Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea dintre Benedict al XVI-lea și Bartolomeu I pentru deschiderea Anului Paulin

De la sfântul Paul calea pentru unitatea creștinilor

Anul Paulin să-l facă mai bine cunoscut pe sfântul Paul și să contribuie la reînnoirea angajării ecumenice: este dorința exprimată de papa Benedict al XVI-lea în timpul întâlnirii cu Bartolomeu I, Patriarh ecumenic de Constantinopol, desfășurată în dimineața zilei de sâmbătă 28 iunie.

Sanctitate, cu profundă și sinceră bucurie vă salut pe dumneavoastră și grupul distins care vă însoțește și îmi este plăcut să fac asta cu aceste cuvinte luate din a doua Scrisoare a sfântului Petru: "Celor care au primit o credință tot așa de prețioasă ca a noastră prin dreptatea Dumnezeului nostru și a Mântuitorului Isus Cristos, har vouă și pace din belșug, prin cunoașterea lui Dumnezeu și a lui Isus, Domnul nostru!" (1,1-2). Celebrarea sfinților Petru și Paul, patroni ai Bisericii Romei, ca și aceea a sfântului Andrei, patron al Bisericii Constantinopolului, ne oferă anual posibilitatea unui schimb de vizite, care sunt mereu ocazii importante pentru fraterne conversații și comune momente de rugăciune. Astfel crește cunoașterea personală reciprocă; se armonizează inițiativele și crește speranța, care ne animă pe toți, de a putea ajunge curând la unitatea deplină, ascultând de mandatul Domnului.

Anul acesta, aici la Roma, la sărbătoarea patronală se adaugă circumstanța fericită a inaugurării Anului Paulin, pe care am voit să-l stabilesc pentru a comemora al doilea mileniu al nașterii sfântului Paul, cu intenția de a promova o reflecție tot mai aprofundată asupra moștenirii teologice și spirituale lăsată Bisericii de Apostolul neamurilor, cu vasta și profunda sa operă de evanghelizare. Am aflat cu plăcere că și Sanctitatea Voastră a stabilit un An Paulin. Această fericită coincidență scoate în evidență rădăcinile vocației noastre creștine comune și sintonia semnificativă, pe care o trăim, de sentimente și de angajamente pastorale. Pentru această îi mulțumesc Domnului Isus Cristos, care cu puterea Duhului său conduce pașii noștri spre unitate.

Sfântul Paul ne amintește că deplina comuniune între toți creștinii își are fundamentul într-un "singur Domn, o singură credință, un singur botez" (Ef 4,5). Credința comună, unicul Botez spre iertarea păcatelor și ascultarea față de unicul Domn și Mântuitor, să poată de aceea să se exprime cât mai curând în mod deplin în dimensiunea comunitară și eclezială. "Un singur trup și un singur Duh", afirmă Apostolul neamurilor, și adaugă: "după cum ați și fost chemați la o singură speranță" (Ef 4,4). În afară de asta, sfântul Paul ne indică o cale sigură pentru a menține unitatea și, în cazul dezbinării, pentru a o reface. Decretul despre Ecumenism al Conciliului al II-lea din Vatican a reluat indicația paulină și o repropune în contextul angajării ecumenice, făcând referință la cuvintele dense și mereu actuale din Scrisoarea către Efeseni: "Așadar, vă îndemn, eu, prizonierul în Domnul, să vă comportați în mod vrednic de chemarea pe care ați primit-o: cu toată umilința și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, străduindu-vă să mențineți unitatea Duhului în legătura păcii" (4,1-3).

Creștinilor din Corint, în mijlocul cărora apăruseră disensiuni, sfântul Paul nu se teme să le adreseze o chemare puternică pentru ca să fie unanimi în vorbire, să dispară dezbinările dintre ei și să cultive o perfectă unire de gândire și de intenții (cf. 1Cor 1,10). În lumea noastră, în care se consolidează fenomenul globalizării, dar continuă cu toate acestea să persiste dezbinări și conflicte, omul simte o nevoie crescândă de certitudini și de pace. Însă, în același timp, el este rătăcit și aproape sedus de o anumită cultură hedonistă și relativistă, care pune la îndoială însăși existența adevărului. În această privință, indicațiile Apostolului sunt deosebit de potrivite pentru a încuraja eforturile menite pentru căutarea unității depline între creștini, atât de necesară pentru a oferi oamenilor din al treilea mileniu o mărturie tot mai luminoasă despre Cristos, Cale, Adevăr și Viață. Numai în Cristos și în Evanghelia sa omenirea poate găsi răspuns la așteptările sale cele mai intime.

Fie ca Anul Paulin, care a început în mod solemn, să ajute poporul creștin ca să reînnoiască angajarea ecumenică și să se intensifice inițiativele comune pe drumul către comuniunea între toți discipolii lui Cristos. Prezența dumneavoastră aici, astăzi, este desigur un semn încurajator al acestui drum. Pentru aceasta vă exprim încă o dată vouă tuturor bucuria mea, în timp ce împreună înălțăm către Domnul rugăciunea noastră recunoscătoare.

* * *

Discursul Patriarhului ecumenic de Constantinopol

O comunicare mai mare prin intermediul dialogului teologic

Figura apostolului Paul, care cu mărturia sa a plăsmuit "identitatea creștinismului" și a transformat "istoria civilizației occidentale", a fost amintită de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I în discursul adresat lui Benedict al XVI-lea în timpul întâlnirii.

Sanctitate, Iubit Frate în Cristos,

Papa Benedict,

Glorie lui Dumnezeu pentru toate lucrurile! De fapt, el ne-a învrednicit să împărtășim binecuvântările sale îmbelșugate. Cum vom putea să-i mulțumim îndeajuns pentru harul și bunătatea divină pe care ni le-a dat nouă tuturor?

Cu sentimente de bucurie sinceră și autentică aducere de mulțumire participăm la serviciile solemne în ocazia binecuvântată a solemnității sfinților Petru și Paul, patroni apostolici ai Bisericii antice din prima Romă. În decursul secolelor, sângele lor vărsat s-a dovedit o binecuvântare pentru Biserica creștină universală.

Această celebrare fericită este și o ocazie pentru cele două Biserici surori ale noastre să ne rugăm și să celebrăm împreună cu scopul de a pecetlui angajarea noastră pentru reconciliere și pentru a întări legăturile noastre de solidaritate. Prezența mea personală aici astăzi este un gest respectuos de recunoștință autentică pentru a întoarce prezența dumneavoastră personală, Sanctitate, în urmă cu nouăsprezece luni, cu ocazia Sărbătorii sfântului Andrei, primul chemat dintre apostoli și fratele mai în vârstă al sfântului Petru, întemeietor și patron al vechiului sediu al Noii Rome. În decursul istoriei, aceste vizite au constituit schimburi importante între cele două Biserici ale noastre ca expresii tangibile ale unei comunicări mai mari prin dialogul teologic, desfășurat în așteptare rugătoare a comuniunii sacramentale depline în Trupul lui Cristos. Întâlnirile noastre și schimburile noastre, fie aici, fie la Constantinopol, urmează în succesiune istorică schimbul de vizite dintre predecesorii noștri de binecuvântată amintire: Paul al VI-lea și Atenagora, Ioan Paul al II-lea și Demetrios.

Iarăși, un alt motiv de sinceră bucurie este prezența mea aici, împreună cu pelerinii din Patriarhia Ecumenică din toată lumea, pentru a participa la deschiderea oficială a Anului Paulin, pe care încă o dată cele două Biserici ale noastre îl celebrează în timpul aniversării nașterii Apostolului neamurilor, sfântul Paul, exact în urmă cu două mii de ani. La Crăciunul trecut, Patriarhia Ecumenică a anunțat această aniversare printr-o Scrisoare Enciclică adresată tuturor Bisericilor. Programăm o călătorie cu adevărat istorică și o întâlnire de studiu unică în felul său pentru luna octombrie anul acesta, cu ocazia Adunării tuturor Primaților ortodocși la Phanar. Celebrări importante au avut loc deja, în prezența reprezentantului nostru oficial, în orașul antic Tars, unde s-a născut Saul pentru a plăsmui, asemenea Apostolului Paul, identitatea creștinismului și a transforma istoria civilizației occidentale prin convertirea sa radicală și kerygma sa apostolică. Acolo, în Bisericile din Asia Mică, scânteia minusculă a primului creștinism este vizibilă și încă strălucește astăzi ca mărturie vie a unui adevăr veșnic despre Domnul răstignit și înviat, așa cum a fost proclamat de marele Apostol Paul.

Sanctitate, am vrea să vă exprimăm recunoștința noastră ferventă pentru invitația pe care ne-ați adresat-o de a împărtăși aceste festivități solemne. Fie ca întemeietorii și patronii apostolici, sfinții Petru și Paul, să mijlocească pentru noi în fața celui pe care l-au slujit cu fidelitate și l-au predicat peste tot! Ei să continue să ne inspire pe toți cu lărgimea viziunii lor ecleziale și cu fermitatea misiunii lor apostolice!

"Pentru aceste lucruri și pentru toate lucrurile", cu aceste cuvinte din liturgia noastră divină a sfântului Ioan Gură de Aur, "îi mulțumim Domnului". Amin.

(După L'Osservatore Romano, 29 iunie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat