Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din RaducaneniRăducăneni: Hram și primiție

Pr. Adrian Blăjuță, fiu al comunității catolice din Răducăneni, hirotonit preot în catedrala nouă din Iași la 24 iunie 2008, a celebrat prima Liturghie în satul natal duminică, 29 iunie 2008, în solemnitatea Sfinții Petru și Paul - hramul bisericii răducănene.

Parohia romano-catolică Răducăneni este una din cele nouă comunități parohiale și cinci comunități filiale, din Dieceza catolică de Iași, puse sub ocrotirea deosebită a sfinților apostoli Petru și Paul.

Foto: www.dream-studio.roAnul acesta, solemnitatea hramului a fost sporită sensibil cu primiția unuia din cei 21 preoți, hirotoniți în catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regină", marți, 24 iunie 2008, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul: preotul Adrian Blăjuță, originar din Răducăneni.

Pentru enoriașii catolici din Răducăneni, bucuria a fost deosebit de mare, având în vedere faptul că această comunitate este, într-un fel, izolată, aflându-se la distanța de 42 km de Iași și tot atâția de Huși.

Foto: www.dream-studio.roDevenită parohie în 1907, având atunci o bisericuță din lemn, ridicată în 1829, care devine neîncăpătoare pe măsura dezvoltării comunității, în anul 1903 se ia inițiativa construirii unei biserici noi, din piatră, mult mai mare. Lucrările pretențioase, la o biserică în pas cu vremea, s-au încheiat abia în 1931, înregistrând și un episod dramatic, asemănător aceluia din "Legenda Meșterului Manole", cu ocazia construirii bisericii de la Curtea de Argeș: parohul acestei comunități, preotul Benvenut-Rudolf Wiener (1916-1926) a plătit cu prețul vieții râvna sa de supraveghetor asiduu al lucrărilor, prăbușindu-se de pe schelă, în ziua de 26 octombrie, 1926.

Foto: www.dream-studio.roSfințită în 1931, biserica a suferit avarii din cauza cutremurelor de pământ și a altor vitregii. A fost necesar să se intervină pentru consolidarea, restructurarea și restaurarea ei. Acestea s-au încheiat cu succes în timpul parohiatului preotului Anton Farcaș (1993-2004).

În această biserică minunată, plină până la refuz, s-a celebrat solemnitatea de duminică, 29 iunie 2008, cu un sobor de 15 preoți, dintre care patru originari din Parohia Răducăneni.

Foto: www.dream-studio.roDesigur, celebrant principal a fost primițiantul preot Adrian Blăjuță. Predica de hram, combinată foarte bine cu primiția, a fost rostită de preotul Toma Encuță, decan de Roman și paroh de Săbăoani, eminent ctitor de biserici, originar și el din Răducăneni. La dreapta primițiantului s-a aflat fostul paroh Anton Farcaș, cel care l-a și îndrumat spre seminar, și actualul paroh, Marcel Medveș.

După sfânta Împărtășanie, solista Victorița Bleortz, de la Filarmonica Moldova, a încântat pe participanți cu splendidul Ave Maria, de Schubert.

Foto: www.dream-studio.roDupă sfânta Liturghie, un grup de copii și tineri au recitat poezii, au executat cântece și au oferit buchete frumoase de flori primițiantului și celorlalți preoți. Câțiva adulți au rostit cuvântări adresate îndeosebi primițiantului.

În încheiere, preotul Blăjuță, cu emoțiile inerente evenimentului, a mulțumit Tatălui ceresc pentru dumnezeiescul dar al Preoției, bunilor săi părinți, comunității parohiale și slujitorilor ei, profesorilor și formatorilor, corului și binefăcătorilor.

Cinste acestei comunități binecuvântate anul acesta cu un nou preot!

P.A.D.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat