Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de preoți (II)

În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, marți, 24 iunie 2008, în catedrala "Sfânta Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 21 de diaconi: 15 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București, 1 pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo", și 1 pentru Ordinul Carmelit.

La Liturghia de hirotonire, prezidată de PS Petru Gherghel, au participat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, (care a ținut și cuvântul de învățătură), PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și 190 de preoți printre care prelatul Albert Holenstein, superiori ai Congregației "Iosefinii lui Murialdo" și ai Ordinului Carmelit, profesori de la Institutul Teologic din Iași, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.

La ora 11.00 procesiunea a pornit din catedrala veche. Ministranții purtând crucea procesională și diaconul care purta evangheliarul au fost urmați de candidații la sacramentul Preoției, de preoți și de episcopi.

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost umplută până la refuz de credincioși printre care rude, prieteni și cunoscuți ai noilor hirotoniți.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel a adresat salutul său candidaților la Preoție, oaspeților și tuturor credincioșilor prezenți.

După proclamarea evangheliei, candidații au fost strigați pe nume și au răspuns "prezent" făcând un pas în față. Ei au declarat înaintea tuturor credincioșilor că își vor asuma misiunea ce derivă din primirea sacramentului Preoției și au făcut episcopului promisiunea de ascultare și respect.

"Duceți în lume speranța lui Dumnezeu" este mesajul pe care Preasfințitul Aurel Percă l-a transmis în cadrul predicii. Excelența sa a amintit că iubirea lui Dumnezeu, care prin sacramentul Preoției - adică revărsarea Duhului Sfânt, rugăciunea Bisericii și impunerea mâinilor episcopului, succesor al apostolilor -, creează în candidații la sfânta preoție o inimă nouă, o inimă de preoți, părtași într-un mod specific la preoția lui Cristos Isus. De asemenea, le-a amintit noilor preoți că Dumnezeu le-a adresat astăzi într-un mod special cuvântul spus profetului Isaia și aplicat sfântului Ioan: "Te voi face lumină a neamurilor, pentru ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului". Ioan Botezătorul a îndeplinit într-un mod excelent misiunea ce i-a fost încredințată: aceea de a fi icoană a lui Cristos, imagine a mântuitorului. Și preotul este chemat la aceeași misiune: de a fi icoană fidelă și autentică a lui Cristos. Preasfințitul a mai subliniat că preotul este acela care continuă acțiunea lui Cristos în istorie; el oferă în timpul sfintei Liturghii, în virtutea sacramentului Preoției, viața lui Isus pentru mântuirea oamenilor. Viața preotului este unită, ca și cea credincioșilor, de jertfa lui Cristos și el continuă opera lui Isus și după celebrarea euharistică, proclamând venirea Împărăției lui Dumnezeu, educând poporul său și având grijă de cei slabi și bolnavi.

După cuvântul de învățătură, în timp ce diaconii aspiranți la sacramentul Preoției au stat prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic "Sf. Iosif" a intonat Litania tuturor sfinților, după care a urmat impunerea mâinilor episcopului, succesor al apostolilor, și a celorlalți preoți și rugăciunea de consacrare. Candidații au îmbrăcat hainele specifice preotului (stola și planeta), iar apoi a avut loc ungerea mâinilor cu sfânta crismă, înmânarea potirului și a patenei și, în final, primirea sărutului păcii.

La final, un preot nou-sfințit, în numele tuturor preoților nou-sfințiți, a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit, celor prezenți și tuturor celor care i-au susținut pe drumul formării.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 16-23 iunie, la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, pr. Eduard Coșa, spiritual la Seminarul Liceal din Bacău, a condus exercițiile spirituale pentru candidații la Preoție.

*

Preoții nou sfințiți:

Pentru Dieceza de Iași:
Lucian Adam (Bahna-Nicorești - 11.07.1983), Ioan Balan (Huși "Sf. Anton" - 10.02.1981), Adrian Blăjuță (Răducăneni - 16.08.1983), Ștefan Bortă (Gârleni-Lespezi - 10.09.1982), Adrian Bulai (Gioseni - 5.10.1982), Laurențiu Dăncuță (Bacău "Fer. Ieremia" - 16.05.1982), Paul Fechetă (Adjudeni - 21.11.1982), Cristinel Gal (Pildești - 3.11.1982), Ciprian Laslău (Bacău "Sf. Cruce" - 3.07.1981), Eduard Păduraru (Gioseni - 17.04.1983), Emil Ioan Robu (Săbăoani - 12.11.1982), Mihai Savin (Iași "Sf. Anton" - 3.11.1981), Romică Sociu (Bacău "Sf. Nicolae" - 2.08.1981), Andrei Staszkovian (Solonețu Nou - 23.11.1983), Gabriel Trișcă (Roman "Sf. Tereza" - 26.03.1981);

Pentru Arhidieceza de București:
Liviu Marian Bulai (Roman "Inima Neprihănită" - 17.10.1982), Eusebiu Gabor (Bâra-Satu Nou - 2.08.1983), Petru Medveș (Adjudeni - 19.08.1982), Sergiu Alin Pal (Roman "Sf. Tereza" - 13.10.1982);

Pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo":
Maximilian Horlescu (Buruienești - 25.07.1979);

Pentru Ordinul Carmelit:
Sebastian Benchea (Somușca - 16.12.1978).

*

Impresii

"Pot spune că Duhul Sfânt a coborât asupra mea, că Domnul m-a încărcat cu haruri, cu daruri, mi-a oferit o misiune: aceea de a răspândi evanghelia și totodată să împart sfintele taine, să răspândesc tuturor iubirea lui Dumnezeu. Am ceva emoții, însă mă simt bucuros și vreau, cu ajutorul Domnului, să continui această misiune încredințată și, cu tot curajul și bucuria, să merg înainte". (Pr. Emil Ioan Robu)

"De multe ori în viață mi-am amintit cuvintele lui Ioan Paul al II-lea care zicea că preoția este un mare dar și în același timp este un mare mister. Și eu astăzi îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul primit, pentru toate harurile și, de asemenea, mă rog ca toată viața mea de preot să divulg acest mister. Și aceasta se poate face prin slujirea poporului lui Dumnezeu, în Dieceza de Iași, în toate parohiile, la care Dumnezeu mă va trimite. Încă o dată mulțumesc lui Dumnezeu și cer ajutorul lui pentru a trăi cât mai bine preoția, care este un dar și un mare mister". (Pr. Andrei Staszkovian)

Marcelin Blaj și Maricel Bulai

* * *

Iași: Predica ep. Aurel Percă la Liturghia de hirotonire a 21 de preoți
Iași: Sfințiri de preoți (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți
24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți (FOCUS)


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat