Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica ep. Aurel Percă la Liturghia de hirotonire a 21 de preoți

În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, marți, 24 iunie 2008, în catedrala "Sfânta Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 21 de diaconi: 15 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București, 1 pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo", și unul pentru 1 pentru Ordinul Carmelit. Redăm textul integral al predicii rostite de ep. Aurel Percă.

Duceți în lume speranța lui Dumnezeu

"Iubirea lui Dumnezeu este în mijlocul nostru"! Această mărturisire de credință și această experiență de viață creștină care ne însoțesc pe drumul nostru spiritual și pastoral găsesc astăzi, în celebrarea hirotonirii preoțești, o expresie deosebit de intensă și plină de bucurie.

Cântăm împreună iubirea lui Dumnezeu care, prin sacramentul Preoției - adică revărsarea Duhului Sfânt, rugăciunea Bisericii și impunerea mâinilor episcopului, succesor al apostolilor -, care creează în candidații la sfânta Preoție o inimă nouă, o inimă de preoți, părtași într-un mod specific la preoția lui Cristos Isus.

Asupra acestei iubiri, care generează și plăsmuiește inima preoților, oferă o lumină intensă și în același timp o energie de har și de bucurie cu totul specială cuvântul lui Dumnezeu proclamat la această solemnitate a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

1. Voi face din tine lumina popoarelor, ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului

Din partea profetului Isaia, în prima lectură, ne vine o afirmație profundă, dar și extraordinară, excepțională, cu puterea de a ne duce chiar în inima misterului lui Dumnezeu: "Domnul m-a chemat de la nașterea mea, din sânul mamei mele mi-a spus pe nume". Este chemarea și fixarea unei misiuni însoțită de invitația de a nu avea teamă: nu este posibil să ne temem când Domnul cheamă pe fiecare dintre noi pe nume, când ne face "proprietatea" sa ("tu ești servitorul meu... în tine mă voi preamări"), când ne asigură mereu prezența sa: "voi fi cu tine", "voi face din tine lumina popoarelor". Astfel încă o dată Dumnezeu ne vorbește, asigurându-ne în persoana profetului de ce nu trebuie să nu ne fie teamă de misiunea încredințată: "deoarece eu sunt Domnul Dumnezeul tău, sfântul lui Israel, salvatorul tău", cel care te scoate din sclavia Egiptului și îți dă pământul făgăduit al libertății.

Desigur, nimeni dintre noi nu este atât de nechibzuit încât să pretindă merite înaintea lui Dumnezeu. Ceea ce însă nu poate să nu ne fascineze și să ne uimească este gratuitatea absolută a iubirii sale față de noi, o gratuitate care strălucește ca o perlă într-un alt cuvânt al lui Dumnezeu: "Căci așa am fost eu prețuit în ochii lui Domnului". Profetul încheie fragmentul de la, prima lectură, amintind de misiunea specială primă din partea Domnului care declară: "Voi face din tine lumina popoarelor, ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului".

Dragi candidați la sfânta Preoție, o știți bine că slujirea voastră - nu numai în situații extraordinare, dar și în cele normale, aș zice cotidiene - vă va rezerva entuziasm, bucurie și mângâiere, și în același timp dificultăți, oboseală, încercări, deziluzii, suferințe. Veți putea avea momente în care vi se va părea că sunteți acoperiți de apele neînțelegerii și ale refuzului sau că treceți prin mijlocul focului pericolelor cu tentația de a renunța la radicalitatea evanghelică proprie celui care îl urmează pe Cristos și la fidelitatea față de angajamentele cele mai sacre ale preoției voastre. Dar știți bine că Dumnezeu nu încetează să-și arate iubirea sa față de voi, tocmai pentru că ați fost rânduiți pentru o misiunea specială, prin care deveniți instrumentele sale în proclamarea mântuirii în fața tuturor popoarelor. În această iubire stă izvorul inepuizabil și mereu nou și reînnoitor al acelei speranțe care nu dezamăgește, despre care ne vorbește apostolul Paul: "Speranța nu înșală, pentru că iubirea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne -a fost dat" (Rom 5,5).

Privind la imaginea lui Ioan Botezătorul, putem spune că este o vocație realizată, primind misiunea specială de a fi Înainte-mergătorul lui Mesia cu o chemare specială de a fi lumină a neamurilor.

Ioan Botezătorul, după mentalitatea timpului, trebuia să primească numele de Zaharia sau unul al uneia din rude, pentru a merge pe urmele sale; Dumnezeu, în schimb, îi propune ca numele să fie Ioan, cu o misiune specială, tainică și absolut imprevizibilă. Numai pentru că acceptă propunerea lui Dumnezeu, Înainte-mergătorul devine cel mai mare dintre cei născuți din femeie.

Dumnezeu, chiar înainte de a vă naște, a rostit și numele vostru și v-a propus o misiune specială și irepetabilă, v-a chemat să fiți într-un mod sublim slujitorii săi prin sfânta Preoție. Dacă luați act de acest lucru și vă faceți disponibili în fiecare zi pentru realizarea ei, veți deveni și voi, respectând proporțiile, slujitori ai lui Dumnezeu, lumină a neamurilor, și veți colabora la ducerea mântuirii până la marginile pământului. Dacă, în schimb, preferați să vă realizați după un plan al vostru, personal, riscați să rămâneți persoane neînsemnate în cadrul istoriei mântuirii.

Vouă, dragi candidați la sfânta Preoție, Dumnezeu vă adresează astăzi într-un mod special cuvântul spus profetului Isaia și aplicat Sfântului Ioan: "Te voi face lumină a neamurilor, pentru ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului".

O veți face vestind cuvântul lui Dumnezeu, pentru că preotul este omul Cuvântului, căruia îi revine misiunea de a duce vestea evangheliei la toți oamenii din timpurile noastre.

O veți face prin celebrarea sfintelor sacramente, în special al euharistiei, pentru că preotul este omul Euharistiei, prin care el pătrunde în inima misterului pascal al lui Cristos. În special la sfânta Liturghie veți simți tot mai mult nevoia de a vă conforma mai intim cu Isus, Marele și veșnicul Preot.

2. Ioan, icoana lui Cristos: Preotul, icoană a lui Cristos

Fragmentul din Faptele Apostolilor proclamat la lectura a doua, evidențiază preocuparea primei comunități creștine de a face o deosebire între Mesia și Înainte-mergătorul său. Necesitatea este datorată faptului că Ioan Botezătorul îndeplinise într-un mod "prea" excelent misiunea ce i-a fost încredințată, și anume de a fi icoană a lui Cristos, imagine a Mântuitorului.

Ioan Botezătorul era un personaj mare, astfel încât mulți îl confundau cu Mesia însuși; chiar și prima comunitate creștină a trebuit să rezolve această problemă, care nu era deloc ușoară. Evangheliile, în orice caz, fac evidentă diferența între cele două personaje, ca de altfel și între mesajele lor, accentuând transcendența absolută a lui Cristos.

Ioan a spus-o clar: "Eu nu sunt ceea ce voi credeți că sunt; iată, vine după mine unul, căruia nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălțămintei".

Noi toți, prin vocație fundamentală, avem misiunea de a fi icoană a lui Cristos, icoana cea mai perfectă posibilă; nimeni, totuși, nu poate spune că se identifică cu el, că vorbește în locul său, că profite de autoritatea sa pentru a realiza planuri personale avantajoase.

Cu atât mai mult se poate spune acest lucru despre preot: preotul este chemat să fie o icoană fidelă și autentică a lui Cristos.

Ceea ce dorește astăzi lumea în Biserică este ca să vadă pe fața preotului imaginea lui Cristos. Nimeni nu poate rezista la fascinația feței Domnului, a sincerității sale, a loialității, a dăruirii, a iubirii.

Doresc să fiți adevărate icoane, adevărate imagini ale lui Cristos în trăirea preoției voastre: oricine va veni în contact cu voi, oricine vă va vedea celebrând sfânta Liturghie, oricine vă va vedea rugându-vă, dezlegând la scaunul de Spovadă sau în orice altă împrejurare, să poată spune: aici este o oglindire a feței lui Cristos, o icoană a Domnului, este ceva din adevărul lui, din curajul său, din blândețea sa; este ca și cum ar fi însuși Cristos, și de fapt trebuie să fie așa, de vreme ce despre preot se spune că este "un alt Cristos".

Cu sacramentul Preoției voi deveniți semn, sacrament, al lui Cristos-Capul, veți primi în voi puterea Duhului și veți fi în măsură să repetați împreună cu El: "Duhul Domnului peste mine: pentru aceasta m-a consacrat cu ungere". Nu deveniți funcționari, administratori, birocrați; sacramentul Preoției vă transformă în interior, făcând din fiecare dintre voi "un alt Cristos". Mențineți de aceea vie privirea asupra Mântuitorului Isus, origine și model al Preoției voastre; faceți-vă părtași de sentimentele sale și imitați-i stilul acțiunilor sale.

Preotul este acela care continuă acțiunea lui Cristos în istorie, el oferă în timpul sfintei Liturghii, în virtutea sacramentului Preoției, viața lui Isus pentru mântuirea oamenilor. Viața preotului este unită, ca și cea a credincioșilor, de jertfa lui Cristos și el continuă opera lui Isus și după celebrarea euharistică, proclamând venirea Împărăției lui Dumnezeu, educând poporul său și având grijă de cei slabi și bolnavi.

Fiți speranță vie

Dragi candidați, sunteți chemați să duceți în lume lumina și mântuirea lui Dumnezeu, sunteți chemați să introduceți în istoria zilelor noastre și mai mult încă în rănile inimilor umane bucuria care vine de la Dumnezeu și pe care Dumnezeu dorește s-o dăruiască tuturor. Nu sunteți oare miniștri ai evangheliei și evanghelia nu este oare vestea cea bună aducătoare de bucurie?

Vreau să vă amintesc ceea ce a spus Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea în duminica a IV-a a sfintelor Paști, în ziua de 27 aprilie 2008, adresându-se preoților pe care i-a sfințit: "Dragi prieteni, aceasta este și misiunea voastră: să duceți evanghelia la toți, pentru ca toți să simtă bucuria lui Cristos și să fie bucurie în orice localitate. Ce poate mai frumos decât aceste lucru? Ce poate fi mai mare, mai entuziasmant, decât a coopera la răspândirea în lume a Cuvântului vieții, a comunica apa vie a Duhului Sfânt? A vesti și a mărturisi bucuria: acesta este nucleul central al misiunii voastre, dragi diaconi, care peste puțin timp veți deveni preoți. Apostolul Paul numește pe miniștrii evangheliei drept «slujitori ai bucuriei». Creștinilor din Corint, în a doua sa scrisoare, el scrie: «Nu că am fi noi stăpâni peste credința voastră, ci vrem să colaborăm și noi la bucuria voastră, căci voi rămâneți tari în credință» (2Cor 1,24). Sunt cuvinte program pentru orice preot. Pentru a fi colaboratori ai bucuriei altora, într-o lume deseori tristă și negativă, este nevoie ca focul evangheliei să ardă în voi, ca bucuria lui Dumnezeu să locuiască în voi. Numai atunci veți putea fi mesageri și multiplicatori ai acestei bucurii plină de lumină ducând-o tuturor, în special celor care sunt triști și descurajați".

Dragi candidați, care peste puține momente veți fi ridicați la treapta Preoției, vreau să termin cu un îndemn, preluat din enciclica Papei Benedict XVI, Spe salvi, cu certitudinea că îl veți primi și îl veți pune în practică: "Duceți lumii întregi speranța lui Dumnezeu", la care adaug cuvintele Domnului adresate profetului Isaia și care a fost programul sfântului Ioan Botezătorul: "Te voi face lumină a neamurilor, pentru ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului".

Fiți lumină adevărată pentru toți oamenii și duceți mântuirea până la marginile pământului, cuvinte care s-au adeverit în persoana sfântului Ioan Botezătorul.

Fiți așadar voi lumină plină de speranță întrupată pentru Biserica lui Cristos, pentru diecezele unde veți fi primim locul de slujire, pentru comunitățile încredințate spre păstorire. Fiți "plini de bucurie" , de aceea bucurie care vine din inima lui Cristos și umpleți pe toți pe care îi întâlniți de această bucurie. Cu apostolul Petru vă spun: "Iubiți-l pe Isus Cristos și credeți în el, chiar fără să-l fi văzut! De aceea tresăltați de bucurie, în timp ce urmăriți scopul credinței voastre, adică mântuirea sufletelor".

"Binecuvântat să fii tu, Doamne și Părinte
al Domnului nostru Isus Cristos:
În marea ta milostivire
ne-ai renăscut prin învierea
lui Isus Cristos din morți
pentru o speranță vie.
Umple inimile acestor fii ai tăi
cu Duhul Mângâietor,
pentru ca, prin vestirea cuvântului
și frângerea pâinii,
să ducă în lume speranța
care este Cristos Domnul.
Și tu, Marie, însoțește-ne,
pentru ca inimile noastre să fie îndreptate acolo
unde se află adevărata bucurie.
Amin".

* * *

Iași: Sfințiri de preoți (II)
Iași: Sfințiri de preoți (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți
24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți (FOCUS)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat