Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de preoți (I)

În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, marți, 24 iunie 2008, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 21 de diaconi: 15 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București, unul pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo", unul pentru Ordinul Carmelit.

La Liturghia de hirotonire, prezidată de păstorul diecezei, au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, prelatul Albert Holenstein (Austria), superiori ai Congregației "Iosefinii lui Murialdo" și ai Ordinului Carmelit, profesori de la Institutul Teologic din Iași, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților.

La ora 10.50, procesiunea a pornit din catedrala veche. Aproape 200 de preoți și cei 21 de diaconii erau în față episcopilor... Noua catedrală era plină până la refuz de credincioși veniți din toate părțile Moldovei și nu numai. Unii dintre ei erau în costume populare, precum cei de la Solonețu Nou. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea.

La începutul Liturghiei, episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe oaspeți și pe toți credincioșii prezenți. "Biserica astăzi celebrează pe Înaintemergătorul lui Isus, admirându-i slujirea și curajul, a spus păstorul diecezei. Ne bucură că Biserica are noi candidați, înaintemergători și vestitori ai evangheliei. Se bucură Dieceza de Iași, Arhidieceza de București, familia iosefinilor, familia carmeliților".

La predică, PS Aurel Percă, în lumina lecturilor proclamate, a vorbit despre "iubirea lui Dumnezeu care este în mijlocul nostru și se regăsește în celebrarea hirotonirii preoțești".

"Dragi candidați la sfânta preoție, li s-a adresat predicatorul, o știți bine că slujirea voastră vă va rezerva entuziasm, bucurie și mângâiere, și, în același timp, dificultăți, oboseală, încercări, deziluzii, suferințe.... Dar știți bine că Dumnezeu nu încetează să-și arate iubirea sa față de voi, tocmai pentru că ați fost rânduiți pentru o misiunea specială".

I-a invitat apoi să privească la Ioan Botezătorul care a fost chemat de Dumnezeu înainte de a se naște și care a fost imagine a lui Cristos. Și cei 21 au fost chemați să devină lumină a neamurilor...

"Doresc să fiți adevărate icoane, adevărate imagini ale lui Cristos în trăirea preoției voastre: oricine va veni în contact cu voi, oricine vă va vedea celebrând sfânta Liturghie, oricine vă va vedea rugându-vă, dezlegând la scaunul de spovadă sau în orice altă împrejurare, să poată spune: aici este o icoană a Domnului... Duceți lumii întregi speranța lui Dumnezeu (cf. Spe salvi)", a încheiat PS Aurel.

Momentul cel mai emoționant din ritul sfințirii preoților a fost când diaconii aspiranți la preoție au stat prosternați cu fața la pământ și s-a cântat Litania tuturor sfinților. De asemenea, a fost impresionat momentul impunerii mâinilor din partea episcopilor și a preoților prezenți în biserică. Atunci fiecare preot și-a adus aminte de momentul hirotonirii lui.

PS Cornel Damian, transmițând salutul arhiepiscopului de București, a vorbit despre experiența lui Benedict al XVI-lea când, fiind la un curs de exerciții spirituale în Mexic împreună cu 1.500 de preoți și 500 de episcopi, după predică s-a apropiat de el un tânăr preot care i-a cerut: "Binecuvântați-mă ca să fiu un profet al lui Dumnezeu". I-a îndemnat pe candidați să devină profeți, asemenea lui Ioan Botezătorul. "M-am rugat pentru a fi și voi profeți ai lui Dumnezeu", a încheiat episcopul.

La finalul Liturghiei, unul dintre preoții nou-sfințit, în numele celorlalți, a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit, pentru că le-a dat viață, s-a oprit prin localitățile lor și ia chemat spunându-le: "Veniți după mine". Un gând de mulțumire a fost pentru părinți, primii care le-au vorbit despre Dumnezeu, le-au împreunat mâinile pentru rugăciune și le-au condus pașii spre biserică. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților, binefăcătorilor și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

După Liturghie: felicitări, cântare de "Mulți ani", flori, fotografii, bucurie... Preoții nou-sfințiți au fost înconjurați de părinții și rudele lor.

Evenimentul de azi pentru biserică e bucurie, pentru credincioși emoții și întărire în credință, pentru preoți entuziasm. Pentru fiecare ziua de azi a însemnat ceva.

Pr. Anton Bișoc, unul dintre cei mai în vârstă preoți din dieceză (60 de ani de preoție, 87 de ani de viață) mi-a spus că și-a amintit azi de preoții care au înfundat pușcăriile în regimul comunist, precum pr. Wilhelm Clofanda sau pr. Anton Peț. S-a rugat ca preoții nou-sfințiți să fie buni și sfinți și să aibă curajul lor în a vesti evanghelia.

Pr. Iulian Tancău are șase ani de preoție. Pentru el ziua de azi a însemnat bucurie și încurajare: prin preoții nou-sfințiți se îngroașă rândurile, crește numărul celor care vor lucra în via Domnului.

În următoarele două duminici, preoții nou-sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale. Apoi vor aștepta numirea din partea superiorilor lor.

O bucurie și o împlinire pentru ei, pentru părinții și rudele lor, pentru comunitățile din care provin.

Cei 21 de preoți înseamnă și o împlinire a rugăciunilor credincioșilor. Odinioară Isus a spus: "Rugați-l pe Domnul secerișului să trimită lucrători în câmpul său"...

Ei, sărbătoriții de azi, sunt o binecuvântare pentru Biserica din Moldova, sunt semnul bunătății lui Dumnezeu față de oameni....

Au rămas ca un ecou în inimile multora cuvintele papei Benedict al XVI-lea din duminica a IV-a sfintelor Paști (27 aprilie 2008), când s-a adresat preoților pe care i-a sfințit. Cuvintele au fost reluate de PS Aurel Percă la predică: "Dragi prieteni, aceasta este și misiunea voastră: să duceți evanghelia la toți, pentru ca toți să simtă bucuria lui Cristos și să fie bucurie în orice localitate. Ce poate mai frumos decât aceste lucru? Ce poate fi mai mare, mai entuziasmant, decât a coopera la răspândirea în lume a Cuvântului vieții, a comunica apa vie a Duhului Sfânt? A vesti și a mărturisi bucuria: acesta este nucleul central al misiunii voastre, dragi diaconi, care peste puțin timp veți deveni preoți".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Iași: Sfințiri de preoți (II)
Iași: Predica ep. Aurel Percă la Liturghia de hirotonire a 21 de preoți

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți
24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți (FOCUS)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat