Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Sfințirea noii icoane-steag a românilor catolici

Comunitatea credincioșilor catolici din Londra a trăit sentimente de bucurie și înălțare sufletească duminică, 15 iunie 2008. Motivul a fost, pe lângă cel obișnuit, adică participarea la sfânta Liturghie, și unul mai special și anume sfințirea noii icoane-steag a românilor catolici din Londra.

De mai mult timp se simțea nevoia, mai ales la celebrările multinaționale, cât și la pelerinaje, unde participau diferite naționalități de pe cuprinsul diecezei (și nu sunt puține, peste 47), de a ne prezenta, pe lângă steagul României, și cu un simbol religios legat de sufletul nostru, de țară, tradiții și identitate proprie.

Duminică, 15 iunie 2008, dorința ne-a fost îndeplinită prin sfințirea noii icoane- steag. Aceasta a fost confecționată în România și are pe o față a sa icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica, încadrată de culorile drapelului românesc, iar pe cealaltă față harta României și pe fericitul Ieremia în centru. Alegerea imaginilor a fost relativ simplă și aceasta deoarece ca români și creștini, avem o devoțiune specială către sfânta Fecioară Maria, iar majoritatea dintre noi venind din Moldova, din Dieceza de Iași, Cacica a fost alegerea firească. Cât privește pe fericitul Ieremia, ale cărui relicve au fost recent aduse acasă în România, în sanctuarul de la Onești, și aceasta a fost o alegere firească și cât se poate de potrivită, fiind un exemplu și un îndemn la credință și dăruire pentru noi, românii care suntem departe de țară.

Avem, așadar, de duminică, 15 iunie, un simbol al nostru aici la Londra, care va fi prezent la toate manifestările unde vom fi și noi invitați, un simbol care va arăta prin imagine cine suntem, de unde venim și sub ocrotirea cui ne punem speranța noastră de mai bine. Este și acesta un pas pe calea integrării noastre aici, integrare (cuvânt-cheie aici), dar nu asimilare, păstrându-ne identitatea și tradițiile noastre care ne leagă atât de profund de locurile natale și de cei dragi de acasă.

Pr. Robert Mățău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat