Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Formarea animatorilor GREF

Surorile "Maria Bambina" din Parohia "Sf. Cruce" din Bacău în colaborare cu pr. Vasile Petrișor au organizat în zilele de 19 și 20 iunie 2008 o întâlnire de formare pentru animatorii GREF (Grup Recreativ Estiv-Formativ) la care au participat 87 de tineri din 9 localități (Bacău, Fărăoani, Iași, Huși, Horlești, Cleja, Valea Seacă, Vladnic, Gheorghe Doja) în care se organizează GREF pentru copii.

Lucrurile cele mai frumoase și mai importante din viață încep adesea dintr-o joacă, din întâmplare, pornind de la atenția pe care o acordăm momentelor cotidiene aparent nesemnificative. Viața este totdeauna mult mai amplă decât gândim noi despre ea. Toată ființa noastră este interesată de ceea ce ne înconjoară: corpul nostru alege și se adaptează, inima noastră caută, descoperă și se lasă răpită... Doar mai târziu intervine rațiunea, profunzimea noastră umană, care reordonează, discută, clarifică, cântărește.

Există un moment și în aventura educativă a unui animator care decide "pentru nimic", se îmbarcă în proiecte cărora nu le cunoaște greutatea și nici finalitatea. Este forța vieții care, înainte de a fi un act reflexiv, este un impuls, o intuiție..., care te pune de partea ei fără condiții, să faci să răspundă inima, interesele, voința de a trăi.

Toate acestea, deși par, nu se nasc din întâmplare: vin de departe, de la un ajutor oarecare acordat pentru a crește, de la continuitatea multor propuneri formative, nu întotdeauna înțelese și urmate. Este viața cea care regenerează.

Printre multe motive care au adunat în zilele de 19 și 20 iunie 2008 tineri adolescenți, disponibili pentru animarea GREF-ului, cu siguranță cel mai important este alegerea de a sta de partea vieții, dorința de a descoperi chiar și cea mai mică dimensiune a bucuriei de a trăi.

Animatorul este un căutător "de aur"; doar cel care caută viața și o găsește, merge, vinde tot ce are și se pune în slujba ei.

Acești minunați 87 de animatori, veniți din 9 localități (Bacău, Fărăoani, Iași, Huși, Horlești, Cleja, Valea Seacă, Vladnic, Gheorghe Doja), au lăsat pasiuni personale, dorințe izolate, timpul, comoditatea care le era permisă în atât de mult așteptata vacanță și s-au adunat pentru a învăța cum să devină adevărați animatori, cum să-și mărturisească în mod concret credința și misiunea pe care o au în Biserică, cum să devină tovarăși pentru cei mici pe drumul vieții.

Deci nu este suficientă intenția inițială de a fi animator, cu atât mai puțin pentru a fi educator.

Acțiunea pastorală care a devenit prioritară pentru perioada de vacanță în slujba copiilor, nu poate fi redusă doar la acțiune socială (voluntariat), ci se prezintă ca o activitate care îl implică pe animator să-l recunoască pe Cristos ca Domn al vieții.

Animatorii și-au arătat disponibilitatea nu doar să atinge un obiectiv educativ, ci deschiderea spre o imensă capacitate de colaborare plină de respect, de căutare, de autoverificare a creșterii personale în înțelepciune, vârstă și har.

Momentele formative ținute și coordonate de pr. Vasile Petrișor și sr. Silvia Brandiu, au ajutat animatorii să descopere în acțiunea educativă modul prin care ei sunt implicați în mod direct să se realizeze pe deplin ca persoane umane și creștine în cele trei dimensiuni ale vieții: identitatea, relaționalitatea și slujirea. Animatorul este cineva care are la inimă binele vieții sale și pe cel al altora; este deschis spre confruntare cu credința și cu stilul adoptat de Dumnezeu, după cum a subliniat părintele.

Ne-am putea întreba, ce îl face deosebit pe animatorul GREF de ceilalți tineri?

Specificitatea este dată de slujirea educativă care nu se poate reduce la relații aparente, exterioare, ci implică o trăire motivată a slujirii; este un fel de deschidere progresivă spre ceilalți, îndeosebi spre copii, trăind tot mai mult acțiunea educativă cu spirit de gratuitate. În perspectivă creștină, putem spune că a-i sluji pe copii duce la înțelegerea drumului propriu de credință și la o înțelegere specifică a însăși comunității creștine. Spiritualitatea animatorului educator se caracterizează printr-o mare doză de optimism, de încredere, de capacitate de a face Biserica tot mai primitoare și mai atentă la nevoile și situațiile concrete cu care se confruntă copii din timpul nostru.

În organizarea acestor inițiative de formare a animatorilor s-a ținut cont de criteriile care să califice drumul și percepția valorii și a rolului fiecăruia în această operă importantă ce le-o încredințează Biserica. Conținuturile momentelor de formare vizau direct: cunoașterea de sine, procesul de creștere, slujirea ca stil de viață, confruntarea modului de a educa al lui Dumnezeu cu al nostru, capacitatea de a lectura în mod educativ realitatea copiilor și cea a tinerilor, cum să învățăm să recunoaștem așteptările și nevoile copiilor...

Pornind de la aceste noțiuni asimilate, putem spune că activitatea de animator are, sau ar trebui să aibă, un scop nobil esențial: iubirea în toate formele ei și dorința de a descoperi în toate mijloacele ei.

Sr. Silvia Brandiu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat