zile după ce mă născusem eu - se spune că semănam tare bine cu el. Mama mă mângâia și cum ne săruta pe toți înainte de culcare, când ajungea la mine știam că plângea - uneori îi simțeam lacrimile fierbinți pe frunte...

Poate că de asta m-a dat la învățătură... sau numai ca să scap de acasă și să nu mă mai vadă stând mereu într-un colț, bătut de ceilalți mai pe față, mai pe furiș... eu nu mă băteam cu ei. Oricum erau mulți. Și chiar când era unul singur și știam că-l puteam dovedi, la ce bun?! Nu bătaia mă durea, ci ura pe care o simțeam, lovindu-mă înainte de pumnul unuia sau altuia.

În seara aceea mă luaseră pe neașteptate. Căzusem și mă lovisem rău. Nu i-am spus nimic mamei. Ce-ar fi putut să facă?! N-am mâncat, m-am culcat așa, parca mi se făcea frig de tare ce mă dureau toate.

A doua zi n-am mai putut mișca mâna. Nu mă durea, nu mă mai durea nimic, dar mâna n-o mai mișcam. A plâns mult mama. A plâns și s-a rugat. Dar mâna se usca încetul cu încetul.

Am învățat să scriu cu stânga. La început nu-mi mai ieșeau literele așa de frumoase. Dar nu asta conta. Oricum, învățam. De muncit, n-aveam cum.

«Ai să ajungi cerșetor, ce crezi că, dacă moare mama, vreunul dintre noi o să te hrănească?»

Nu mă mai loveau acum - decât cu vorbele. Vorbele mustind de ură. Și ce le făcusem oare?!

Așa s-a și întâmplat. Când mama a murit, m-au dat afară din casă. Învățătorul meu m-a luat de milă - dar avea și el o mulțime de copii, o gură în plus conta. Și cui avea să-i folosească învățătura mea? El spunea să-l ajut cu cei mai mici, dar copiii sunt întotdeauna răi cu cei neputincioși. Asta eram eu: un neputincios.

Ajunsesem să fug de toți. Un timp, m-am mai rugat. Mă învățase mama. Dar încetul cu încetul, am renunțat. Oricum, nimeni nu mă asculta. Și nu mă iubea nimeni. În zilele bune îmi spuneam că iubirea mamei ar trebui să-mi ajungă pentru toată viața. Și chiar să-mi țină de foame. N-ați văzut că, atunci când ești iubit, nu-ți mai e foame? Și chiar trăiam din iubirea ei. Tot pentru ea mă duceam, când mă lăsa învățătorul, la sinagogă (erau multe de făcut în casă și trebuia cumva să-mi câștig adăpostul și mâncarea).

În ziua aceea, învățătorul era singur. M-a chemat la el. Mi s-a făcut frică. Acuș o să-mi spună să plec. Dar unde, Doamne?! Dar nu, nu era asta. S-a uitat lung la mine - cine știe ce-o fi văzut. Mi-a spus să mă spăl și să mergem împreună la sinagogă. N-avea importanță dacă mai era ceva de făcut prin casă.

«De când nu te-ai mai rugat?» - mă întrebă el.

N-am răspuns. Parcă de când se uscase mâna, nici nu mai vorbeam cum trebuie. Limba se împleticea și încetul cu încetul se uscase jumătate din obraz - acum nu mai semănam cu tata, el era tare frumos. Nu mai semănam cu nimeni. Cu ochii în pământ, am mers în urma învățătorului. Ce n-aș fi dat să mă lase în pace, acolo, acasă. Nu mai vroiam nimic: iar lume, iar oameni, iar ură... mai bine aș fi murit.

Când am intrat în sinagogă, el ședea acolo. Nu m-am uitat la el. Demult nu mă mai uitam la oameni și dacă puteam să-i ocolesc, mă credeam în siguranță. Am simțit că învățătorul mă trage de haină.

«Haide, du-te! Te cheamă».

Am încremenit. Cum o să mă cheme pe mine?! Dar l-am auzit șoptindu-mi numele. Îmi știa numele! De când nu-mi mai spusese nimeni pe nume, aproape și eu îl uitasem! Știi, așa e când ești singur: zidurile cresc în jurul tău, nu te vede nimeni, nu te cheamă nimeni pe nume... și încetul cu încetul, nu mai ești decât o poreclă - neputinciosul... Dar nu, el mă chema pe nume. Pe numele meu!

Am făcut un pas. Se făcu gol în jurul meu. Și n-am îndrăznit să mă mișc. Nu, nu-mi era frică. Numai că-mi închipuiam că visez și nu vroiam să mă mai trezesc. Mă chemase pe nume. Toată iubirea pe care o simțisem vreodată era în glasul lui. Și toată iubirea pe care nu avusesem cui s-o dărui atâția ani, începu să-mi curgă deodată în trup. Nu, nu știu cum să vă spun. Trecea așa, ca un val din creștet în tălpi, curgând din cer în pământ.

Îl auzeam vorbind cu cei din jur care-l tot întrebau dacă e permis să vindeci în zi de sâmbătă. Atunci nu știam decât de valul de iubire care curgea, curgea mereu de la el în mine - iar eu, parcă-mi descătușase inima - chiar am reușit să ridic ochii și să mă uit la fața lui. Eram totul numai iubire - îi vedeam buzele mișcându-se, dar parcă nu înțelegeam și nu știam ce spune.

Mai târziu învățătorul mi-a repetat cuvintele lui:

«Care om dintre voi, dacă are o singură oaie și aceasta cade în groapă într-o zi de sâmbătă, nu o ia și o scoate? Dar un om valorează mai mult decât o oaie! Prin urmare, este permis să faci bine în zi de sâmbătă!»

Atunci, așa cum vă spun, eram numai iubire. Nu mai știam nici cine sunt, nici unde sunt - între el și mine era o punte de iubire, o mare de iubire, iubirea curgea ca lumina și știam că iubirea aceea n-o să se sfârșească niciodată.

Când mi-a spus: «Întinde-ți mâna», așa am făcut. Am auzit pe urmă strigătele celor din jur, i-am văzut pe învățații sinagogii ieșind furioși afară - altădată m-aș fi temut, dar în iubirea aceea nu te puteai teme de nimic și de nimeni - și când m-am uitat, mâna mea se făcuse ca și cealaltă - sănătoasă. Am dat cu mâna pe față, obrazul nu-mi mai era căzut și fără vlagă. Am strigat de bucurie și limba nu mi s-a împleticit. Eram om ca toți oamenii.

De asta am venit aici, cum am aflat că l-au prins. Vreau să dau mărturie, mâine, la proces.

Am nume bun în satul meu. Am nume! El mi-a dat nume, în loc de poreclă. Sunt și eu învățătorul altora. Oamenii mă iubesc, copiii mă iubesc. Dar mai mult decât atât, îi iubesc eu pe toți ceilalți. Cine a fost o dată măcar în iubirea lui, se face el însuși iubire, adevăr, dreptate. De asta nu înțeleg ceva: am auzit că unul dintre ai lui L-a trădat, că un altul s-ar fi lepădat de el. O fi adevărat?! Voi ce știți?!"

Se făcu tăcere. Se auzea jăratecul trosnind.

Ședeam toți acolo, în jurul focului și așteptam să se facă ziua.

Nopțile sunt reci la noi și cu cât se apropie dimineața, cu atât e mai frig și întunericul mai greu.

De undeva, cocoșul cânta a treia oară.

Din întuneric, cineva izbucni în plâns.

Un bărbat.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat