Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Sfântului Paul

Un an dedicat sfântului Paul va începe la 28 iunie anul acesta și se va încheia la 29 iunie 2009. Acesta va fi deschis de papa Benedict al XVI-lea sâmbătă, 28 iunie, la rugăciunea de seară, înaintea solemnității Sfinților Petru și Paul. La celebrarea din bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor" va lua parte patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și reprezentanți ai altor Biserici și comunități creștine.

Un "mare eveniment spiritual și pastoral", capabil să trezească în credincioși "o înnoită încredere în Isus Cristos care ne cheamă să vestim și să mărturisim evanghelia fără nici o teamă": astfel a sintetizat papa mesajul anului jubiliar duminică, 22 iunie, după rugăciunea "Îngerul Domnului" din Piața "Sfântul Petru".

Nu se cunoaște cu certitudine anul nașterii sfântului Paul, dar experții sunt de acord în a-l plasa între 7 și 10 după Cristos. În baza acestor date, Biserica Catolică va celebra două milenii de la nașterea apostolului neamurilor.

"Sunt bucuros să anunț oficial că, de la 28 iunie 2008 la 29 iunie 2009, vom dedica un an jubiliar special apostolului Paul, cu ocazia bimilenarului nașterii sale", a spus papa cu un an în urmă.

La 23 noiembrie, același an, a fost prezentat programul anului jubiliar. A-l face cunoscut pe sfântul Paul și a-l integra într-un proiect ecumenic de creștere și dialog: acestea sunt scopurile pe care și le propune Anul Sfântului Paul.

Un an care are menirea, în primul rând, de a-l cunoaște mai bine pe apostolul neamurilor. El a prezentat și a comentat ca nimeni altul doctrina mântuirii și persoana lui Cristos. Este important în acest an dedicat "celui de-al treisprezecelea apostol" să-i fie cunoscută activitatea, călătoriile și bogăția doctrinei conținută în epistole.

O a doua caracteristică este legată de ecumenism. "Apostolul neamurilor, deosebit de angajat să poarte vestea cea bună tuturor popoarelor - a subliniat Benedict al XVI-lea -, s-a cheltuit total pentru unitatea și armonia tuturor creștinilor. Să binevoiască el să ne călăuzească și să ne protejeze în această celebrare bimilenară, ajutându-ne să înaintăm în căutarea umilă și sinceră a deplinei unități a tuturor mădularelor trupului mistic al lui Cristos".

În bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor" din Roma s-a constituit un centru de organizare a tuturor activităților. Acolo a fost amenajată o capelă ecumenică, dând posibilitatea tuturor creștinilor să se roage în imediata vecinătate a mormântului sfântului Paul. Se vor putea face rugăciuni comune: catolicii împreună cu alte comunități creștine.

Au fost fixate, de asemenea, itinerare care să le permită pelerinilor să meargă la locurile legate de anii petrecuți de apostol în Roma; vizite la biserici și situri arheologice, călătorii în Turcia, Siria, Ierusalim, Grecia, Malta și Cipru, locuri pe unde apostolul a trecut, a predicat și a fondat Biserici.

Pentru detalii în privința inițiativelor și evenimentelor, se poate consulta situl www.annopaolino.org. Tot cu ocazia acestui an jubiliar, au fost tipărite o serie de cărți și reviste folositoare pentru meditația personală și pentru celebrările comunitare.

Cu puține zile înainte de deschiderea Anului Paulin au apărut în 400 de librării 45 mii de exemplare al revistei lunare "Paulus" care vrea să-l facă cunoscut pe apostolul neamurilor prin servicii, interviuri, dosare. Revista va fi prezentă și pe situl paulusweb.net. "Paul ar crea un portal eclezial mai cuprinzător decât Google sau decât Wikipedia - scrie în editorial preotul Angelo Colacrai, directorul Societății «San Paolo» -, ar vorbi la toate adunările naționale. Nu ar fi numai păstor de oi și de miei deja la adăpost și protejați, dar s-ar avânta în larg ca un pescar de oameni de orice fel".

Și în Dieceza de Iași, alături de alte inițiative, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea pastorală de la 1 decembrie 2007, a fixat pentru Anul Sfântului Paul prezentarea în toate parohiile a 10 cateheze inspirate din Faptele Apostolilor (pregătite de Oficiul pentru Cateheză) și a unui material cu 12 teme despre persoana, scrierile și teologia apostolului neamurilor (elaborate de Oficiul pentru Pastorația Biblică). Toate aceste cu scopul de "a-l cunoaște mai bine pe apostolul Paul și a ne familiariza cu scrierile și cu teologia sa".

Cu privirea îndreptată spre viața și spre scrisorile apostolului neamurilor, Anul Sfântului Paul poate fi un timp de convertire, în care mulți pot să experimenteze un nou Damasc. Un timp în care unii, asemenea apostolului care a căzut de pe cal, pot să încerce să coboare de pe înălțimile pe care ei înșiși s-au urcat, pentru a-și cunoaște propria viață de păcat și se lăsa împăcați cu Dumnezeu. Un timp potrivit pentru a crește în cunoașterea Domnului și în dorința de a-l vesti și celor care nu-l cunosc.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat