Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Rugăciunea Rozariului ca esență a dialogului transcultural în integrarea în UE

Condiția sine qua non a integrării este comunicarea.

Existăm în măsura în care comunicăm. Comunicarea ne conferă existența și identitatea ca ființe umane, ne ancorează în univers și ne susține în plan fizic-material, psihic și spiritual.

Indiferent de forma în care se efectuează (infraverbală / verbală; orizontală / vertical-ascendentă, vertical-descendentă etc.), comunicarea exprimă esența ființei umane, adică sentimentul permanenței ca durată, al certitudinii ca existență și al unității omului cu universul - altfel spus, comunicarea exprimă în esență legătura omului cu Dumnezeu. Fenomenul apare mai pregnant în condițiile stresului dezrădăcinării / integrării: legătura cu divinitatea în forma religiei proprii permite păstrarea identității naționale și asigură baza comunicării nonviolente. Dialogul interuman are ca model dialogul personal cu divinitatea: acordăm încredere și spațiu de discuție interlocutorului în măsura în care suntem obișnuiți să facem acest lucru în dialogul personal cu Dumnezeu.

Forma dialogului cu Dumnezeu este rugăciunea.

Este semnificativ faptul că o formă particulară de devoțiune - Rozariul - reunește cele trei mari religii: creștinismul, religia islamică și budismul. Dincolo de utilitatea imediată (aceea de a număra invocațiile efectuate), parcurgerea șiragului de boabe ale rozariului pornește de la un model primar al subconștientului care cuprinde: dorința de întoarcere la începutul absolut (sfera = expresia vidului inițial; "zero" este în fapt o sferă), egalitatea șanselor (pe suprafața sferei nu există un punct privilegiat în raport cu centrul), perfecțiunea (spațiul maxim în suprafața minimă) resimțită ca eliberare, continuitatea (se poate "parcurge" suprafața sferei revenind mereu în același punct), discontinuitatea unității în continuitate (sferele "înșirate" pe un suport material - șnur - comun), precum și unitatea semnificantă (o singură sferă nu este decât un bob și atât - unirea și ordinea structurată conferă utilitatea). Este semnificativ, de asemenea, numărul de boabe ale rozariului, care exprimă numărul de repetiții necesare pentru implementarea unei idei-forță în subconștient. Fiind vorba de dialogul omului cu divinitatea în forma religiei, acea idee-forță înseamnă iubire.

Acordând religiei rolul pe care-l merită în procesul integrării, se pot parcurge eficient treptele fuziunii multinaționale cu păstrarea specificului național, trecând de la toleranță la comunicare și comuniune. Este ceea ce dorește să exprime drapelul Uniunii Europene cu cele douăsprezece stele ale coroanei Fecioarei Maria (ea, care este iubirea compasivă prin excelență) și imnul Uniunii Europene (Oda bucuriei), fiindcă floarea iubirii este bucuria. În felul acesta, poate fi recunoscut și deveni viabil altoiul oricărei religii pe trunchiul Europei, atât timp cât rădăcinile creștine ale iubirii și sacrificiului de sine sunt ele însele vii, recunoscute și afirmate ca atare în Uniunea Europeană.

Dialogul interuman începe cu / îl afirmă pe / ajunge la / Dumnezeu.

Este singura șansă a comunicării transculturale, autentic nonviolente.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat