Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Exerciții spirituale pentru preoții profesori

La Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au avut loc, în perioada 25-28 iunie 2008, exerciții spirituale pentru preoții profesori. Alături de ei a participat și PS Petru Gherghel, împreună cu alți preoți de la Episcopie, dar și câțiva preoți din afara seminarului.

Predicator a fost pr. Ugo Vanni, SJ, profesor la Universitatea Pontificală Gregoriana și la Institutul Pontifical Biblic din Roma. Actualmente este spiritual la Colegiul Capranica, din Roma.

Specialist în Cartea Apocalipsului, pr. Ugo Vanni, SJ, s-a adaptat Anului Sfântului Paul, propus de papa Benedict al XVI-lea pentru perioada iunie 2008 - iunie 2009, și a prezentat preoților profesori o serie de meditații-conferință despre gândirea teologică a apostolului neamurilor.

Printre altele, pr. Ugo a individualizat, în ceea ce privește gândirea teologică a marelui apostol, o serie de șase teme, pe baza cărora și-a structurat cele șase meditații, prezentate.

Temele propuse au fost: "Proiectul" lui Dumnezeu, Evanghelia, Credința, Justificarea, Biserica și Dimensiunea escatologică.

În lumina celor prezentate, "Proiectul" lui Dumnezeu este să facă din Cristos inima omului și a lumii.

Evanghelia este văzută ca anunț al morții și învierii lui Isus, anunț care îl interpelează pe om și căruia trebuie să-și dea adeziunea spunând "da" sau "nu", "da" sau "nu" de care va depinde situația sa finală, mântuirea sau condamnarea definitivă.

Credința este adeziunea inițială dată "anunțului" care este evanghelia. Această adeziune este urmată apoi de asimilarea progresivă a acestui "anunț" în întreaga viață, asimilare care trebuie să conducă ulterior la experimentarea comunitară a credinței, pentru a continua apoi în inițiativa misionară.

Justificarea este "drumul" pe care intrăm prin Botez. Cine primește Botezul, acceptă evanghelia prin credință și o dată cu ea pe Cristos, cel după care trebuie să-și modeleze viața. Acceptându-l pe Cristos, persoana este îndreptățită să participe la viața lui.

Biserica este comunitatea care, în diversitatea carismelor, este adunată în jurul Euharistiei și formează trupul lui Cristos.

Dimensiunea escatologică își găsește justificarea în desăvârșirea vieții în Cristos. Omul este chemat în prezent să-și lumineze viitorul folosindu-se de trecut. Mântuirea adusă de Cristos, actualizată în prezent prin sacramente, luminează și sfințește viitorul, care înseamnă pregătire pentru viața veșnică cu Isus.

* * *

Cine este pr. Ugo Vanni?

Ugo Vanni s-a născut la Jesus Maria (Argentina) în anul 1929 și a fost hirotonit preot în ziua de 5 iunie 1960. Face parte din Societatea lui Isus (iezuiții).

A urmat cursuri de specialitate în Filozofie și Teologie, obținând licența în Filozofie și Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, din Roma, după care a obținut doctoratul în Litere la Universitatea Statală din Roma și doctoratul în Științe Biblice la Institutul Pontifical Biblic, tot din Roma.

A predat timp de mulți ani Exegeza Noului Testament la Universitatea Pontificală Gregoriana și la Institutul Pontifical Biblic, publicând între timp numeroase studii despre apostolul Paul și despre Cartea Apocalipsului, fiind implicat în același timp și în numeroase activități pastorale. Astăzi este părinte spiritual la Colegiul Capranica din Roma. Este cel mai mare specialist în Cartea Apocalipsului la nivel mondial.

La Iași, la Institutul Teologic Romano-Catolic, se află pentru a treia oară, cu ocazia exercițiilor spirituale pentru părinții profesori.

În anii anteriori a vorbit despre sfântul Ioan și viața pastorală a preotului în lumina Cărții Apocalipsului, iar anul acesta despre gândirea teologică a Sfântului Paul.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat