Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Fascinația curăției

Priviți copiii, în special pe cei mai mici, priviți la pruncii din leagăn! Este o experiență minunată de care ne putem bucura zilnic pe stradă, în parc sau în familie. Este un dar pe care Dumnezeu ni-l oferă cu generozitate. Dincolo de curiozitatea specifică vârstei care se citește în ochii mari și frumoși ai copiilor, îmi place să admir claritatea privirii lor. De unde această seninătate, această limpezime dezarmantă în care se oglindește cerul? Desigur, din curăția inimii lor, din frumusețea sufletului lor care transpare în exterior pe chip.

Dacă pentru copii curăția este ceva oarecum natural până la o anumită vârstă, nu același lucru îl putem spune despre tineri sau adulți. Pentru aceștia curăția este o virtute creștină care se dobândește prin luptă continuă împotriva curentului acestei lumi impregnată de senzualitate și necurăție. Dar, în definitiv, de ce ne-am angaja în această luptă, ce-am avea de câștigat? Cu alte cuvinte, alături de minunea chipului unui copil, ce argumente am mai putea aduce în favoarea curăției? Nu prea multe pentru cei care sunt cufundați în vicii și păcate - sufletul lor înnegurat și neliniștit nu se poate bucura nici măcar de privirea candidă a copiilor. Pe de altă parte, putem observa cu ușurință faptul că cine prețuiește și trăiește curăția beneficiază în primul rând de prietenia cu Dumnezeu din care decurge tot binele aici pe pământ și apoi în viața veșnică, după cum ne promite Isus: "Fericiți cei cu inima curată pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8).

Cu toții am întâlnit preoți, persoane consacrate, laici despre care putem spune că sunt martori ai prezenței lui Dumnezeu printre noi. Și nu de puține ori am redescoperit pe chipul lor aceeași lumină și limpezime din privirea unui prunc. Curăția inimii lor, trăită frumos după starea de viață specifică fiecăruia, îi ajută să fie persoane capabile de un discernământ profund, care au o privire clară asupra lumii exterioare și interioare. Iar pentru cei care au fost învinși de ispită și au pierdut virtutea curăției, Dumnezeu, în marea lui bunătate, îi așteaptă cu îndurare la scaunul de Spovadă pentru a le spăla sufletul în sângele prețios al Fiului său. În acest drum de purificare continuă prin care sufletul se curăță treptat de mizeria păcatelor, sfintele sacramente - Spovada și Împărtășania deasă, rămân mijlocul cel mai eficient de mântuire pentru oricine e dispus să colaboreze cu harul lui Dumnezeu.

Ajutați de Maica Preacurată, nutrim speranța că la sfârșitul vieții vom fi găsiți cu sufletul curat, înveșmântat în haina albă și imaculată așa cum a fost ea în momentul Botezului nostru. Întotdeauna îl vom avea ca divin învățător pe Isus Cristos care, înconjurat de copii ne spune și astăzi: "Împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei. Cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea" (Lc 18,16-17).

Ciprian Nesimuca


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat